Handig: bussen in Argentinië

De bus is hét vervoermiddel in Argentinië. Als je gaat reizen in Argentinië kun je er bijna niet omheen. Menig reiziger zit dan ook lange tijd in de bus. Kun jij slapen in de nachtbus? Of reis je liever overdag? Ik deel mijn ervaringen met bussen in Argenitinië.

“Met de nachtbus verlies je geen tijd.

Kan zijn, lieve reizigers, maar ik heb een hekel aan bussen. En al helemaal aan nachtbussen. Ik wil een bed om in te slapen, of een matje en een slaapzak. En als ik zo nodig moet voortbewegen in mijn slaap dan wil ik een trein. Desnoods een vliegtuig. Maar géén bus. Hoor je me, ik wil GEEN nachtbus.

Ik ben nog geen uur in Argentinië en ik heb op het station van Retiro in Buenos Aires al mijn eerste buskaartje gekocht. Een ticket van Buenos Aires naar Mercedes en Esteros del Ibera. Er gaan helaas geen bussen op normale tijden. Verdwaast kijk ik naar het kaartje van de nachtbus. Dag principes. Hallo nachtbus.

busstation argentinie

Bussen in Argentinië

In Argentinië is de bus het voornaamste vervoermiddel, net als in vele andere landen in Zuid-Amerika. (Treinen zijn er niet tot nauwelijks en vliegen is duur.) Er zijn verschillende maatschappijen en verschillende klassen, online kun je een idee krijgen van de bussen in Argentinië. 

Wanneer je een kaartje wilt kopen voor de bus in Argentinië dan moet je dus langs het station. Op de meeste trajecten zijn er vrije plaatsen in de bus in overvloed, maar op sommige trajecten kunnen de bustickets redelijk snel uitverkocht raken. Met name rond de weekenden als veel Argentijnen op stap zijn, bijvoorbeeld tijdens vakanties en feestdagen, of in het hoogseizoen. Zorg dus dat je een beetje flexibel bent.

Klassen: de soorten bussen in Argentinië

de Argentijnse bussen kennen verschillende klassen. 

Goedkope bussen in Argentinië

De goedkoopste klasse is te vergelijken met de streekbussen in Nederland. Smalle stoelen, weinig beenruimte, relatief goedkoop. Wanneer de bus vol zit kun je staan en kaartjes zijn gewoon  te koop bij de chauffeur of bij de kaartverkoper in de bus. Deze bussen rijden eigenlijk alleen op korte afstanden en stoppen bij elke dikke boom om mensen in en uit te laten stappen.

Semi-cama

De semi-cama bussen in Argentinië zijn een stukje luxer. De stoelen zijn breder en je hebt meer beenruimte. Hoewel ik 1,87m lang ben, heb ik zelden met mijn beentjes klem gezeten. Als je wilt kun je de stoelen een stukje naar achter klappen. Aan boord van de bus in een toilet (vaak redelijk schoon), soms is er koffie of water te krijgen en heel heel soms is er WiFi en eten aan boord. Vaak is er entertainment in de vorm van een vaste TV, maar gelukkig staat deze niet altijd aan. 

Sommige bussen hebben zowel boven als onder een semi-cama afdeling, bij andere bussen is de indeling anders en heb je alleen op de bovenste verdieping semi-cama stoelen.

Luxe bus in Argentinië: Cama

Nog een klasse luxer en nog een stukje duurder. Zitten er bij de semi-cama vier stoelen naast elkaar, bij de cama zijn het er slechts drie. De stoelen zijn dus een stukje breder en in theorie heb je meer beenruimte.

Letterlijk zijn de cama bussen de bussen met de bedden. In de praktijk valt dat een beetje tegen (zegt deze scepticus), want de stoelen kunnen niet helemaal plat. Hoewel de stoel van je voorbuurman over jouw beenruimte klapt, zou je daar in principe geen last van moeten hebben. Helaas kan ik uit ervaring vertellen dat dit niet altijd klopt en dat twaalf uur klem zitten met iemand op je schoot geen pretje is.

