De betoverende Kravica watervallen in Bosnië

De Kravica Watervallen behoren tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina. Op zonnige dagen hebben de watervallen een magische blauwe kleur. Een bezoek aan Kravica is zeker iets wat je moet doen tijdens je Bosnië vakantie. In deze blog lees je alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Kravica Watervallen.

Kravica watervallen Bosnië: hoe, wat, waar?

De Kravica watervallen worden vaak ten onrechte Kravice genoemd. De spectaculaire watervallen liggen in het n het zuiden van Bosnië en Herzegovina tegen de grens met Kroatië.

Wanneer ik naar de Kravica watervallen reis werp ik onderweg al een blik op de Trebizat rivier. De rivier kronkelt als een slang door het adembenemende groene landschap. Tussen Ljubuski en Capljina in Herzegovina overbrugt de Trebizat rivier een hoogte van 26-28 meter, een grote kalktuf in het karstlandschap.

De Kravica watervallen vormen een boog van meer dan honderd meter. De boog van watervallen mondt uit in een kraakhelder meer. Dit spektakel lijkt op een groot natuurlijk amfitheater! Het meer is ongeveer 250 meter breed. De natuur rondom de Kravica watervallen is prachtig en ongerept. Er zijn weinig plaatsen in Bosnië en Herzegovina die zo groen en uniek zijn. Ik kijk mijn ogen uit. En dat terwijl Bosnië een groen land met veel mooie natuurgebieden is.

Wil je meer watervallen in Bosnië zien? Bezoek dan zeker ook de watervallen in Una National Park in het westen van Bosnië.

Wat te doen in Kravica, Bosnië

De wandeling van de parkeerplaats naar de Kravica watervallen is maar een korte wandeling. De weergoden zijn me gunstig gezind, de zon schijnt volop. Ik heb echt mazzel met het weer in Bosnië. Wanneer ik bij de watervallen aankom parelt het zweet van mijn voorhoofd. Laat ik de baby in de draagzak maar de schuld geven, de kleine reiziger wordt steeds zwaarder.

Een bezoek aan de watervallen van Kravica is genieten. Wanneer de zon op de watervallen schijnt zie ik af en toe een kleine regenboog in de nevel ontstaan. Een schipper vaart met een klein bootje langs de watervallen. In de zomer is het mogelijk om een langere boottocht te maken die ook naar de kleine watervallen gaat. Deze liggen een stukje verder.

In het water bij de watervallen kun je zwemmen, maar in het voorjaar vind ik dat nog net wat te koud. De temperatuur in Bosnië is ongeveer 30 graden is tijdens tijdens mijn bezoek eind april, maar de watermassa van de Trebizat rivier warmt langzaam op. Ik laat wat van het verkoelende water over mijn polsen glijden en besluit dat dat genoeg verfrissing is.

Een schipper klampt me aan met de vraag of ik een boottocht langs de watervallen wil maken. In de zomermaanden kun je kiezen voor een lange of een korte tocht. De lange tocht vaart naar een tweede waterval, een stukje verderop. Ik heb de keuze niet: ik kan alleen naar de grote waterval varen.

Bij de watervallen kun je BBQ-en, picknicken en kamperen.

boottocht kravica waterval

De beste reistijd voor Kravica

Het voorseizoen in rare tijd om Kravica te bezoeken: ik geniet van de serene rust in het natuurgebied, daar staat tegenover dat een deel van de wandelpaden overstroomd zijn en niet het hele park te bezoeken is. Ik laat de schommel bij het water voor wat hij is, ik ben niet dapper genoeg om me het koude water in te laten slingeren. Zelfs niet voor de foto… Toch is het voorjaar de beste reistijd voor Kravica. De watervallen zijn dan het meest imposant.

Wil je zwemmen in het meer van Kravica? Dan is de zomer de beste reistijd. Je zult echter de drukte voor lief moeten nemen, in de zomer zoeken veel toeristen en Bosniaken verkoeling in de waterval. Dit is dé plek om te ontsnappen aan de hitte in Bosnië. Wees gerust, de Kravica waterval droogt niet op in de zomer.

Ik bezoek de watervallen in de ochtend. Het water wordt dan sprookjesachtig verlicht door de zon. In de middag liggen de watervallen in de schaduw.

rivier kravica

De Kravica watervallen met kinderen

De Kravica Watervallen is een van de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië, ook voor kinderen!

Bezoek je Kravica met een baby of kleine kinderen? Er zijn twee wegen die naar de Kravica watervallen leiden. De kortste weg is een voetpad met heel veel trappen. Deze route is niet geschikt voor buggy’s en kinderwagens.

