Carnaval in Venetië

Carnaval in Venetië is het grootste en belangrijkste festival van de stad. Het is een jaarlijks terugkerende mix van traditie en vermaak. Het Venetiaans carnaval duurt maar liefst twaalf dagen. Hoe wordt het gevierd en wat kun jij als toerist doen in Venetië met carnaval?

verklede dame tijdens carnaval in venetie

De traditie van carnaval in Venetië

Het carnaval in Venetië is al eeuwenoud. Het carnaval stamt uit 1296. Venetië was toen nog een republiek.

Venetianen droegen in het verleden maskers om hun sociale status te verbergen. Dit gebeurde niet alleen met carnaval. Het dragen van een masker was een gewoonte, die een groot deel van het jaar gebruikelijk was. Met masker kun je anoniem over straat. Arm en rijk, iedereen wat gelijk. Het dragen van deze maskers is aan banden gelegd toen Venetië onder controle kwam van Lombardijen en later van Napoleon.

Tegenwoordig worden de maskers alleen met carnaval gedragen. Ga je op een ander moment naar Venetië? Dan zul je je tevreden moeten stellen met de maskers in de winkels en werkplaatsen.

jenny tijdens carnaval in venetie

Venetiaanse maskers

Venetiaanse maskers worden niet vaak meer met de hand gemaakt. Oorspronkelijk waren de maskers van papier-maché, wat laagje voor laagje zijn vorm krijgt. Als het papier-maché gehard is, worden de maskers geverfd en eventueel versierd met glitters en veren. In sommige ambachtelijke werkplaatsen kun je een kijkje nemen hoe de maskers op traditionele wijze worden gemaakt.

De prijzen van Venitiaase maskers kunnen enorm variëren. Goedkope maskers van plastic koop je voor een paar euro, terwijl een uniek handgemaakt masker duizenden euro’s kan kosten.

Tip: In La Bottega Mascareri aan de Calle dei Saoner kun je zien hoe maskers gemaakt worden. Als je de deur van het kleine winkeltje opent, komt de geur van nat papier en lijm je al tegemoet. 

Carnaval vieren in Venetië

Er is weinig over van het traditionele historische carnaval in Venetië. Italiaanse en buitenlandse toeristen trekken naar Venetië om daar carnaval te vieren. Het vertier is hierdoor aangepast aan een breder publiek.

Slechts enkele mensen vieren carnaval in traditionele kledij: zij dragen fier een masker met mantel en pruik. De meeste buitenstaanders zijn niet verkleed. (Shame on me:  ik was ook niet verkleed.)

Evenementen rondom carnaval in Venetië

Venetiaans carnaval begint zeven weken voor Pasen en duurt tot vastenavond. Dat is de avond voor Aswoensdag, veertig dagen voor Pasen. Volgens de christelijke traditie begint dan de vastenperiode.

Carnaval in Venetië overlapt deels met het carnaval in Nederland, alleen beginnen de Venetianen al een week eerder! De openingsceremonie van het Venitiaanse carnaval is heel bijzonder: verklede mensen varen in traditionele gondels door de kanalen van de stad.

Twaalf dagen feest

Gedurende twaalf dagen staat Venetië op zijn kop. Het centrum van de carnaval in Venetië is het beroemde San Marcoplein. Hier vindt iedere dag de uitreiking van het mooiste kostuum plaatst. Er is een groot podium en er zijn verschillende standjes. Wil je de drukte ontlopen? Op andere plekken in het centrum van Venetië gebeurt genoeg!

Diverse musea hebben tijdelijke tentoonstellingen met het thema carnaval. Er zijn speciale rondleiding in de oude paleizen van Venetië. Voor kinderen is er een ijsbaan op de Campo San Polo en zijn er straatartiesten.

Verborgen in enkele Venetiaanse panden zijn voorstellingen voor de Venetianen zelf. Hier wordt het traditionele carnaval gevierd. Als toerist kun je ook een dergelijke voorstelling bezoeken, maar daarvoor moet je flink in de buidel tasten. Reken op een paar honderd euro, plus de kosten voor mantel en masker.  

Je vindt meer informatie op Carnevale di Venezia. Venetië kent geen carnavalsoptochten als bijvoorbeeld Limburg.

Morgenstond heeft goud in de mond

Carnaval in Venetië is de drukste tijd van het jaar. Wil je ontsnappen aan de drukte en de bezienswaardigheden van de stad zien?

De morgenstond heeft goud in de mond. In de vroege ochtend kun je nog gewoon de Rialtobrug oversteken zonder honderden toeristen aan de kant te hoeven duwen en een selfiestick uit je oogkas te draaien. Over de haven hangt een dunne laag mist, die langzaam optrekt terwijl de stad ontwaakt.

Piazza San Marco is het epicentrum van het carnaval in Venetië. Ook in de zomer is het plein populair bij toeristen en dagjesmensen. Natuurlijk, dit moet je gezien hebben.

Hoe verder je weg loopt van het plein, hoe rustiger het wordt. Ik loop langs de kleine grachten en koop een broodje bij een lokale bakker. Om me heen liggen kleine bootjes: niet fraaie houten gondels waarin toeristen vervoerd worden, maar verweerde scheepjes waar de afbladderende verf de originele kleur onthuld.

grand murano

Ontdek Venetië vanaf het water

Met de gondel door Venetië varen is duur (100 euro per uur)! Er is een goedkopere en bijna net zo’n leuke manier om Venetië vanaf het water te ontdekken, namelijk de ACTV.

Een dagkaart voor deze watertaxi kost 20 euro en is 24 uur geldig. De watertaxi volgt verschillende vaste routes door Venetië (met handige kleurcodering) en gaat naar verschillende eilanden in de golf van Venetië, zoals het kleurrijke Murano, Burano en Mazzorbo.

Praktische tips voor carnaval in Venetië

  • Carnaval is de drukste en duurste tijd van het jaar
  • Reserveer je slaapplek in Venetië op tijd. Accommodatie raakt maanden voor de carnaval in Venetië al volgeboekt  
  • Je hoeft geen dure entreebewijzen aan te schaffen om te genieten van carnaval in Venetië: op straat gebeurt er genoeg
  • Voor een paar euro koop je eigen masker. Made in China.
  • Carnaval 2024 plaats van 27 januari tot en met 13 februari
  • Hier vind je meer leuke stedentrips in Italië