5 Bijzondere Balinese feestdagen

Ze loopt naar het huisaltaar. In haar hand heeft ze een klein bakje van kunstig gevouwen bananenblad. Het bakje is gevuld met wat rijstkorrels, bloemblaadjes en muntjes. De wierook prikt in mijn neus wanneer ze het offertje op het altaar plaatst. Soms lijkt het alsof er iedere dag iets te vieren valt – er zijn veel Balinese feestdagen. In deze blog een aantal voorbeelden van feestdagen op Bali.

Balinese feestdagen

Het Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het Balinese leven. Dat zie je in kleine dingen, maar ook in grote dingen. Dagelijks plaatst de vrouw des huizes kleine offertjes. Alles voor good luck. In de dorpen zijn Balinese vrouwen elke dag uren bezig met offers maken en bidden. Tijdens Balinese feestdagen zijn de offertjes groter en duren de ceremonies langer. Op Bali zijn veel festivals en religieuze feestdagen. Bali wordt niet voor niks het eiland van de goden genoemd!

Toen ik op Bali woonde werd ik vaak uitgenodigd bij lokale Bali feesten. In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Tip: op Het Andere Bali vind je een handig overzicht van alle feestdagen op Bali.

Nyepi: het Balinees nieuwjaar

In maart viert Bali het hindoeïstisch nieuwjaar. Deze dag staat in het teken van rust en bezinning: elektriciteit, gemotoriseerd verkeer en zelfs vliegtuigen zijn gedurende 24 uur verboden. Het drukke Bali is die dag stil en leeg – dit is heel bijzonder.

In aanloop van Nyepi vindt een aantal ceremonies plaats, als Melasti en Ogoh-ogoh. Melasti is een rituele reiniging bij de zee of een heilige bron. Ogoh-ogoh is een parade van poppen van papier-maché die in brand worden gestoken: de verbranding van het kwaad.

Het Hindoeïstisch Nieuwjaar in India wordt op een ander moment gevierd. Nyepi is een unieke viering binnen het Balinees Hindoeïsme. Zo zijn er meer Hindoe feestdagen die alleen op Bali worden gevierd.

Als toerist Nyepi vieren

Het Balinese nieuwjaar is van alle Balinese feestdagen de belangrijkste dag. Omdat alles stil ligt, is de kans groot dat Nyepi invloed heeft op je reisplannen. Veel mensen trekken naar Lombok en de Gili’s. De ceremonies vlak voor Nyepi zijn mooi om mee te maken, vooral de Ogoh-Ogoh parade.

Datum Nyepi

Nyepi Bali 2024 valt op 11 maart. Het Hindoe Nieuwjaar in 2024 is op 29 maart.

Tip: Lees meer over het Balinees nieuwjaar

Balinese ceremonies rondom Galungan en Kuningan

Galungan en Kuningan zijn twee belangrijke Balinese feestdagen. Tijdens deze dagen wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd.

Weken voor Galungan worden de straten al versierd met penjols, grote stokken van bamboe met vruchtbaarheidssymbolen. Dit ziet er zo vrolijk uit!

De dag voor Galungan wordt er vaak een varken geofferd. Het vlees wordt eerlijk verdeeld over verschillende families. Balinezen vieren Galungan en Kuningan in de tempel en bij hun familie.

Als toerist Galungan en Kuningan vieren

Op straat is het rondom Galungan vaak drukker dan normaal, vooral rondom de vele tempels op Bali. Soms zorgt dit voor verkeersopstoppingen – maar dat geldt voor bijna elke Balinese ceremonie. Als toerist word je soms uitgenodigd om mee te eten van het geofferde varken. Verwacht geen lekkere kotelet, juist de organen zijn een lokale delicatesse. 

Datum Galungan en Kuningan

Galungan – Kuningan 2024 is van 18 februari tot 9 maart en van 25 september tot 5 oktober.

Tip: Lees meer over Galungan en Kuningan.

Balinese bruiloft

Een traditionele Balinese bruiloft is een heel spektakel. De ceremonies rondom het feest duren enkele dagen. De trouwdag zelf is een dag met veel gebeden en lekker eten.

Als toerist naar een Balinese bruiloft

Word jij door iemand uitgenodigd om mee te gaan naar een traditionele Balinese bruiloft? Schroom je niet en grijp de kans! Een Balinese bruiloft is een unieke kans om een kijkje te nemen in het Balinese leven. Kleed je gepast, dat wil zeggen knieën en schouders bedekt. 

Een crematie op Bali

Een crematie op Bali is een bijzondere aangelegenheid. Na de dood worden mensen vaak eerst begraven: een crematie is duur! Pas als er voldoende geld gespaard is, vindt de eigenlijk crematie plaats.

Op de dagen van de crematie worden een of meerdere personen gecremeerd. Dorpelingen dragen hoge constructies van bamboe: deze draagbaar vormt een brug met het hiernamaals. Deze wordt uiteindelijk in brand gestoken.

Als toerist een crematie bezoeken

Je zult niet snel uitgenodigd worden voor een crematie. Vanaf een afstandje kun je soms een glimp van de ceremonie opvangen. Crematies op Bali zijn over het algemeen geen verdrietige aangelegenheid: de dode zal reïncarneren. Een crematie wordt door familie vaak gezien als een feestdag.

De herdenking van de slag om Margarana

De slag om Margarana herdenkt de Balinezen die gesneuveld tijdens het gevecht dat een eind maakte aan de Nederlandse overheersing van Bali. Deze slag wordt herdacht op 20 november.

Als toerist naar deze herdenking

Ik vind het dubieus of Nederlanders iets te zoeken hebben bij deze bijeenkomst…. Toen ik Engelse les gaf op Bali, werd ik uitgenodigd door mijn school. Ik voelde me soms best ongemakkelijk. Je kunt de begraafplaats bij Marga daarom beter op een ander moment bezoeken. 

Datum slag van Margarana

De slag om Margarana wordt elk jaar op 20 november herdacht. 

Ramadan op Bali

De bevolking van Bali is overwegend hindoeïstisch. De meeste van hen zullen niet meedoen aan de vastenmaand Ramadan.Toch heeft de Ramadan effect op je Bali vakantie. Vooral aan het eind van de Ramadan (het suikerfeest, Idul Fitri) is het extra op Bali.

Tip: Hier lees je meer over de Ramadan in Indonesië.

balinese feestdagen: een bruiloft op bali

De feestdagen op Bali: kerst en nieuwjaar

Steeds meer toeristen vieren de feestdagen op Bali. In plaats van een witte kerst en spetterend vuurwerk vieren ze kerst op Bali met een cocktail aan het zwembad.

Kerst en de jaarwisseling zijn niet typisch Balinese feestdagen. Toch zie je steeds meer kerstbomen en andere kerstversiering opduiken, vooral in de grote shopping malls en bij de strarbucks. Oud en nieuw op Bali is een feestje van de toeristen, de Balinezen hebben hun eigen nieuwjaar in maart. Vaak wel nieuwjaarsarrangementen en feestjes in Kuta en Canggu om het nét wat meer speciaal te maken. De kerstvakantie is de drukste tijd van het jaar. 

Banken, overheidsinstantie en sommige winkels zijn gesloten op 25 december en 1 januari.

Wil je je visum verlengen op Bali? Houd er rekening mee dat de ambassade dicht is rondom Balinese feestdagen en nationale feestdagen in Indonesië. De wachttijd kan oplopen.