Campi Flegrei en Solfatara

Een bezoek aan Campi Flegrei en Solfatara vanuit Napels is hét hoogtepunt van mijn Napels stedentrip. Ik geniet van borrelend zwavel en kokende modder bij een van de mooiste vulkanen in Italië. Ik word verrast door de prachtige ruige landschappen om me heen. Zwavelverbindingen hebben het gesteente geel gekleurd. Langzaam ontsnappen stinkende dampen al sissend aan de aardkorst. 

In deze blog deel ik alles wat je moet weten voor een bezoek aan Campi Flegrei en Solfatara.

de brandende velden van campi flegrei

Campi Flegrei en Solfatara in 2024

Ik houd van actieve vulkanen. Mijn hart maakt dan ook een sprongetje wanneer ik er achter kom dat ik niet naar Indonesië hoef voor dit natuurgeweld. Ik ga naar de Solfatara vulkaan bij Napels. Solfatara Pozzuoli maakt deel uit van de caldera van de supervulkaan Campi Flegrei (de Flegreïsche velden).

Door een dodelijk ongeval in 2017 is het helaas niet meer mogelijk om door de krater te lopen. Tijdens mijn bezoek aan Campi Flegrei en Solfatara kon dat wel nog. Vanaf de weg die om de krater loopt, heb je goed zicht op de vulkaan. Je kunt zelfs de zwaveldampen zien opstijgen en ruiken!

Vergeet de Vesuvius, deze onbekende vulkaan in Italië is mooier!

solfatara vulkaan in italie

Met de trein naar Campi Flegrei en Solfatara

Een boemeltrein brengt me van station Napels naar het kleine station van Pozzuoli-Solfatara. Het station is niet meer dan een viertal perrons en een plakkaat met de verlopen dienstregeling. Een toevallig voorbijganger staart me verbaasd aan, zou ik de weg kwijt zijn? Toch zijn er in het kleine dorp verschillende hotels en restaurants. Waarschijnlijk is het rustig omdat het maart is, het voorseizoen.

Uitzicht over de Solfatara vulkaan, Italië

Wanneer je het station van Pozzuli binnen komt rijden zie je de Solfatara vulkaan al liggen aan je rechterhand. Een plotselinge berg in het landschap en de duidelijke vorm van een kraterrand.

De vulkaan is dus snel gevonden, maar hoe kan ik in de brandende velden van Campi Flegrei bezoeken? Ik volg een steile weg langs de kraterrand met prachtig uitzicht over de krater en de zwavelbronnen onder me. De brandende velden doen hun naam eer aan. Een sporadische salamander springt weg als ik te dicht bij kom, en klaprozen en andere voorjaarsbloeiers wiegen op en neer in de wind. Af en toe passeert een enkele auto. Maar de ingang, nee, die zie ik nog altijd niet.

Maar dan? In een openstaande garage sleutelt een Italiaans meneer aan zijn auto. Ik vraag hem de weg, hoe kom ik in de krater? Het muurtje dat mij van de krater scheidt kom ik makkelijk over, maar de diepe afgrond is me iets te veel van het goede. Ik blijk de ingang al voorbij te zijn: de krater heeft geen separate ingang, je kunt er via het campingterrein de vulkaan bezoeken. Snel loop ik terug naar de ingang van de camping en koop ik mijn kaartje voor de vulkaan bij de receptie.  

De brandende velden van Campi Flegrei

Via een strak geasfalteerd voetpad loop ik richting de krater. De bomen zijn ontwaakt uit hun winterslaap en bieden wat schaduw. Zo abrupt als het nette pad startte, zo abrupt stopt het. Ik vervolg mijn weg over gedroogde modder en kleine losse steentjes. Delen van de krater zijn afgezet met houten balken: achter de balken sissen de vulkanische gassen uit de grond. De aarde brandt.

De krater is een grote kom en in deze krater zijn verschillende hoogtepunten te vinden, soms zelfs voorzien van informatieborden in het Engels. Er is een kokende modderpoel, een soort van tempeltje met veelkleurige kristallen en er zijn zwavelbronnen met hoopjes gele en oranje stenen. De struikjes in de krater zijn veelal verdord en er lopen barsten door de modder. Het enige verre teken van leven zijn de bandensporen die sporadische activiteit in de krater verraden: er wordt actief gemijnd.

rokende aarde van campi flegrei

Gevaar in de vulkaan in Italië

De meneer bij de receptie van de camping bij Campi Flegrei geeft aan dat je in drie kwartier de krater rond kan lopen.

Lopen door een vulkaan betekent dat je blootgesteld wordt aan stoffen als waterstofsulfide, zwavelzuur en methaan. Stoffen die je eigenlijk niet in wilt adem en niet in contact wilt laten komen met je huid.

Toch heb ik het gepresteerd om neergeslagen zwavelzuur te gaan zitten, een zuur wat langzaam en weg heeft gevreten door de stof van mijn jeans. Op mijn kont welteverstaan. Helaas kom ik hier pas achter als te laat is: de wasmachine heeft alle vezels weggewassen en er zitten een paar grote gaten op mijn kont.

Praktische informatie voor Campi Flegrei en Solfatara

  • Er gaan 2 tot 4 treinen per uur van Napels naar Solfatara
  • Met 72-uurs pas voor Napels reis je gratis met de trein  
  • Je kunt ook overnachten in Pozzuoli Solfatara vlak bij de vulkaan
  • Op dit moment kun je niet in de vulkaan (dat kon tijdens mijn bezoek nog wel)