Tips voor een bezoek aan Mostar

Mostar is misschien wel de leukste stad van Bosnië-Herzegovina. Voor mij behoort Mostar zelfs tot de leukste steden van de Balkan. Er zijn veel historische bezienswaardigheden, Mostar is een stad met een rijke geschiedenis. Steeds meer reizigers weten hun weg naar Mostar te vinden, vooral dagjesmensen uit Dubrovnik. In de avond, wanneer de bussen vertrokken zijn, is Mostar een oase van rust. Je hebt dan zelf de beroemde Mostar brug voor je alleen!

Ik bezocht Mostar tijdens een roadtrip door Bosnië.

In deze uitgebreide blog lees je wat te zien en te doen in Mostar. Jawel, ik heb meer dan 20 tips voor Mostar en omgeving verzameld. Ik vond Mostar echt geweldig. Heb je tijd over na een bezoek aan de bezienswaardigheden van Mostar? Lees dan snel mijn tips voor onbekende bezienswaardigheden in de directe omgeving van Mostar. Mijn belangrijkste reistip: neem de tijd voor een bezoek aan de stad. De stad heeft mij gegrepen, ik nam na een paar dagen afscheid met pijn in mijn hart.

Echt, probeer de gebaande paden te verlaten. Op sommige plekken is het DRUK en hangt er een raar toeristensfeertje , terwijl je op de meeste plekken bijna de enige toerist zult zijn. Je snapt dat die laatste plekken vaak de meest bijzondere plekken zijn die je echt niet moet overslaan tijdens je Mostar stedentrip.

Heb je weinig tijd en wil je toch Mostar bezoeken? Dan is deze dagtrip Mostar vanuit Dubrovnik een aanrader. 

MOSTAR BEZIENSWAARDIGHEDEN: ZIEN IN MOSTAR, BOSNIË

Mostar is een stad in het zuiden van in Bosnië en Herzegovina op zo’n 80 kilometer van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië. Mostar is de grootste en belangrijkste stad van de regio Herzegovina.

Mostar was een belangrijke handelsstad in de middeleeuwen. Veel bezienswaardigheden in Mostar herinneren aan het machtige Ottomaanse rijk. Tijdens de oorlog in de jaren 90 kwam Mostar – letterlijk – onder vuur te liggen. Pijnlijke herinneringen aan de oorlog zijn nog altijd zichtbaar.

street art mostar wat te doen

Stari Most, de iconische oude brug van Mostar

Stari Most is de bekendste bezienswaardigheid van Mostar. De brug verbindt de oevers van de rivier Neretva in hart van de Mostar Old Town. De brug is gebouwd in de 16de eeuw en is verwoest in 1993 tijdens de Kroatisch-Bosnische Oorlog. Pas in 2004 is de brug hersteld. Stari Most en Mostar Old Town staan op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

Het is een oude gewoonte dat jonge mannen van de Mostar brug springen. Pas wanneer je van de brug gesprongen bent, ben je een echte man. Langzaam is de traditie aan het veranderen. Jonge mannen springen nu van de brug na het inzamelen van geld bij toeristen. De grens ligt vaak rond de 35 euro.

Wil je zelf van de Mostar brug springen? Je kunt dit het beste doen tijdens een workshop met een kundige instructeur. Hij leert je hoe je hoe je moet landen zonder botbreuken – of erger.

Bij de brug liggen het Museum of the Old Bridge en de War Photo Exhibition.

De hamam in de oude stad

Een korte wandeling brengt me van de Stari Most naar de oude hamam.

De hamam van Mostar ligt aan een gezellig plein, omgeven door restaurantjes. Hier koop je heerlijke ijsjes, salades en falafel. Vroeger werd dit deel van Mostar Old Town bewoond door leerlooiers. Met hun blote voeten stampten zij over het leer en met hun sterke armen verplaatsten zij het van het ene bad vol chemicaliën naar het volgende. Een zwaar en stinkend werkje.