Sommige bussen zijn volledig ingericht als cama bussen, bij anderen heb je alleen op de onderste verdieping een aantal cama stoelen. (Vaak zijn hier maar 9 stoelen.)

Suite: lekker slapen in de bus

Goed, als je dan toch met de bus moet, dan is de suite zeker een aanrader. Goedkoop is het niet, maar comfortabel is het wel. As fas as a bus can be. Stoelen kunnen 180 graden plat, je hebt een echt bedje. Last van je buren hoef je niet te hebben, want voor en achter je zijn schotjes voor optimale privacy (je hebt dus nooit iemand anders op je schoot!) en zelf tussen twee stoelen naast elkaar zijn gordijntjes. Daarnaast is er voor elke passagier een dekentje een een kussentje. Eigenlijk hoef je alleen een oogmasker en oordoppen mee te nemen.

En dan het eten….

Ik had niet gerekend op een uitgebreide maaltijd in de bus, dus toen ik in stapte had ik net gegeten. Jammer, want het diner van broodjes, wraps en lasagne zag er lekker uit. De sapjes en het water smaakten echter goed, er waren verschillende soorten thee te krijgen (dus geen sterke zwarte bak met stukjes) en voor vriendlief was er whiskey,

in de vroege ochtend volgde er een Argentijns ontbijt met zoete broodjes, thee en nog meer sap.

En zowaar, ik geef toe, ik heb een paar uur geslapen!

Kaartjes kopen op het station

Wanneer je in Argentinië op een busstation bent, zie je vaak dat er verschillende aanbieders zijn. Over het algemeen koos ik een aanbieder uit op basis van tijd.

Natuurlijk heeft de ene aanbieder net wat nieuwere bussen dan de ander, maar aangezien dat van traject tot traject kan verschillen (en niet alle aanbieders op alle trajecten rijden) heb ik geen vergelijkend warenonderzoek gedaan.

Kaartjes zijn over het algemeen alleen te koop op het vertrekstation van een bus, dus als je over moet stappen is het altijd een beetje spannend wanneer je weer verder kan. Maar eerlijk is eerlijk, over het algemeen gaat het heel goed.

Hoewel de WiFi in de bussen in Argentinië vaak slecht is, werkt het op de stations heel redelijk. Mits het niet al te druk is.

Bagage in de bus

Over het algemeen neem je je grote tas of koffer niet mee naar de zitplek, maar laat je deze achter in het bagageruim van de bus. De beveiliging is best goed: er staat meestal een medewerker van het busbedrijf bij de bagageruimte die je helpt met het inladen van de tas én die een bagagetag aan de tas hangt. Op sommige stations vragen de medewerkers een kleine fooi voor hun diensten, op andere stations niet. Je kan het beste even spieken wat de locals doen en hun voorbeeld volgen.

Het uitladen van de bus gaat in omgekeerde volgorde. Vaak moet je je busticket laten zien om je tas terug te krijgen, dus bewaar deze goed.

Eindoordeel: mijn ervaring met bussen in Argentinië

ik had me voorbereid op het ergste. Dat gezegd hebbende vielen de bussen in Argentinië erg mee. Slapen in de bus is iets wat ik na al die jaren nog steeds niet kan, maar de bussen in Argentinië zijn op de meeste trajecten goed genoeg om lekker een boekje te lezen of op de iPad een blogje uit te typen. 

Mijn vrees om wagenziek te worden in de nachtbus was niet gegrond, wel ben ik overdag twee keer wagenziek geweest. De weg was zo bochtig dat ik met de auto waarschijnlijk het zelfde probleem zou hebben gehad, dus laat ik vooral de bus niet de schuld geven.

Reis jij graag met de bus? En kies je soms bewust voor de nachtbus om geld te besparen?