Reizen met een baby: borstvoeding onderweg

Een blog over borstvoeding op IkReis? Jenny, waar begin je aan, past dat wel bij jou? 

De kleine reiziger is inmiddels twintig maanden oud en helemaal niet meer zo klein meer. Ze is een vrolijk meisje met een eigen wil. Voor haar eerste verjaardag at ze met de pot mee en daarnaast kreeg ze de borst. Ik ben geen emotionele moederkloek (of toch wel een beetje?), maar die fase is nu voorbij. Geen gehannes met borstvoeding in het openbaar, geen gedoe met kolven. Mijn tieten zijn geen publiek bezit meer, maar gewoon van mij.

Ik neem afscheid van een fase en deel mijn persoonlijke ervaringen met het geven van borstvoeding op reis. Deze tips zijn uiteraard ook handig voor uitjes met de baby dicht bij huis. Ik wil geen discussie aanzwengelen wat beter is – borstvoeding of kunstvoeding. Iedere mamma moet doen waar zij zich goed bij voelt. Deze blog is een aandenken voor mezelf en misschien een inspiratiebron voor toekomstige mama’s: reizen en borstvoeding gaan heel goed samen.

Het belangrijkste voordeel: borstvoeding is altijd beschikbaar, óók op reis

De kleine reiziger is een dame die duidelijk communiceert. Als minibaby was ze al in staat aan te geven dat ze HONGERRRRRR had. Afgekolfde melk opwarmen? Dat duurt mevrouw echt te lang. Eerst een schone luier? De dame heeft andere prioriteiten.

Dat is fijn aan borstvoeding op reis: je hebt het altijd bij je op de gewenste temperatuur. Juist ja, op de temperatuur van mama.

borstvoeding onderweg

Melk en het immuunsysteem

Volgens verschillende onderzoeken krijgen baby’s antilichamen binnen via de moedermelk en zijn ze minder vatbaar voor ziektes. Nou, mijn kleine reiziger is maandenlang verkouden en kreeg met tien maanden de waterpokken. Wat nou afweer?

Hoe dan ook, het idee dat de kleine reiziger via moedermelk (deels) beschermd zou zijn tegen Hepatitis A vond ik fijn. Daarnaast wordt ze gewoon gevaccineerd, wel zo veilig tijdens een verre reis met kinderen.

Maareh, borstvoeding in het openbaar?

Tijdens mijn zwangerschap leek me dat een beetje spannend: borstvoeding in het openbaar. Hoe is het om uitjes met baby te maken? Uiteindelijk is me dit 100% meegevallen! Mijn kleding hield het grootste deel van mijn borst bedekt tijdens het voeden. Het hoofd van de kleine reiziger deed de rest.

Tijdens mijn eerste verre reis met baby had ik grote hydrofiele doek voor borstvoeding bij me – just in case. Uiteindelijk heb ik deze helemaal niet gebruikt. Borstvoeding is in veel landen heel normaal, ook als de kindjes wat ouder zijn. Met de juiste borstvoedingskleding kun je discreet voeden zonder dat je jezelf en kind hoeft te bedekken. Wees gerust: voedingskleding ziet er niet langer uit als een ma-flodder-jurk.

In Indonesië ben ik dagelijks aangemoedigd om de baby de borst te geven. De openheid (en bemoeizucht) was soms wat overweldigend. Ik heb onderweg nooit nare opmerkingen of rare blikken gekregen. Natuurlijk duw ik niet mijn tieten zomaar in iemands gezicht, maar ik ga ook niet op de WC zitten voeden omdat voeden in het openbaar volgens sommige gekkies aanstootgevend is.

Op vliegvelden zijn er vaak speciale ruimtes om te voeding, speciaal met een heerlijke stoel voor borstvoeding. Ook de metro in Taiwan heeft veel ruimtes speciaal om kinderen te voeden en te verschonen. Daar kan de NS wat van leren.

Geen gedoe met flesjes

Laat ik eerlijk zijn: flesjes uitkoken is niet mijn ding. Thuis gaan ze zo de vaatwasser in. Maar op reis? Ik ben heel blij dat ik niet dagelijks verschillende flesjes en een melktoren hygiënisch schoon hoef te maken.

Twijfel en borstvoeding: melkproductie op reis

Het geven van borstvoeding ging me relatief makkelijk af. (Al is kolven nooit een hobby geweest.) Natuurlijk heb ik ook mijn twijfelmomentjes gehad, zeker toen de kleine reiziger nog te jong was voor bijvoeding. Heb ik genoeg moedermelk bij hoge temperaturen? Wat is de invloed van de jetlag op mijn melkproductie? Het enige wat je in de hand hebt, is dat je zelf genoeg drinkt.

Die twijfel schijnt er bij te horen. Ik schaam me er niet voor. Tijdens mijn reis naar Bosnië en Montenegro had ik een pak Nutrilon bij me, heerlijk voor mijn gemoedsrust. Uiteindelijk heb ik de Nutrilon alleen gebruikt om pap van te maken – want daar was de kleine reiziger dol. In Taiwan was ik mijn bagage kwijt, het was fijn dat de baby drie keer per dag moedermelk kreeg.

Help, waar kan ik Nutrilon kopen op vakantie?

In de grotere supermarkten is altijd wel Nutrilon of een lokale equivalent te koop. Alleen, de smaak is soms anders dan in Nederland. Baby’s in Indonesië blijken dol op vanille te zijn terwijl hun leeftijdsgenootjes in Bosnië graag melk met honingsmaak drinken. Wanneer je tegen additieven bent of een kieskeurige baby hebt, kun je beter Nutrilon van thuis meenemen.

Wanneer ik een verre reis met baby maak zoek ik van tijd tot tijd een grote supermarkt op om luiers te kopen. Ik hoef me geen zorgen te maken om melk.

Mijn lijf past zich aan

Ik merk het heel goed als ik met baby van 3 maanden naar Bali reis: mijn lichaam past zich aan aan de warmte. Ik drink meer en produceer meer melk. Zo krijgt de kleine reiziger voldoende vocht binnen – ideaal!

Vliegen met een baby: jetlag in je tieten

Goed, dit klinkt misschien raar. Maar je tieten kunnen ook een jetlag hebben! Er komt een moment dat baby’s ‘s nachts minder gaan drinken dan overdag (en misschien zelfs doorslapen). Wanneer je tijdzone flink verschuift kun je last krijgen van stuwing, zeker wanneer je nog veel voedt.

Toen ik van Bali naar huis reisde heb ik echt een tijdje ‘s avonds moeten kolven om de nacht droog door te komen. Niet fijn! Maar ach, een voorraadje melk in de vriezer voor op het KDV is natuurlijk nooit weg.

Kolven op reis

Op reis heb ik bijna niet gekolfd. Alleen op Bali moest ik elke dag kolven op vakantie, dat deed ik met een handkolf. Een handkolf is compact en neemt weinig ruimte in. Er kan weinig aan kapot gaan. Je bent niet afhankelijk van stroom of batterijen. Een handkolf is een ideale kolf voor onderweg en op vakantie! Ik heb zelfs kunnen kolven in het vliegtuig.

Een kolf en afgekolfde melk mogen mee in het vliegtuig. De afgekolfde moedermelk kun je maximaal acht uur ongekoeld bewaren.

Het stoppen met borstvoeding is op natuurlijke wijze gegaan, steeds een voeding minder. Jenny heeft zo’n twintig maanden borstvoeding gegeven, ook op reis.