De hamam van Mostar Old Town was dé plek om even bij te komen en de ergste geur van het leer van je lijf te schrobben. De hamam is nu niet langer in gebruik als badhuis, er huist een museum. Voor twee euro mag ik naar binnen. Hoewel de online recensies niet veelbelovend zijn, neem ik graag een kijkje.

Na een kort doch grondig onderzoek deel ik mijn ervaring op IkReis.

Het hamam museum is een aardig museum om een verloren half uurtje door te brengen, maar ik zou het niet willen omschrijven als een van de top 10 bezienswaardigheden van Mostar. In het museum draait een aantal video’s en zie je gebruiksvoorwerpen uit de hamam cultuur. Het mooiste aan het museum is echter het gebouw zelf – vooral de buitenkant.

moskee mostar bosnie

De onbekende Tabacica moskee

Tegenover de hamam ligt de Tabacica moskee, een kleine moskee midden in de oude stad. Leerlooiers werden vanwege de persistente geur op hun lichaam met de nek aangekeken en daarom waarom ze niet welkom in Koski Mehmed Pasha Mosque, de grootste moskee van Mostar. De Moskee had de bijnaam de Moskee van de leerlooiers te zijn.

Voor een paar euro kun je de moskee bezichtigen. Het gebedshuis is nu een museum in Mostar.

Curved bridge: de oudste brug van Mostar

De Stari Most is een van de hoogtepunten van Mostar. Wat zeg ik? Stari Most is een van de bekendste bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina.

Toch is deze Mostar brug stiekem niet de oudste brug van de stad. De oudste brug ligt een paar minuten lopen verderop: de curved bridge (Kriva Cuprija) is het prototype van de bekendste brug van Mostar, Stari Most.

curved bridge mostar

Koski Mehmed Pasha Mosque: de oudste moskee van de stad

Aan de overkant van de rivier Neretva ligt de belangrijkste moskee van Mostar, de Koski Mehmed Pasha Mosque. Voor 6 euro kun je de moskee bezoeken en de minaret beklimmen. De stap is lang en smal, maar de beloning mag er zijn. Het uitzicht over de bezienswaardigheden van Mostar vanaf de minaret is fenomenaal.

Aan het eind van de klim kun je op adem komen in de prachtige Ottomaanse gebedsruimte of in de serene tuin. Ook hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de Stari Most.

Bazaar van Mostar

Meteen naast de moskee begint de bazaar van Mostar. In de oude madrassa (gebedsschool) worden nu vrolijk gekleurde sjaals, T-shirts en andere Bosnië souvenirs verkocht.

Wanneer je goed naar de daken van de madrassa kijkt komen de oude niet-toeristische tijden tot leven.

shopping mostar bazaar

Mostar Sniper Tower

Ik verlaat het oude centrum van Mostar. Wanneer ik om me heen kijk zie ik steeds meer gebouwen met gaten van kogels en mortierinslagen. Op de Marsala Tita is bijna geen gebouw zonder oorlogsschade, op de Kralja Zvonimira zijn soms zelfs halve gebouwen verdwenen. In de deel van de stad is er heftig gevochten tijdens de oorlog. De Sniper Tower was het centrum van de gevechten.

Het voelt een beetje raar om de Sniper Tower neer te zetten als een van de bezienswaardigheden van Mostar. Toch kun je niet om het gebouw heen. Deels omdat het gebouw hoog uit toornt over de stad. Deels vanwege de lugubere geschiedenis van het gebouw.

street art mostar stedentrip

De Sniper Tower was ooit een belangrijk bankgebouw met een inpandige parkeergarage. Door zijn strategische ligging is de Sniper Tower tijdens de Bosnië oorlog ingenomen door scherpschutters die het gemunt hadden op de Bosnische moslims.

Aan de achterkant van het gebouw is de illegale ingang. Het is niet moeilijk het gebouw te betreden en naar boven te klimmen voor de graffiti en het uitzicht over de stad. Hoewel ik vaker leegstaande gebouwen heb bezocht, sla ik de Sniper Tower over. Het voelt niet goed.

