Bollenvelden fotograferen (veel tips!)

Het is lente, en langzaam steken de tulpen hun kop weer boven de grond. Nog even en de bollenvelden staan weer een de bloei. Een highlight voor buitenlandse toeristen tijdens een bezoek aan Nederland. De kleurrijke bloemenzee is een feestje voor Nederlandse fotografen! In deze blog lees je veel tips voor het bollenvelden fotograferen.

Tip: Lees meer over wandelen door de tulpenvelden.

narcissen in de bollenvelden fotograferen

bollenvelden fotograferen: narcissen-, hyacinten- en tulpelvelden

Het is niet te missen, in het voorjaar staan de bloembollenvelden in Nederland in bloei. Eerst steken de krokussen hun kopjes over de grond. Daarna komen de narcissen en kleine tulpen, gevolgd door de tulpenvelden en hyacintenvelden. 

Er zijn verschillende plekken in Nederland kun je bloeiende bollenvelden bezoeken. De bekendste tulpenvelden vind je in de omgeving van Lisse en Hillegom in de provincie Zuid-Holland, maar ook in Noord-Holland, de Noordoostpolder (Flevoland) en Zeeland kun je de mooiste bollenvelden fotograferen.

Hier maak je de ultieme lente foto van de bollenvelden in bloei!

velden met blauwe druifjes

Wanneer bloeien de bollenvelden?

De precieze start van het voorjaar is uiteraard afhankelijk van het weer. Bij een zachte winter zullen bloemen eerder bloeien. Toch kun je een globale voorspelling doen wanneer de bollenvelden en tulpenvelden in bloei staan.

In maart bloeien de krokussen en narcissen. Sneeuwklokjes bloeien vaak al eerder. Eind maart gaat Keukenhof open en dan beginnen ook de bloemenvelden met bloeien. De mooiste tulpenvelden en hyacintenvelden zie je in april. Begin mei is het het seizoen weer voorbij.

bollenvelden in noord-holland

Routes door de bollenvelden

Elk voorjaar worden er speciale bollenroutes uitgezet tijdens het bloemenseizoen. Je kunt hier wandelen of fietsen tussen de kleurrijke en geurende bollenvelden.

Wanneer je langs de bollenvelden wandelt kun je heel dicht bij de bloemen komen en mooie close-up foto’s maken. Als je je standpunt goed kiest lijkt het zelfs of je ín het tulpenveld staat. Vaak geeft een laag standpunt daarvoor het beste resultaat. Soms is het mogelijk om echt IN de velden te lopen en mooie portretfoto’s te maken.

Ga niet zomaar door de bollenvelden banjeren. Het is iemands broodwinning, je wilt de bloemen niet beschadigen.

wandelen door de tulpenvelden

Compositie: Velden en vlakken

Tulpen worden per kleur in rijen geplant, wat zorgt voor rechte lijnen en een mooie vlakverdeling. Speel in je compositie met kleur en contrast. Creëer diepte in je foto’s door de gekleurde vlakken richting horizon te laten verdwijnen. Ga daarvoor bijvoorbeeld tussen twee rijen staan en kijk hoe de lijnen zorgen voor extra diepte.

Tulpen fotografie: kijk naar details

Tulpen zijn sierlijke bloemen. Focus niet alleen op de tulpenvelden in bloei en landschapsfotografie, maar maak ook eens een paar close-ups en macro opnames. Tulpen fotografie kun je doen met een macrolens. Heb je die niet? Dan kom je met een telelens ook een heel eind.

close up van een tulp

Fotograferen in de Keukenhof

Wil je meer dan een ‘ordinaire’ tulp? Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt. Je kunt hier acht weken per jaar genieten van vele bolbloemen. De Keukenhof trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, waaronder veel fotografen.

In de Keukenhof vind je 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen. De eerste bloemen, de krokussen en narcissen, kun je vanaf eind maart al bewonderen. De tulpen volgen een paar weken later.

jenny in de keukenhof

Praktische tips voor bollenvelden fotograferen

Welke lens kun je het beste gebruiken voor het fotograferen van bollenvelden?

Maak gebruik van een groothoeklens wanneer je weidse landschappen wilt fotograferen. Je legt dan de hele velden vast in hun volle glorie. Wanneer je kiest voor een klein diafragma (F/11-F/16), wordt zowel de voor- als de achtergrond scherp.

Tip: Lees meer over diafragma en scherptediepte.

detail van een tulp fotograferen

Maak ook een aantal close-up foto’s van de bollenvelden. Voor een spannende compositie met de lijnen en vlakken in de bollenvelden, kun je het beste een telelens gebruiken en wat inzoomen. Zo krijg je een foto die echt focust op de tulpen, zonder storende elementen aan de randen.

Ter afwisseling is het leuk om ook eens in de tulpen te kijken en foto’s te maken met een macrolens. Dit werkt uiteraard het beste wanneer de bloei al iets langer bloeit en verder open staat.

Het mooiste licht

De morgenstond heeft goud in de mond. Het mooiste licht vind je ’s ochtends net na zonsopkomst of ’s avonds net voor zonsondergang. Het licht is dan warm en contrasten zijn (nog) niet zo groot. In de ochtend is er zelfs kans op mist. Op zonnige dagen kun je last krijgen van harde schaduwen.

Bijkomend voordeel is dat het ’s ochtends heel vroeg nog niet al te druk is.

pluktuin

Op Avontuur op Reis vind je een leuke fietsroute door de bollenvelden in de kop van Noord-Holland.