Tips voor een dagtrip naar Toledo

Wanneer de bus de snelweg verlaat, zie ik al snel de stad Toledo op de berg. De herfstzon geeft de oude Spaanse hoofdstad een warme gele gloed. Alleen de rivier de Taag scheidt me nog van mijn reisdoel. Vanuit Madrid kun je eenvoudig een dagtrip naar Toledo maken.

De bus stopt bij de Mirador del Valle. Dit is een mooi uitzichtpunt over de stad.

Een dagtrip naar Toledo is op veel plekken in Madrid te boeken voor ongeveer 30 euro. Je hoeft de mannetjes met flyers en bordjes maar te volgend. Ik maak mijn dagtrip naar Toledo op nét een beetje een andere manier: met 50 pubers tijdens een uitwisseling van school.

Stadswandeling door Toledo

Ik begin mijn ontdekking van Toledo met een korte stadswandeling. Er worden gratis stadswandelingen aangeboden vanaf de Plaza Mayor, maar het centrum van de oude Spaanse hoofdstad Toledo kun je ook prima zelf ontdekken. Leerlingen van de Spaanse school geven mij een korte rondleiding.

De straatjes van Toledo zijn smal en steil. Ik gluur een steegje in, een kat ligt loom in het zonnetje. Een stukje verderop kijken twee kwispelende hondjes me aan vanachter het raam.

Toledo is een stad met vele poorten. Zo leuk! Misschien is Toledo mijn nieuwe favoriete Spaanse stad.

Damascusstaal sieraden in Spanje

Net voor de oorlog bezocht ik de Syrische hoofdstad Damascus. Ik was onder de indruk van de mannen die mozaïeken en sieraden maakten met flinterdunne draden.

De Syriërs brachten deze techniek in de achtste eeuw naar Toledo in Spanje. In kleine winkeltjes zijn ambachtslieden aan het werk. Naast fraai goudwerk worden er ook goedkopere varianten uit China verkocht, net als Moorse tegeltjes en schaaltjes.

park toledo

De pubers zijn door het dolle heen: alle meiden willen sieraden shoppen. Ik snap ze wel, het Damascusstaal ziet er mooi uit. In een hoekje van de winkel maakt een ambachtsman sieraden op traditionele wijze. Het metaaldraad glijdt op soepele wijze door zijn handen. Vol verwondering kijk ik toe. Wanneer het metaaldraad op de juiste plek ligt, wordt het met een klein hamertje in het sieraad geslagen.

Sinagoga del Tránsito

In Toledo leefden joden, moslims en christenen jarenlang vredig naast elkaar. De Sinagoga del Tránsito is prachtige synagoge. Naast de gebedsruimte zijn er verschillende vitrines met oude tora’s, houtsnijwerk en andere relikwieën.

Helaas heb ik maar kort de tijd in de synagoge. Ik maak snel een paar foto’s van de details op de muur.

Achter het gebouw ligt een kleine begraafplaats in een rustige tuin.

Monasterio de San Juan de los Reyes

Toledo kent vele kerken en kloosters. Het Monasterio de San Juan de los Reyes is groots. De ruimte overvalt me. De gangen rondom de kloostertuin. De houten banken in het midden van het schip. Het lijkt met of er een kerk in een kerk is aangelegd.

Ik voel een brok in mijn keel en de tranen springen in mijn ogen. Ik ben niet gelovig, maar ik voel de drang om te bidden. Ik graag in mijn zak voor een muntje voor een kaarsje. Ik laat mijn gedachten vrij.

En hoewel ik niet gelovig ben, is mijn gebed gehoord 🙂

Toledo heeft een beroemde kathedraal. Deze heb ik helaas niet bezocht.

De stadsmuren van Toledo

Mijn dagtrip naar Toledo eindigt bij de stadsmuren. Ik loop onder een kleine poort door. Er loopt een zijlijn langs de middeleeuwse brug. Drie maal raden wat de pubers willen…. (Maar dat is even geen optie).

Ver onder me kabbelt de rivier de Taag. Langs haar oevers groeien subtropische planten in de botanische tuin van Toledo. Het is herfst, maar zo voelt het even niet. Genieten!

Praktische tips voor een dagtrip naar Toledo

  • Toledo is eenvoudig te bereiken vanuit Madrid met eigen vervoer. Een auto huur je bijvoorbeeld bij Sunny Cars
  • In Madrid kun je een excursie van een dag of van een halve dag naar Toledo boeken 
  • De hogesnelheidstrein rijdt van Madrid naar Toledo. Reserveren is verplicht 
  • Je kunt ook met de bus een dagtrip van Madrid naar Toledo maken. Vertrek op tijd want er is veel te zien!