Street art in Mostar

Mostar heeft geen street art scene met bekende internationale namen. Toch is in Bosnië volop street art te vinden, veelal met een politieke boodschap geïnspireerd op de geschiedenis van de stad. Vooral op en rondom de Sniper Tower zijn veel imposante werken te vinden.

Hieronder vind je een kleine selectie. Deze murals vond ik op de Sniper Tower en op de fundering van het winkelcentrum tegenover de toren.

street art moster bezienswaardigheden

Oorlogsmuseum: Museum Of War And Genocide Victims

Mostar herinnert me op veel plekken aan de gruwelijke Bosnië oorlog. Ik ben net oud genoeg om de nieuwsberichten deze oorlog bewust meegemaakt te hebben. Je kunt als toerist niet om de oorlog heen en eigenlijk wíl ik dat ook niet. Het verleden mag niet vergeten worden.

Een goede manier om meer te weten te komen over de Bosnië oorlog is de Mostar Free Walking Tour (zie hieronder). Iets minder concreet maar zeker niet minder imposant is het Museum Of War And Genocide Victims. In dit museum worden de verhalen van slachtoffers van de gruwelijke Bosnië-oorlog en genocide verteld. Persoonlijke verhalen over dood, verkrachting en marteling. Ik krijg nog kippenvel wanneer ik terugdenk aan mijn bezoek van dit museum in Mostar.

Mostar Free Walking Tour: maak een stadswandeling met een local

Wil je meer weten over Mostar en de geschiedenis van Bosnië? Maak dan een stadswandeling met een local, bijvoorbeeld via Mostar Free Walking Tours.

Tijdens mijn stadswandeling in Mostar duik ik in de geschiedenis en alternatieve bezienswaardigheden van de stad. De wandeling start op Spanish Square, een deel van de stad dat erg getroffen is tijdens de oorlog. Ik zie het standbeeld van Bruce Lee. Voor mij voelt het standbeeld als een symbool voor verbroedering: als je niet kunt kiezen van welke nationalistische leider je een standbeeld plaats, dan kun je het best kiezen voor Bruce Lee. Daar houdt iedereen van (of?).

Tijdens de Mostar Free Walking tour zie ik oude foto’s van gebouwen die er nu niet meer zijn – of die nog maar voor een deel overeind staan. De gids vertelt het verhaal achter de vernielingen van het Neretva Hotel en de Bivsa Robna Ku?a Razvitak, het verlaten warenhuis met mortiergaten in zijn socialistische gevel.

Het is natuurlijk ideaal om deze stadswandeling door Mostar te doen als eerste kennismaking met de stad. De stadswandeling in Mostar vindt bijna dagelijks plaatst. Helaas komt het bij mij zo uit dat ik pas mee loop aan het eind van mijn Mostar citytrip. Zelfs dan opent de Mostar Free Walking Tour mijn ogen.

Tip: overnachten in Mostar met uitzicht op de Stari Most

Ik kies niet voor een hotel in Mostar, maar voor een knus guesthouse dat uitkijkt over de Stari Most en Mostar Old Town. Vanaf het terras zie ik van de vroege ochtend tot de late namiddag groepen toeristen op de oude brug. Na een dag in Mostar kruipen ze terug de bus in.

Zodra de bussen dagjesmensen vertrokken zijn, krijgt Mostar een ander gezicht. De files rondom de oude brug verdwijnen en een deken van rust valt over de stad. Wanneer de lampen ontstoken worden is Mostar bíjna op zijn mooist.

Bijna ja. Want mijn favoriete moment in Mostar is bij het krikken van de dag zodra de eerste zonnestralen over de bergen komen.

Vanuit Guest House Mostar Terrace zie ik het allemaal gebeuren. Vanuit mijn bed kijk ik uit over de brug en de oude stad. Het uitzicht vanaf het terras van het Guesthouse is mogelijk nóg mooier. Het is heerlijk om hier aan het eind van de dag te genieten van het uitzicht.

