Leuke bezienswaardigheden in Bratislava

Bratislava is een toffe bestemming voor een originele stedentrip. De hoofdstad van Skowakije is klein en sfeervol, ik word helemaal blij van de hippe vibe en historische bezienswaardigheden van Bratislava.

Ik bezoek Bratislava tijdens mijn rondreis door Slowakije. Ik overnacht twee nachten in Brastislava, dat is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te zien.

Street art in Bratislava Slowakije

Bij Bratislava denk ik niet meteen aan spetterende street art. Niks is minder waar, Bratislava stelt niet teleur! Tijdens het jaarlijkse Bratislava street art festival worden gebouwen voorzien van metersgrote straatkunst van gerenommeerde nationale en internationale artiesten. Mijn eerste avond in Bratislava maak ik gelijk een korte wandeling langs een aan toffe kunstwerken.

Hieronder zie je een aantal van mijn favoriete murals in Bratislava. Delen van de kunstwerken zijn met het pleisterwerk van de gebouwen gekomen. Een mural van Millo, een van mijn favoriete artiesten, is geheel verdwenen. Een beschilderd elektriciteitskastje herinnert aan het kunstwerk van weleer.

mural bratislava

Bratislava Castle: het icoon van de stad

Bratislava Castle (Bratislavský Hrad) is gebouwd op een heuvel aan de oevers van de Donau. Het iconische kasteel toornt zo’n 85 meter boven de stad uit en is al eeuwenlang een markant herkenningspunt. Het zal je niet verbazen dat mijn ontdekkingstocht langs de bezienswaardigheden in Bratislava start bij het kasteel.

Het huidige kasteel stamt uit vijftiende eeuw. In de kelder van het kasteel zijn echter opgravingen en artefacten zien die veel ouder zijn, door zijn strategische ligging was hier vijfduizend jaar geleden al een Slavische nederzetting. Later werd de locatie gebruikt door de Kelten.

Het kasteel van Bratislava is een van de grootste kastelen in Slowakije. In het kasteel huist een groot museum dat de geschiedenis van Slowakije op mooie wijze weergeeft: van de Kelten in de kelder tot het Nazi-regiem en de socialisten op de bovenste etage.

Het is een feestje om door het museum te mogen lopen, niet in de laatste plaats omdat dit dé manier is om de lange gangen en prachtige trappenhuizen van het kasteel te kunnen bewonderen. Wanneer ik door de ramen gluur zie ik de Donau, de fraaie barokke kasteeltuinen en de oude stad. Zo mooi!

Vanuit de Crown Tower aan de noordkant kun je genieten van een magnifiek uitzicht Bratislava met zijn leve kerken en levendige pleinen. Helaas is deze toren gesloten tijdens mijn bezoek.

Stadwandeling Bratislava

Plan je een Bratislava stedentrip? Één à twee dagen is voldoende om de hoogtepunten van de stad te zien. Je kunt de leukste plekken van Bratislava bezoeken met een gids, tijdens een stadswandeling kom je leuke inside informatie krijgen.

Dit zijn leuke tours door Bratislava:

Bezienswaardigheden Bratislava Old Town

Midden in het oude centrum van Bratislva ligt het Hlavne Namestie plein, een gezellig plein omringd door oude vakwerkhuizen. Het Hlavne Namestie plein is voor velen een hoogtepunt van hun Bratislava citytrip.

Aan het plein ligt het fraaie stadhuis van Bratislava. Dit gebouwencomplex dateert uit de veertiende eeuw, tegenwoordig zit hier het Stedelijk Museum van Bratislava. Op het plein staat het standbeeld van een soldaat van Napoleon, volgens de legende werd de krijger verliefd op een meisje uit Bratislava – hij bleef eeuwig in de stad hangen. Toeristen nemen selfies met de Napoleaanse soldaat en zoenen hem terloops op zijn wang.

bratislava old town

Aan de zuidoostkant van het centrum staat de prachtige Sint Elizabethkerk, een bijzondere blauwe kerk in Hongaarse Art Nouveau stijl. De kerk is niet alleen blauw van buiten, maar ook blauw van binnen. In deze bezienswaardigheden van Bratislava zijn verschillende kunstwerken te bewonderen met hemelse taferelen uit de bijbel. Een bezoek aan deze kerk is een aanrader tijdens een stedentrip naar Bratislava.

Er zijn meer mooie pleinen. Bij Hviezdoslavovo Namestie kom ik ineens oog in oog te staan met een jonkheer en een princes op een paard. Er loopt een grote stoet mensen achter de paarden aan, ik heb geen zin om achteraan te sluiten. In plaats daarvan wacht ik op de rand van de Ganymede’s Fountain tot de ergste drukte voorbij is.

Het is geen straf hier even te wachten. De historische panden rondom het Hviezdoslavovo Namestie plein zijn een genot voor het oog. Niet in de laatste plaats het Slovak National Theatre, een theater in Neo-Renaissance stijl uit 1886.

Bratislava restaurants

Er zijn leuke plekken om te eten en drinken in Bratislava!

