Machu Picchu en de heilige vallei

Een bezoek aan Peru is niet compleet zonder een bezoek aan Machu Picchu. De oude incastad is voor vele hét hoogtepunt van een rondreis door Peru. Dat maakt dat het druk is bij de oude ruïnes.

Wil je zelfstandig reizen naar Machu Picchu of kies je voor een (meerdaagse) excursie? Noodgedwongen ga ik voor een georganiseerde Machu Picchu reis. In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen voor een bezoek aan Machu Picchu.

Een tweedaagse excursie van Cusco naar Machu Picchu

Ik ben te laat, veel te laat.

Er is elke dag maar een beperkt aantal tickets beschikbaar voor Machu Picchu. Ik check vanuit Nederland verschillende keren hoeveel plekken er nog zijn. Maar boeken doe ik niet. Ik besluit dat ik dit pas doe tijdens mijn rondreis door Bolivia en Peru. Zo blijf ik flexibel.

Alleen… als ik uiteindelijk wil boeken, doet het internet het niet. Of de site heeft een storing. Je raadt het al: uiteindelijk beland ik in Cusco zonder felbegeerde reservering voor Machu Picchu. 

Voor mij zit er niks anders op dan in Cusco op zoek te gaan naar een excursie naar Machu Picchu. De lokale reisagenten hebben nog kaartjes. Na wat zoeken, wikken en wegen boek ik een tour die twee dagen later vertrekt. Deze tweedaagse tour brengt me naar de Heilige Vallei bij Cusco en naar Machu Picchu.

Tip: wil je via de Inca Trail naar Machu Picchu? Boek je reis dan een paar maanden voor vertrek.

Sacred Valley: de heilige vallei bij Cusco

Wat had ik gedacht? Ik schrik van de grote touringcar die voor mijn neus stopt. Natuurlijk, ik ga een van de hoogtepunten van Peru bezoeken. Maar mag het wat minder massaal?

De Sacred Valley is een vallei welke zo’n veertig kilometer van Cusco ligt. Door de vallei stroomt de Urubamba rivier. Dit betekent ‘heilige rivier’. Aan deze rivier dankt de Heilige Vallei haar naam.

Het gebied is erg vruchtbaar. Vanuit de bus zit ik mensen op het land werken. Er wordt mais en aardappels verbouwd. Nog altijd is de Heilige Vallei een van de belangrijkste gebieden voor de teelt van mais. Om de productie van gewassen te verhogen is er ook landbouwgrond tegen de bergen gerealiseerd. Zelfs de oude Inca’s maakten al gebruik van dit systeem. Tegen de bergen liggen kunstmatig aangelegde terrassen. 

De oude Inca-stad Pisac in de Heilige Vallei

De bus brengt me naar het dorpje Pisac aan de rand van de Sacred Valley.

In Pisac is drie keer per week een interessante markt. De markt is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De markt trekt niet alleen toeristen, maar is vooral een belangrijke ontmoetingsplek voor locals. 

Helaas moet ik de markt in Pisac missen. Ik heb mijn programma aan moeten passen aan mijn bezoek aan Machu Picchu. Jammer, want stiekem ben ik dol op kleurrijke markten.

Net buiten het dorpje ligt de oude Inca-stad Pisac. Het oude Pisac ligt op een steile helling, de Inca’s bouwden hun steden dicht bij de Melkweg en de zon.

De Inca-stad Pisac is gebouwd rondom een aantal ronde terrassen, waar vroeger landbouw bedreven werd. Aan de rand van de stad liggen oude stenen gebouwen. Hier werd vroeger de oogst bewaard en lagen de huizen voor de arbeiders. Hoe hoger ik klim, hoe meer status de huizen krijgen. Boven de opslag en arbeiderswoningen liggen ‘herenhuizen’ en een hooggelegen fort. Net als de oude heersers kijk ik uit over de stad en de Heilige Vallei.

Ollantaytambo: de belangrijkste Inca-stad van de Heilige Vallei

Na een uitgebreide lunch rijdt de bus verder naar Ollantaytambo. Hier ligt de tweede Inca-stad die ik deze dag zal bezoeken.

Ollantaytambo is een schattig plaatsje.Veel straten en steegjes bestraat met keien in plaats van asfalt. Langs de hobbelige wegen met keien loopt de afwatering van het dorp. Via gootjes en kleine watervalletjes loopt water naar de rivier.

heilig fort

Bovendien is er in Ollantaytambo een grote Inca-stad te vinden. Deze stad begint beneden in het dorp, maar de terrassen tegen de berg eindigen een heel stuk hoger, bij de top. Daar bij de top is dan ook de eigenlijke oude stad te vinden, hier liggen verschillende huizen en tempels. Na wat steden bezocht te hebben begin ik het verschil tussen huizen en tempels steeds beter te zien: de tempels zijn beter afgewerkt, de stenen zijn gladder en soms gepolijst en de stenen passen beter in elkaar, er is geen klei of leem als voegmiddel nodig.

Beneden aan de terrassen ligt een oud badhuis. Hoewel de Inca’s het liefst zo hoog mogelijk woonden, heeft water toch echt de neiging om omlaag te stromen. De dus loopt ere en network van smalle schachten voor water en gebouwen die wat bescherming bieden onder aan de berg.

Veel toeristen die Ollantaytambo bezoeken zijn net als ik op doorreis, de trein naar Machu Piccchu vertrekt in Ollantaytambo. Er is veel accommodatie in Ollantayatambo, de meeste hostels zitten in de knusse zijstraten van het dorp.

aguas calientes trein

Met de trein naar Aguas Calientes en Machu Picchu

‘s Avonds neem ik de trein naar Aguas Calientes. De treinreis moet prachtig zijn. Helaas waren er geen kaarten meer beschikbaar voor de rit overdag, dus neem ik noodgedwongen een trein die pas ver na zonsondergang vertrekt. Het fraaie landschap glijdt langs me zonder dat ik er wat van mee krijg.

