Voorbereiding wereldreis: checklist voor een lange vakantie

Hoera, je gaat lang op reis. Waar moet je aan denken bij de voorbereidingen voor een wereldreis? Bij deze mijn tips en ervaringen!

De voorbereiding van onze lange reis in 2022 is niet zo soepel gegaan als ik zou willen. Door Corona kan het oorspronkelijke (zeer vage) plan om naar Indonesië, Japan en Zuid-Korea te gaan niet doorgaan. Het overlijden van mijn vader liet de hele voorbereiding naar de achtergrond verdwijnen. Hieronder staat dus niet perse hoe ik mijn reis voorbereid heb, dit is eerder hoe ik het had willen doen.

Je kunt eenvoudig een checklist maken in excel.

Sparen je voor je wereldreis (zo vroeg mogelijk)

Zonder geld kom je (bijna) nergens. De hoeveelheid geld die je nodig hebt voor een wereldreis verschilt echter enorm van persoon tot persoon. Je budget wordt bepaald door je bestemming, maar ook van je uitgavepatroon en de periode waarin je reist. In het hoogseizoen is alles duurder.

Onze reis van 4 maanden zou oorspronkelijk naar Azië gaan, maar we zijn uitgeweken naar Mexico, Guatemala en Colombia. Dat is een stuk duurder.

Ik ben geen die-hard budgetreiziger, ik betaal graag wat extra’s voor comfort. Wij hebben een budget in gedachte voor 20.000 euro voor drie personen. Dat klinkt als een hoop geld (dat is het ook!), maar de intercontinentale vluchten kosten meer dan 2500 euro en de huurauto in Mexico nog eens datzelfde bedrag.

Noem het naïef, maar ik had er echt niet op gerekend dat een huurauto in Mexico meer dan 80 euro per dag zou kosten.

Voorbeelden van tips om geld te besparen

  • Verlaag de vaste lasten (energie, ziektekostenverzekering, woonlasten)
  • Kies voor budgetuitjes in plaats van een attractiepark
  • Ga minder vaak uit eten
  • Denk 10 keer na en koop dat pas nieuwe kleren of schoenen (en ga voor tweedehands)
  • Zeg het abonnement van de sportschool op als je toch niet gaat
  • De bibliotheek is goedkoper dan de boekhandel
  • Zorg voor meer inkomen

Verlof voor een wereldreis (6-10 maanden voor vertrek)

Ik werk in loondienst en moest daarom verlof aanvragen voor mijn verre reis van vier maanden. Ik ben begonnen met het doornemen van mijn CAO, daarna ben ik in gesprek gegaan met mijn werkgever.

Ik heb een jaar voor vertrek aangegeven dat ik lang verlof op wil nemen. Dat is erg vroeg, maar zo heb ik mijn werkgever ruimte gegeven om rekening te houden met mijn afwezigheid in de planning van het volgende schooljaar.

In deze blog lees je alles over verlof buiten de schoolvakanties.

Bepalen route wereldreis (6 maanden voor vertrek)

Na het bepalen van een budget kun je de route uit gaan stippelen. In deze blog vertel ik hoe de route van mijn wereldreis door Azië en Europa tot stand is gekomen, in deze blog deel ik algemene routetips voor een lange reis.

De ideale route is een combinatie van persoonlijke interesses, duur van de reis, budget en wellicht ook randvoorwaarden als klimaat en belangrijke vliegroutes.

Visa en inreisbeperkingen (6 maanden voor vertrek)

Checklist visa en inreisbeperkingen:

  • Controleer de geldigheid van je paspoort
  • Check of je vooraf visa moet regelen
  • Heb je een onward ticket nodig?
  • Coronabewijs

Met een Nederlands paspoort op zak kun je naar veel landen reizen. Soms gelden er inreisbeperkingen en het is goed om deze voor vertrek te controleren! Bij voorkeur vóór dat je een tickets boekt.

Geldigheid paspoort

Een Nederlands paspoort is tien jaar geldig (vijf jaar voor kinderen). Veel landen hebben echter de eis dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn na binnenkomst in een land. Sommige landen eisen zelfs zes maanden nadat je het land verlaat. Let er op daarom goed op dat je je paspoort op tijd vernieuwd.

In sommige gemeenten duurt het 3-4 maanden voordat je een tijdslot hebt om een afspraak te maken voor een nieuw paspoort. Dat is iets om rekening mee te houden.

Visa

Controleer of de landen die je wilt bezoeken een visumplicht hebben. Soms krijg je bij aankomst in een land een (gratis) visum, soms moet je maanden voor vertrek een visum aanvragen bij de ambassade (dit kun je eventueel door een visumbureau laten regelen).

Wanneer je reist via de VS heb je een ESTA nodig, zelfs wanneer je alleen overstapt en het land verder niet verlaat. Je ESTA moet je minimaal 48 uur voor vertrek aanvragen. Ben je net als ik in Iran geweest? Dan kun je geen ESTA krijgen en kun je dus niet via de VS vliegen.

Ticket het land uit (onward ticket)

Veel landen eisen een bewijs dat je het land verlaat. Vaak moet dit zelfs een vliegticket zijn. Hierbij is een ticket van Singapore naar Amsterdam geen bewijs dat je Indonesië verlaat, je moet echt een ticket UIT Indonesië hebben.

Ik heb zelf gekozen voor flextickets het land uit, maar er zijn ook mensen die een ticket bestellen via Onward Ticket of creatief aan de slag gaan met Photoshop. Dat laatste is (uiteraard) niet legaal.