Foodstock staat met stip op nummer één! Dit veganistische restaurant in Bratislava serveert crunchy gyoza met groente en verschillende soorten humus. Ondanks dat de menukaart klein is, is het lastig om te kiezen. Alle gerechten zien er zó lekker uit! 

Dit is overigens geen plek om romantisch te dineren, ik zou Foodstock Bratislava eerder omschrijven als een hip veganistisch fast food restaurant.

Het eten in Slowakije is lekker, maar afwisselingen van spijs doet eten. Aan afwisseling geen gebrek in Bratislava. Ramen Kazu serveert heerlijke Japans eten. Liever lokaal eten? Dan is San Marten Bar en Restaurant een aanrader.

De UFO van Bratislava: het perfecte uitzicht

Vanuit het kasteel van Bratislava zag ik hem al: de rare UFO op een paal. Dit is met stip een van de meest bizarre bezienswaardigheden van Bratislava.

Zal ik wel, zal ik niet? Het staat niet op mijn planning om de UFO in Bratislavsa te bezoeken, tot ik tijdens het maken van nachtfoto’s bij de Most SNP ineens aan de voet van de toren sta. De twijfel staat toe – ik ben er nu toch.

Je kunt beter spijt hebben van de dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet doet. Ik koop een kaartje en met knikkende knieën loop ik naar de lift. Het klinkt misschien gek: ik vind liften vaak eng. Al helemaal wanneer ze je in 45 seconde naar een hoogte van 95 meter brengen.

Dan stap ik de lift uit bij de hoogste bar van Bratislava. Dit is the-place-to-be voor een dinner op hoogte! Via een metalen trap, schaars verlicht met neonlampen, loop ik naar het view deck. Het trappenhuis onder me is een gapend zwart gat en ik krijg subiet last van hoogtevrees.

Wat een uitzicht! Ik zie het kasteel, het parlement en de St. Martin Kathedraal. Terwijl de zon steeds achter de horizon verdwijnt, wordt de lucht boven de hoofdstad van Bratislava steeds donkerder. En gaan met de minuut meer lampen aan, het lijkt alsof Bratislava nu pas ontwaakt.

De wind waait hard, mijn hart bonkt in mijn lijf. Ik blijf het spannend vinden, mijn hartslag normaliseert pas als ik uit de toren ben. Alles voor het perfecte plaatje 😉

Overnachten in Bratislava

Tijdens mijn rondreis door Slowakije overnacht ik in City Castle Appartments, een brandnieuw tweekamerappartement in een statig oud pand op loopafstand van het kasteel van Bratislava en de historische bezienswaardigheden.

Het appartement is voorzien van airco – heel fijn op zomerse dagen!

Bratislava met kinderen

Bezoek je Slowakije met kinderen?

Bratislava is een leuke en kindvriendelijke stad. De kleine reiziger is helemaal fan van Bibiana, het internationale huis voor kunst speciaal voor kinderen. Hier kun je onder andere boekjes lezen, je verkleden en lekker knutselen.

Bratislava kan in de zomer erg warm worden. Sproeiers op diverse pleinen in het oude centrum van Bratislava zorgen voor de broodnodige verkoeling. Deze sproeiers zijn een walhalla voor kinderen van alle leeftijden, hier kun je klimmen (soms staat er zelfs een klimrek bij de sproeiers) en met water spelen. Wat wil een kind nog meer?

Bezienswaardigheden omgeving Bratislava: Devin Castle

Devin Castle is een van de oudste kastelen van Slowakije. De brucht staat op een stategische plek waar de Donau en de Morava samenvloeien – aan de overkant van het water ligt Oostenrijk.

De burcht is mooi, het landschap rondom de imposante burcht is mooier. Het is best een klim naar het hoogste punt van de ruïne, waar ik word getrakteerd op een panorama uitzicht over de uitlopers van de Karpaten, kleine stoompjes en pittoreske dorpen.

Deze excursie combineert Devin Castle met een grand tour door Bratislava.

Dan is het tijd om afscheid te nemen van Bratislava en Slowakije. Vanuit Devin rijd ik Zakopane in Polen. Heb je tijd over? Bezoek dan ook het natuurgebied Devinska Kobyla met zijn futuristische uitzichttoren en verlaten communistische bunkers.

Praktische trips

Vliegen naar Bratislava

Vanuit Nederland gaan er dagelijks directe vluchten naar Bratislava.

Met de trein naar Bratislava

De nightjet nachttrein vertrekt ’s avonds vanuit Nederland. ’s Ochtends arriveert de trein in Wenen. Wenen heeft een goede treinverbinding met Bratislava. Zo begin je uitgerust aan je Bratislava stedentrip.

Je kunt natuurlijk ook je stedentrip naar Bratislava combineren met een stredentrip naar Wenen.

Slowakije met eigen auto

Ik bezoek Bratislava als onderdeel van mijn autovakantie door Zuid-Polen en Slowakije. De afstand van Utrecht naar Bratislavamet eigen auto is ongeveer 1200 kilometer (11 uur rijden).