Gelukkig is er een langere route naar de watervallen waar de kinderwagen wél mee kan. Deze is ongeveer 20 minuten lopen vanaf de parkeerplaats (in het tempo van volwassenen, kleine reizigers zullen er langer over doen). Deze langere route is toegankelijk voor kinderwagens en buggy’s.

Rondom de grote watervallen liggen vlonders en houten wandelpaden waar je met de buggy overheen zou kunnen. Dit is niet echt ideaal, omdat je zo echt maar een heel klein deel van het park kan zien. Ik koos er daarom voor om de kleine reizigers in de draagzak mee te nemen.

Kosten voor een bezoek aan de Kravica Watervallen

Betalen in Bosnië en Herzegovina moet officieel met de BAM, de Bosnische mark. In de praktijk worden er bijna overal euro’s geaccepteerd, zelfs in de supermarkt. Ook bij de Kravica Watervallen kun je in euro’s betalen.

De toegangsprijs tot de watervallen bedraagt ongeveer 10 euro (20 BAM – prijspeil 2022). Parkeren in het hoogseizoen kost 1 euro (2 BAM). Buiten het hoogseizoen ligt de prijs iets lager en is parkeren gratis.

Voorzieningen bij de Kravica Watervallen

In de zomer rijdt er een toeristentreintje van de parkeerplaats naar het meer en de Kravica watervallen. Dit treintje is gratis. De trein rijdt niet frequent en op onregelmatige tijden.

Rondom het meertje bij de Kravica watervallen liggen verschillende restaurants. De menukaart is vrij beperkt. Gelukkig heb ik brood en lekkere dingetjes bij me, ik ga gewoon picknicken in het gras. De kleine reiziger kruipt door het gras en probeert zich tegoed te doen en de lokale flora.

Er zijn toiletten en kleedkamers.

In het hoogseizoen zijn er kleine winkeltjes met souvenirs en versnaperingen op de parkeerplaats. Van achter deze winkeltjes kun je een eerste glimp op de watervallen opvangen.

Praktische tips voor reizen naar de Kravica Watervallen in Bosnië

Hoewel de Kravica watervallen een belangrijke attractie in Bosnië zijn, gaat er geen openbaar vervoer naar de watervallen. De makkelijkste manier om de watervallen te bezoeken is met eigen vervoer of met een excursie. Ik koos er zelf voor om met de huurauto te reizen in Bosnië.

De Kravica watervallen bezoeken vanuit Mostar of Sarajevo

De Kravica watervallen liggen in het zuiden van Bosnië en Herzegovina tegen de grens met Kroatië. Mostar-Kravica is 43 kilometer (50 minuten rijden). Sarajevo-Kravica is 180 kilometer (2h50 minuten rijden).

Onderweg tussen Mostar en Kravica liggen interessante bezienswaardigheden, zoals klooster, wijngaarden en een verlaten vliegtuighangaar.

Hier lees je meer over de bezienswaardigheden van Mostar en omgeving.

De Kravica watervallen bezoeken vanuit Kroatië

Net als Bosnië heeft ook Kroatië een aantal mooie watervallen. Een aantal jaar geleden bezocht ik de Plitvice meren en watervallen en later dit jaar ga ik naar Krka bij Split. Wil je nog meer natuur in de Balkan zien? Dan zijn de Kravica watervallen in Bosnië en Herzegovina een goede keus tijdens je Kroatië vakantie. Zeker tijdens je stedentrip naar Dubrovnik, dan liggen Krka en Plitvice toch net te ver weg.

Begrijp me goed, Plitvice is prachtig! Maar vanuit Dubrovnik is het ongeveer 6 uur enkele reis, dan is Kravica een beter alternatief.

Hier lees je meer over een bezoek aan Plitvice.

Even wat afstanden en reistijden op een rij:

  • Dubrovnik-Kravica is 128 kilometer (2h30 rijden)
  • Makarska-Kravica is 70 kilometer (1h20 min rijden) 
  • Split-Kravica is 150 kilometer (2 uur rijden).  
  • Vanuit Zadar ben je bijna 3 uur onderweg 

Kies je voor een excursie van Kroatië naar Kravica? Getyourguide biedt onder andere excursies aan vanuit Dubrovnik en excursies vanuit Makarska aan. Je rijdt dan met een kleine bus en stopt onderweg bij verschillende attracties. Dit is ideaal wanneer je geen auto wilt of kan huren!

Bezoek je de Kravica Watervallen vanuit Kroatië? Vergeet dan niet je paspoort mee te nemen.

Hier vind je mijn complete route in Bosnië.