De trein nemen in Peru is een hele klus: je moet een half uur voor vertrek al op het station zijn, en je mag het perron pas op wanneer je je kaartje en je paspoort hebt laten zien. Voordat je uiteindelijk de trein in mag, moet je nogmaals je paspoort en kaartje laten zien, je kaartje wordt vervolgens ingenomen. Daarna ga je naar binnen, naar de plek die je toegewezen is.

Overnachten in Aguas Calientes

Ik overnacht in Aguas Calientes en ga vroeg in de ochtend op stap om Machu Picchu te zien.

Terwijl het langzaam licht wordt, maak ik kennis met het stadje. Wat een circus. Dit gevoel wordt versterkt door de lange rij voor de bus naar de ingang van Machu Picchu. De bussen stoppen net om de hoek van mijn hostel, maar het eind van de rij is ongeveer een halve kilometer verderop. Bussen naar Machu Picchu rijden af en aan, maar toch moet ik ruim een half uur wachten voordat ik in de bus zit. En dat terwijl de wekker om kwart over vijf ging!

De eerste bus vertrekt om 5.45. De eerste mensen gaan al een paar uur eerder in de rij staan. 

Je kunt ook omhoog lopen naar de ingang van Machu Picchu. Ik wilde echter redelijk vroeg bij de ingang zijn om de grote mensenmassa voor te zijn. 

Ik ben eindelijk in Machu Picchu!

Bij de tour naar Machu Picchu die ik geboekt heb, zit een rondleiding van een gids. Ik ben echter te vroeg en besluit Machu Picchu een beetje op eigen gelegenheid te verkennen. Een paar uur later begeef ik me terug naar de ingang om met de gids op pad te gaan.

De gids is een aardige man. Hij weet veel van het gebied. Zijn verhaal is een interessante mengelmoes van historische feitjes en leuke anekdotes. Door zijn verhaal kwam Macchu Picchu tot leven en zag ik meer bijzondere details.

Machu Picchu met gids

Met de gids loop ik meteen bij de ingang een pad omhoog richting het wachthuis, waarvandaan je een mooi uitzicht over de stad en de terrassen hebt. Vervolgens loop ik via de verschillende huizen een stukje naar beneden. De muren van de huizen staan nog (of weer) overeind, maar de daken die van hout waren hebben de span des tijds niet overleefd. De Inca’s waren duidelijk een stuk kleiner dan de huidige mensen (naar het schijnt ongeveer 1,60m gemiddels), dus bij de deuren is het bukken. Zo hier en daar hadden de huizen ramen (uiteraard zonder glas), maar eigenlijk kwam er maar weinig licht in de huizen. In totaal hebben ongeveer duizend mensen in Machu Picchu gewoond.

Naast de huizen waren er verschillende tempels, waaronder de tempel del Sol en de Condor tempel. In de laatste is daadwerkelijk een steen in de vorm van een condor te zien, twee grote stenen stellen zijn vleugels voor. Onder de condor is een grot waarin botten van lama’s gevonden zijn – deze warden geofferd.

Machu Picchu mountain of de Sungate?

Ik had eigenlijk Machu Picchu mountain willen beklimmen voor het uitzicht over de stad. Helaas blijken de kaarten die ik heb gereserveerd niet meer beschikbaar. Even baal ik, maar dat lost natuurlijk niks op.

Ik besluit omhoog te klimmen naar de Sungate. Dit is de pas die toegang biedt tot de vallei waarin Machu Picchu ligt. Deze pas was vroeger de toegang tot Machu Pichhu vanuit Cusco. Wanneer je de Inca trail loopt kom je nog steeds via deze pas de vallei binnen.

Het pad naar de Sungate is soms steil en rotsachtig, soms redelijk glad. Ik doe er ongeveer twee uur over om naar boven te lopen. Hijgend en puffend beland ik op de top.

Wat is het mooi! Het uitzicht is fenomenaal. In de verte zie ik het dorp Aguas Calientes en nóg verder weg de besneeuwde toppen van de bergen rondom de Heilige Vallei. De Sungate zelf is overigens niet zo bijzonder, voor het bouwwerk hoef je de klim niet te ondernemen.

Boven op de pas is het duidelijk waarom Machu Picchu lange tijd onontdekt is gebleven. Je bent zo ver weg van alles…

Ik heb Machu Picchu mountain moeten missen, maar deze wandeling is ook erg mooi.

Tickets voor Machu Picchu

De goedkoopste manier om kaarten te komen is via officiële website. Het lukte mij niet om tickets van deze site te kopen – hopelijk heb jij meer geluk.

Je kunt ook tickers voor Machu Picchu kopen bij het Minesterio de Cultura. Dit overheidskantoor ligt aan de Calle Garcilaso en is iedere dag (behalve op zondag) geopend van 7.00-20.00. Maar ook hier geldt: op is op.

Er zijn drie soorten tickets voor Machu Picchu

  • De standaardtickets, deze geeft toegang tot Machu Picchu zelf (deze had ik, je kunt hiermee ook naar de Sungate)
  • Machu Picchu in combinatie met Machu Picchu Mountain
  • Machu Picchu in combinatie met Huayna Picchu ticket

Om de bezoekers beter te spreiden, heeft de overheid in 2017 het bezoek aan Machu Picchu in twee dagdelen verdeeld. Je kunt de ruïnes bezoeken van 6.00-12.00 óf van 12.00-17.30.

Tip: Vergeet niet je paspoort mee te nemen naar Machu Picchu.

Update: 2020