Bezoek de Bromo vulkaan vanuit Malang (tip!)

De Bromo vulkaan is een van de reuzen van het Bromo Tengger Nationaal Park in het oosten van Java. De krater van de vulkaan heeft een doorsnede van maar liefst tien kilometer. Het beklimmen van de Bromo is een populaire activiteit op Java, vooral rond zonsopkomst, wanneer de Bromo en de omringende vulkanen mooi worden verlicht door de gouden opkomende zon.

Ik stond drie keer op de top van de Bromo op Java. Mijn laatste bezoek was in 2023, ik bezocht toen de Bromo vulkaan vanuit Malang.

zonsopgang bij de bromo vulkaan java

paarden bij de bromo

Bromo vulkaan bezoeken: waar start je?

Je kunt de Bromo vulkaan vanuit verschillende plekken op Java bezoeken. De meeste reizigers kiezen voor Cemero Lawang, Probolinggo of Malang als uitvalsbasis. Een enkeling kiest voor Surbaya. Elk van deze plekken heeft zijn voor- en zijn nadelen.

Bromo vulkaan vanuit Cemero Lawang

Cemero Lawang ligt (bijna) op loopafstand van de Bromo vulkaan. In het kleine dorp lijkt alles om de vulkaan te draaien: er is eenvoudige accommodatie (vaak zonder warm water), er zijn een paar warungs en je kunt er souvenirs kopen.

Ik vind Cemoro Lawang een tourist trap en geen fijne plek om te slapen.

Wil je toch naar Cemoro Lawang? Je kunt dan een bus nemen in Probolinggo.

krater van de bromo vulkaan

Bromo tour vanuit Probolinggo

Wanneer je aankomt in Probolinggo zul je van alle kanten aangesproken worden. “Bromo, BROMO?” De kans is groot dat je vervolgens naar een tourist agency gebracht wordt waar je Bromo vulkaan excursie kunt boeken.

De accommodaties in Probolinggo zijn van betere kwaliteit dan die in Cemoro Lawang. Bijkomend voordeel is de directe treinverbinding van Probolinggo naar andere mooie plekken op Java. Nadeel is dat je ’s nachts vroeg moet opstaan voor de zonsopkomst bij de Bromo vulkaan.

Boek hier je excursie vanuit Probolinggo.

jungle in oost java

Bromo vulkaan vanuit Malang

Malang is een leuke stad in het oosten van Java. De stad is de laatste jaren vooral bekend vanwege de kleurrijke huizen in de voormalige sloppenwijk Warna- Warni, maar er zijn ook verschillende historische bezienswaardigheden en attractieparken.

Malang ligt verder weg van de Bromo vulkaan dan Cemoro Lawang en Probolinggo. De rit van Van Malang naar Bromo duurt ongeveer twee uur. Voor de zonsopgang bij de Bromo vulkaan moet je tussen 12 en 1 uur ’s nachts vertrekken. Dat is best een nadeel! Het voordeel is dat je kunt slapen in een fijn hotel.

Boek hier je excursie vanuit Malang. Je hotel kan je ook helpen met het charteren van een jeep naar de Bromo.

groen landschap onderweg van malang naar de bromo vulkaan

Bromo vulkaan Java: zonsopkomst of toch maar niet?

De afgelopen jaren heb ik drie keer een tour naar de Bromo vulkaan gezocht: twee keer met zonslopkomst, één keer overdag. Eerlijk is eerlijk: dat laatste is me héél goed bevallen!

De Bromo is een van de hoogtepunten van Java. Elke nacht trekken tientallen reizigers naar een van de uitkijkpunten om de zonsopkomst over de Bromo vulkaan te zien. Kingkong Viewpoint is het bekendste uitzichtpunt: deze mooie plek ligt op 1,5 tot 2 uur lopen vanuit Cemoro Lawang.

Tips voor leuke voorbeeldroutes door Indonesië.

jenny bij de bromo vulkaan

In alle vroegte is de vulkaan veelal gehuld in een laag lage mist, welke mooi oplicht in het licht van de opkomende zon. Af te toe spuugt de actieve vulkaan een wolkje rook uit.

Het is bijzonder om in het donker naar een van de uitzichtpunten te lopen. Om je heen zie je het licht van de sterren, van de lampen van de Javanen met hun paarden en van de telefoons van massa’s toeristen. Hoewel de Bromo bij zonsopgang iets magisch heeft, is het ook erg druk. Voor mij doet dat echt iets af en de hele belevenis – maar dat is mijn ervaring.

Tijdens mijn laatste reis door Java en Bali besluit ik de Bromo vulkaan overdag te bezoeken vanuit Malang. Dit scheelt  veel reistijd (afhankelijk van je route op Java) en je hoeft niet vroeg je bed uit. En er was NIEMAND op de top van de vulkaan. Een win-win situatie!

drukte bromo vulkaan

Overdag naar de Bromo vanuit Malang

Zoals gezegd, ik gs overdag de Bromo vulkaan bezoeken. Na een voortreffelijk ontbijt in Hotel Santika Premiere stap ik in de jeep naar de Bromo vulkaan. Onderweg naar de Bromo stop ik bij een hindoeïstische tempel, een waterval en tot slot bij de vulkaan.