Ervaar de gastvrijheid van de mensen

Mensen maken het land. Wanneer mensen vriendelijk en gastvrij zijn, kan mijn dag niet meer stuk. En ik kan je verzekeren: de lieve Bosniaken maken mijn Bosnië reis. Mensen zijn zo gastvrij en behulpzaam!

Natuurlijk val ik met mijn Guesthouse al met mijn neus in de boter. Ik word verwend met Bosnische koffie, zoete pannenkoeken en een biertje in de avond. Wat wil een mens nog meer?

Drink Bosnische koffie

Over koffie gesproken: het Bosnische koffieritueel ervaren is echt iets wat je moet doen in Bosnië. Sommige mensen zullen de koffie vergelijken met Turkse koffie – maar dat is vloeken in de kerk. Koffie drinken in Bosnië kost tijd. De koffie moet bezinken en pas als de koffiedrap op de bodem van de pot ligt kun je van het zwarte vocht sippen.

Eet chevapvice

Sorry vegetariërs, maar als flexitariër geniet ik echt van mijn broodje chevapvice. Dit zijn kruidige worstjes die samen met rauwe ui en knoflooksaus geserveerd worden op een knapperig vers broodje. Echt gezond is het niet, maar wel lekker!

ontbijt bosnie

Geniet van een uitgebreid traditioneel ontbijt

Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en diner als een bedelaar. De Bosniaken weten hoe het werkt. Een traditioneel ontbijt bestaat veelal uit een plankje met diverse kaas- en vleeswaren. Vooral de lokale zoute geitenkaas is erg speciaal. De vlees- en zuivelwaren worden geserveerd met een warm zout broodje.

Laat ik eerlijk zijn, na zo’n uitgebreid ontbijt is de lunch optioneel.

BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING MOSTAR: Bezoek de oude vliegtuig hangaar

Vlak bij het vliegveld van Mostar ligt een oude airport hangaar. Zoals zo veel militaire bouwsels uit het voormalig Joegoslavië ligt ook deze hangaar er verlaten bij. Lange tijd tijd was de hangaar verborgen, maar nu kun je er gewoon naar toe.

mostar hangaar bosnie

Ik ben dol op urban exploration en het bezoeken van verlaten plekken. De hangaar in Grojnice is met de auto eenvoudig te bereiken. Vanaf het vliegveld van Mostar is het een kort rit over een smalle hobbelige weg. Nadat ik een weg door het huisvuil van Mostar heb gebaand sta ik in de donkere hangaar. (Zo jammer, dat iedereen hier zijn afval dumpt!)

Ooit stond de geheime vloot van Tito verstopt in deze hangaar in de heuvels. Tegenwoordig is er weinig meer dan duisternis.

Wil je meer ondergrondse bouwwerken uit de socialistische tijd zien? Overweeg dan een excursie naar Tito’s geheime bunker bij Konjic.

devish house blagaj bosnie

Ga naar Devish House in Blagaj

Bosnië en Herzegovina is een van de weinig landen in Europa met veel islamitische cultuur en architectuur. Ik houd van deze – soms chaotische – sfeer.

Biscevic House (Devish house) in Blagaj is een residentieel huis van maar liefst 350 jaar oud. Het huis ligt tegen een rotswand aangeplakt. De schaduwrijke ligging bood koelte tijdens warme dagen. In de zomer kan het weer in Bosnië warm en plakkerig zijn.

Naast Devish House ligt een watertje en een kleine grot. Je kunt een boot of kajak huren en naar de grot varen.

Je komt in Blagaj met bus 10, 11 of 12 vanaf Spanish Square in Mostar.

Doen in Mostar: bezoek het Žitomislici Monastery

Het Žitomislici Monastery is een klein klooster dat uitkijkt over de olijfbomen en wijngaarden. Wanneer ik stop om het klooster te bezichtigen word ik vriendelijk ontvangen door een van de monniken.

De binnenkant van het klooster is beschilderd met kleurrijke fresco’s. De inrichting van de kleine kerk is afgewerkt met goud en warm hout. De geur van wierook prikkelt mijn neus terwijl ik een een aantal foto’s maak. De zachte klik van de camera doorbreekt de stilte.

