Bohinj, de parel van Slovenië

Het meer van Bohinj is een van de mooiste plekken in Slovenië. Hier vind je een aantal bezienswaardigheden in Slovenië die je absoluut niet mag missen. Ik houd van het blauwe water, de watervallen die uit de besneeuwde bergtoppen van het Triglav National Park ontspringen en de prachtige wandelroutes rondom het meer. En last but not least: Bohinj is minder toeristisch dan het nabijgelegen meer van Bled, het bekendste meer in Slovenië.

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj (Bohinjsko Jezero) is het grootste permanente meer van Slovenië. Het meer van Bohinj ligt grotendeels in Triglav National Park, Slovenië. Het meer is zo’n vier lang en ruim een kilometer breed. Het water van het meer komt uit de omliggende bergen, op zonnige dagen schitteren kleine watervallen als zilveren draden in de verte.

Het water is kraakhelder, het hele meer wordt maar liefst vier keer per jaar ververst. Het is daarmee een paradijsje voor vissen. Zwemmers hebben pech: doordat het meer vooral uit smeltwater bestaat, is het meer het grootste deel van het jaar te koud om in te zwemmen.

Wandelen bij Bohinj, Slovenië

Ga je op vakantie in Slovenië? Wandelen in Slovenië is echt een aanrader! Het meer van Bohinj is een prachtige regio om de natuur te beleven. In de regio zijn kilometerslange wandelwegen – vaak goed gemarkeerd. Een rondje om net meer van Bohinj is een makkelijke wandeling: vooral de noordkant van net meer is fijn. Het wandelpad loop direct aan het meer en wandelaars genieten van het groen van de bomen en de bergen die in het kristalheldere water reflecteren.

De wandelroute aan de zuidkant van het meer van Bohinj loopt niet direct langs de oevers van het meer. De weg scheidt het wandelpad van het meer.

boottocht bohinj

Varen op het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj ligt midden in Triglav National Park. Het meer is verboden voor motorvaartuigen, maar in de zomer kun je kanoën en te suppen.

De lucht is grauw wanneer ik op de Tourist Boat stap. Ik ben alleen. Het seizoen is nog niet begonnen en de boot is bijna leeg. Geruisloos glijdt de boot door het water, de elektrische motor is fluisterstil. De eerste regendruppels vallen uit de lucht – het deert me niet. Ik schuif het raam een stukje dicht, in de boot zit ik droog.

Na een korte bootrit stap ik uit aan de westkant van het meer. Hier ligt de meest populaire camping van Bohinj, pal aan het water. Er zijn lekker veel bomen en voldoende schaduwplekken op de camping voor verkoeling op warme dagen.

Nationaal Park Triglav, Slovenië

Mijn bezoek aan het meer van Bohinj is pas compleet na een bezoekje aan de bergen rondom het meer. Nationaal Park Triglav in Slovenië is één van de oudste nationale parken van Europa. H’et hoogtepunt van het nationaal park is de berg Triglav. Met 2.864 meter is dit de hoogste berg van Slovenië. 

Geoefende wandelaars kunnen in de zomer de berg Triglav beklimmen. Wist je trouwens dat Triglav ‘ driehoofd’  betekent en dat dit verwijst naar de drie toppen van de berg? Tijdens mijn bezoek aan het meer van Bohinj in april is het beklimmen van de berg te gevaarlijk. Ik kies voor de makkelijke weg: een kabelbaan brengt mij omhoog naar de bergen van Nationaal Park Triglav.

Kabelbaan Vogel Slovenië

In de wintermaanden wordt de omgeving van Bohinj omgetoverd tot een skigebied. Omdat Bohinj midden in het Triglav natuurgebied ligt, worden de pistes niet onderhouden met sneeuwkanonnen. Dit zorgt ervoor dat Bohinj een natuurlijke wintersportbestemming is. In de zomer, als de sneeuw verdwenen is, nemen wandelaars de pistes over en worden de bergen van Nationaal Park Triglav omgetoverd tot een wandelgebied. 

De Vogel kabelbaan is het hele jaar geopend. Deze cabinelift brengt outdoorliefhebbers naar een hoogte van 1500 meter. Op heldere dagen is het uitzicht over het meer en de bergen fenomenaal. Op dagen met regen en sneeuw biedt het restaurant in de bergen een schuilplaats met kruidenthee en verse soep.

Wanneer ik in de kabelbaan stapt wordt de cabine al snel in mist gehuld. Het spectaculaire uitzicht op het meer is anders dan ik hoopte: ik zie geen opaalblauwe vlakte die schittert in de zon. Wanneer ik de lift uit stap word ik overvallen door een snijdende wind. Het is eind april, maar het voelt als winter in Slovenië. Het kwik stijgt nauwelijks boven het vriespunt uit. 

triglav bohinj slovenie

Het voorjaar is niet de beste reistijd voor Triglav National Park. Wandelen gaat nog niet, de meeste wandelroutes zijn nog gesloten. Skiën lukt ook niet meer, er is al te veel sneeuw gesmolten. Daar staat tegenover dat het heerlijk rustig is op de bergtoppen!

Wandelen naar waterval Savica, Slovenië

De Savica waterval (Slap Savica) is de bekendste waterval bij het meer van Bohinj. De waterval is maar liefst 78 meter hoog en stort vanuit de bergen in een diepe kloof. Het zichtbare deel van de waterval van de waterval wordt gevoed vanuit een meer, Crno Jezero. Dit is een van de zeven meren van Nationaal Park Triglav, Slovenië. Loopt er een ondergrondse waterval die Slap Savica voedt? Ik kraak mijn hersens maar ik kom het antwoord niet te weten. Dit maakt de Savica waterval extra bijzonder.

Vanaf Ukanc, de pier en de camping van Bohinj, is het 50 minuten lopen naar de entree van Savica waterval. Deze Savica waterval wandeling is erg gevarieerd. De weg begint in het dal. Ik loop door de alpenweiden met koeien en voorjaarsbloeiers. Zo af en toe passeer ik een van de authentieke huisjes die bij het meer van Bohinj te vinden zijn. Deze worden veelal verhuurd als appartement. Langzaam stijgt de weg en loop ik de bergen in. De graslanden met vakantiehuisjes maken plaats voor dichte wouden.

En dan is daar ineens de ingang van het pad naar de waterval. (Hier is ook een kleine parkeerplaats.) Het laatste stukje naar de Savica waterval gaat om hoog via trappen en modderpaadjes.

bezienswaardigheden bohinj kaart

Overnachten bij het meer van Bohinj

Er liggen geen dorpen aan het meer van Bohinj – dit in tegenstelling tot het meer van Bled.

Aan de westkant van het meer, bij Ukanc, ligt een fijne camping. Hier zijn plaatsen voor tenten en campers. Vanaf de camping stap je zo het water in, dit is het populairste deel van het meer voor zwemmers. Iets verder van het meer af liggen fraaie homestays en appartementen.

Zelf slaap ik in een hotel aan de oostkant van het meer van Bohinj. Dit is het grootste en meest comfortabele hotel van de regio. Het hotel beschikt over faciliteiten als een zwembad en een kleine speeltuin. Handig wanneer je Bohinj met kinderen bezoekt!

Vanaf het balkon van mijn kamer heb ik uitzicht over het water. De kamers zijn lekker ruim en de bedden liggen heerlijk. Hier is het goed vertoeven na een dagje wandelen in Slovenië. ’s Avonds hoef ik niet zelf te koken, want ik krijg een overheerlijk diner aangeboden in het hotel. Ook het ontbijt is prima geregeld.