Verzekeringen wereldreis

Checklist verzekeringen

  • Ziektekostenverzekering
  • Annuleringverzekering
  • Reisverzekering
  • Duikverzekering

Ziektekostenverzekering

Ga je korter dan acht maanden op reis? Dan hoef (mag) je je niet uitschrijven bij de gemeentelijke basisadministratie en kun je gewoon je Nederlandse ziektekostenverzekering aanhouden. Wat deze precies dekt verschilt van verzekering tot verzekering: vaak ben je verzekert tot Nederlands niveau.

Persoonlijk neem ik daar geen genoegen mee: in sommige landen is de gezondheidszorg duur, al helemaal wanneer je gebruikt maakt van een privékliniek. Ik kies daarom altijd voor een module bij mijn reisverzekering die ook medische kosten dekt.

Annuleringsverzekering

Kun je onverwacht niet op reis? Dan vergoedt de annuleringverzekering je tickets.

Let op: je moet een annuleringsverzekering binnen vier dagen na het boeken van je ticket afsluiten.

Reisverzekering

Bij het kiezen van een reisverzekering vind ik de volgende zaken belangrijk:

  • Maximale aantal dagen dekking
  • Dekking bij code oranje
  • Corona-dekking

Het verschilt per reisverzekering hoeveel dagen je aaneengesloten in het buitenland mag zijn. Dit kan variëren van 30 dagen tot 360 dagen. Ga je langer op reis? Dan ben je al snel aangewezen op speciale verzekeringen voor wereldreizigers als de wereldreisverzerking van OOM.

De afgelopen maanden kleurde Corona de kaart oranje of rood. Ik heb daarom gekozen voor een verzekering die ook oranje gebieden dekt. Natuurlijk moet je het gevaar niet opzoeken, maar de reisadviezen van BuZa zijn niet altijd synoniem voor gevaar…

Daarnaast wil ik verzekerd zijn wanneer ik of een van mijn reisgenoten Corona krijgt en het land niet in mag. De pandemie heeft me genoeg geld gekost door vliegtickets die ik niet heb mogen gebruiken (die toen niet verzekerd konden worden).

Duikverzekering

Beoefen jij extreme sporten op reis? Bedenk of je een extra verzekering wilt of niet. Duikers wil ik de verzekering van DAN aanraden, het divers alert network. Met een verzekering van DAN ben je ook verzekerd wanneer je een dagje gaat duiken in Nederland.

Wat doe je met je huis tijdens een wereldreis?

Checklist huis

  • Onderhuur
  • Huizenoppas
  • Wie zorgt er voor de post?
  • Wie zorgt er voor de planten?
  • Contactgegevens bij de buren

Ga je net als ik vier maanden reizen? Voor vier maanden ga je je huis niet opzeggen – probeer maar eens op korte termijn iets anders te vinden.

Mijn ervaring: tijdens mijn stage in Indonesië heb ik mijn kamer onderverhuurd. Tijdens mijn lange reis door Azië heb ik mijn woning opgezegd. Toen ik in Engeland werkte was mijn huurwoning tijdelijk onbewoond.

Huis onderverhuren

Onder specifieke omstandigheden kun je je huis onderverhuren tijdens een lange reis. Indien je een huurhuis hebt, moet dit in overleg met de verhuurder. Er bestaan huurcontracten voor onderhuurders. (Zorg er voor dat je weer in je huis mag wonen als je terugkomt van je reis.)

Wil je een koophuis onderverhuren? Dan moet je in de meeste gevallen contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Ik weet dat er mensen zijn die dit niet doen – dat is natuurlijk een risico.

Op dit moment past een kennis op ons huis. Fijn voor de planten én tegen inbraak. Nadeel van deze constructie is dat de kosten van mijn woning doorlopen (hypotheek, energie, internet/tv enz.).

Huis verkopen

Het verkopen van een koopwoning kan een behoorlijke spaarpot opleveren voor een wereldreis. Niet aan te raden wanneer je maar kort weg wil (je hebt alternatieve woonruimte nodig als je terugkomt). Wil je lang weg? Dan kun je de overwaarde van de woning gebruiken om te reizen. 

De post

Via de app van post NL kun je zien welke post er op je deurmat beland. Handig voor lopende rekeningen die niet automatisch worden afgeschreven!

Gezond op reis (3 maanden voor vertrek)

Checklist gezondheid

  • Vaccinaties
  • Gele boekje
  • Overige medicijnen
  • Medicijnpaspoort

Vaccinaties

De meeste reisbestemmingen hebben geen verplichte vaccinaties. Bekende uitzonderingen zijn een vaccin tegen COVID-19 en/of een vaccin tegen Gele Koort. 

De GGD en LCR kunnen je adviseren welke vaccins het beste bij jou en je reis passen. Soms moet je meerdere prikken krijgen voor een optimale bescherming, het is daarom belangrijk op tijd te beginnen met een vaccinatiereeks.

Tip: soms betaalt je aanvullende ziektekostenverzekering een deel van de reisvaccinaties tot een bepaald maximum per jaar. Soms is het slim om het eerste vaccin van een reeks in december te plannen en de volgende in januari. Zo kun je veel geld besparen.

Het gele boekje

Het is slim het gele boekje mee te nemen op reis (en een kopie op te slaan in je online backup). Er kan altijd naar gevraagd worden!

De thuisblijvers

Hoe ben je te bereiken in noodgevallen? Welk telefoonnummer vul je in als contactpersoon bij het boeken van een vliegtickets? Maak goede afspraken met de thuisblijvers en voorkom verrassingen.