Buiten klinkt de schaterlach van de kleine reiziger die met een van de monniken speelt. Wanneer we het klooster verlaten draagt ze een gezegend armbandje om haar spekkige knuistje.

krvica waterval bosnie

Kravica Watervallen, Bosnië

Een van de hoogtepunten van Mostar is een bezoek aan de Kravica Watervallen. Deze watervallen zijn eenvoudig te bereiken vanuit Mostar – mits je eigen vervoer hebt. Heb je dat niet? Geen probleem! Voor ongeveer 40 euro boek je een excursie naar Kravica.

De watervallen van Kravica zijn adembenemend mooi. Via een smal pad met heel veel trappen daal ik af naar de watervallen.

Tip: Hier lees je alles over mijn bezoek aan de Kravica watervallen.

wijnranken bosnie

Picknicken tussen de wijnranken

In de omgeving van Mostar liggen uitgestrekt wijnranken. Wanneer ik van de Kravica Watervallen terug naar Mostar rijd, wijken de wijngaarden geen moment van mijn zijde.

Op een zonnige dag is het heerlijk om een kleedje neer te leggen en te picknicken tussen de wijnranken.

PRAKTISCHE TIPS MOSTAR

Vliegen naar Mostar

Ik vlieg van Schiphol naar Sarajevo waar mijn rondreis door Bosnië begint. In het seizoen gaan er directe vluchten met Eurowings van Keulen naar Mostar. Dit is een goede optie voor je Mostar stedentrip of Bosnië vakantie.

Overnachten in Mostar

De bezienswaardigheden van Mostar kun je niet in een dag bezoeken – het zijn er te veel. Ik overnacht in Mostar in Guest House Mostar Terrace View. Wat een geweldige accommodatie is dit!

Ik slaap in een ruime kamer met drie bedden (plus een babybedje). Naast de kamer is een algemene ruimte/woonkamer waar je heerlijk kunt chillen. Het fijnste plekje is echter het terras aan de rivier de Neretva.

Tip: Zoek je een appartement in Mostar? Kijk dan eens naar Old Bridge Terrace Apartment van dezelfde eigenaar. 

ottomaanse deur mostar

Mostar met kleine kinderen

Reis je naar Mostar met kleine kinderen? Het oude centrum van Mostar is niet echt geschikt voor een buggy of kinderwagen. Vooral de steile Stari Most vormt een grote hindernis. De Mostar Free Walking Tour stopt ook bij de Stari Most. Ik nam de kleine reiziger mee in de draagzak.

De rest van de stad is prima begaanbaar met de buggy of kinderwagen, al zijn de stoepen soms wat hoog. De kleine reizigers kreeg heel veel aandacht én ijsjes van de Bosniaken. Al is ze voor dat laatste nog iets te jong.

Bezoek Mostar als dagtrip vanuit Kroatië

Een bezoek aan Mostar is een populaire dagtrip vanuit Dubrovnik in Kroatië. De afstand Dubrovnik-Mostar is slechts 138 kilometer, een rit van 2,5 uur. Er is veel te doen in Mostar, je zult je geen moment vervelen! Tijdens een dag kun je de hoogtepunten van Mostar zijn zoals Stari Most en Mostar Old Town.

Deze excursie van Dubrovnik in Kroatië naar Mostar is een bestseller. Niet voor niks! In een dag bezoek je de hoogtepunten van Mostar als de Stari Most (Oude Brug), de moskee en het Turkse huis in Blagaj. Onderweg van Dubrovnik naar Mostar stop je bovendien in verschillende interessante dorpen.

Als je wilt kun je zelfs Kravica en Mostar bezoeken in één dag. In drie uur tijd bezoek je de hoogtepunten van Mostar, waarna je doorrijdt naar de Kravica watervallen voor een verfrissende duik. Daarna verlaat je Bosnië en keer je terug naar Dubrovnik in Kroatië.

Tip: je passeert de landsgrens tijdens deze dagtocht van Dubrovnik naar Mostar. Vergeet je paspoort niet.