Candi Jago

Cadi Jago ken ik van mijn eerste bezoek aan Java. Het is een kleine tempel uit de dertiende eeuw. Twintig jaar geleden lag de tempel nog in the middle of nowhere, nu is er aan alle kanten bebouwing. Daarnaast is het niet langer mogelijk om op de tempel te klimmen. Ergens is dat jammer, maar het behoud van de historische bezienswaardigheden op Java gaat voor.

candi jago bij malang

Coban Pelangi waterval

De tweede stop is de Coban Pelangi waterval. Een steil pad zigzagt naar beneden door de Javaanse jungle. Onderaan het pad is een kleine brug van bamboe. Daarna is het nog maar een klein stukje lopen tot aan de waterval.

De vulkaan is gehuld in een laag nevel, die zorgt voor modderpoelen rondom de  bodem van de vulkaan, maar door blessures aan mijn enkel en knie (hallo gescheurde banden!) lukt het me niet tot bij de waterval te klauteren. Dat neemt niet weg dat ik de waterval ook goed kan zien zonder in het koude water te duiken.

waterval aan de voet van de bromo vulkaan

Bromo vulkaan uitbarsting

De Bromo is een enorme vulkaan met een kraterdoorsnede van 10 kilometer. Binnen de candera is een aantal nieuwe vulkanen ontstaan. Wanneer men spreekt over het beklimmen van de Bromo bedoelt men een van deze vulkanen – om precies te zijn een actieve vulkaan met een ingestorte top.

De afgelopen jaren zijn er een aantal uitbarstingen van de Bromo vulkaan geweest, dit heeft zijn sporen nagelaten. De krater van de Bromo vulkaan heeft wat weg van een maanlandschap. Ik rijd met de jeep door een laag van stof en vulkaanzand naar de eettentjes aan de voet van de vulkaan die ik ga beklimmen.

jeep door de zandvlakte

Op de maan

Midden in het maanlandschap staat een rijtje met eenvoudige warungs. Dit is de plek waar alle jeeps in kolonne heenrijden nadat ze toeristen bij een van de viewpoints hebben laten genieten van de zonsopkomst over de Bromo en de Semeru vulkaan. Wanneer ik rond lunchtijd bij de Bromo arriveer, staan de jeeps werkloos te wachten op een nieuwe dag. Een grappig gezicht.

Voordat ik de Bromo beklim eet ik een eenvoudige lunch in een van de warungs. Daarna ga ik naar de top van de vulkaan!

tempel bij de bromo

De Bromo vulkaan beklimmen

Het beklimmen van de Bromo is relatief makkelijk. Vanuit de warungs wandel ik langs de kleine hindoetempel naar de trap naar de top. De treden zijn ongelijk, maar het is geen lange klim. Na ongeveer een kwartier sta ik aan de rand van de krater.

Tijdens mijn bezoek in 2023 was het niet mogelijk om over de krater naar de andere kant van de vulkaan te lopen. Afdalen in de krater is sowieso niet mogelijk.

De Bromo stinkt. Continu puft te vulkaan zwavelhoudende dampen uit. Na ongeveer een kwartier heb ik het gezien – ik ben toe aan frisse lucht.

jenny bij de krater van de bromo vulkaan

Bromo Java met kinderen

De meeste excursies naar de Bromo vulkaan combineren een van de viewpoints met een beklimming van de vulkaan. Een leuke excursie – maar ietwat chaotisch en gehaast. Wat ben ik blij dat ik de Bromo overdag vanuit Malang bezoek met mijn dochter van (bijna) 5.

Terwijl ik foto’s maak van het maanlandschap, speelt mijn dochter met de gids in het zand. Hij leert haar een trucje: als je een bergje van zand maakt en daar water in giet, dan kun je het zachte zand aan de zijkanten voorzichtig weghalen. Wat overblijft is een soort kommetje van hard zand. Als je héél voorzichtig bent, kun je het zelfs oppakken.

bromo vulkaan met kind

De beklimming van de Bromo vulkaan is prima te doen voor een kleuter, zeker wanneer je kiest voor een privé excursie en je alles op je eigen tempo kunt doen.

Je kunt eventueel een paardje huren wat je tot onder aan de trap brengt, het laatste stukje zul je echt zelf moeten lopen.

Praktische tips voor een bezoek aan de Bromo vulkaan

  • Bezoek je de Bromo met zonsopkomst? Neem warme kleding mee. Het kan erg koud worden op de vulkaan
  • Vergeet je zonnebrand en zonnebril niet
  • Neem ook wat te drinken mee (en eventueel een snack)
  • Er zijn weinig toiletten rondom de vulkaan, je kunt alleen bij de warungs een sanitaire stop maken
  • De toegangsprijs voor buitenlandse toeristen is 320.000 rp in het weekend en  220.000 rp op doordeweekse dagen
  • Hier lees je meer over Bromo Tengger Semeru National Park
  • Je kunt je bezoek aan de Bromo combineren met de Ijen Vulkaan
altaar bromo vulkaan

Slapen bij de Bromo vulkaan

Andere fijne opties in Malang

Ik slaap in Hotel Santika Premiere in Malang. Dit hotel beschikt over ruime familiekamers!

Slapen in Probolinggo

De plek waar ik in Probolinggo heb geslapen is niet meer. (Maar deze was sowieso niet echt bijzonder.)

Deze accommodaties liggen redelijk dicht bij het treinstation en krijgen goede reviews.

Tip: lees meer over reizen met de trein op Java,

bromo vulkaan

Slapen in Cemoro Lawang