Sigulda met de trein: een dagtrip vanuit Riga

Sigulda is een makkelijke dagtrip vanuit Riga. Zodra je Riga verlaat beland je al snel in een compleet andere wereld. Sigulda wordt omringd door natuur en is de toegangspoort tot Gauja national park, het grootste nationale park van Letland. Maar Sigulda zelf heeft ook een aantal interessante plaatsen en mooie bezienswaardigheden.

Met de trein naar Sigulda vanuit Riga

Ik sta vroeg op om naar Sigulda te vertrekken. Het is nog donker in Riga en een verse laag sneeuw dempt alle geluiden om me heen.

Sigulda ligt zo’n 55 kilometer ten noordoosten van Riga. De leukste manier om in Sigulda te komen is per trein. De trein doet er ongeveer een uur over. Een uur lang geniet ik van de mooie winterse landschappen van Letland. Deze avontuurlijke treinreis is echt de moeite! 

De trein voert door een vlak landschap met uitgestrekte dennenbossen, alle bedekt met sneeuw. De trein maakt ontelbare stops in kleine gehuchten. De trein blijkt een belangrijk vervoermiddel in deze streek. Sommige gehuchten tellen nauwelijks tien huizen. Daarnaast liggen er veel houtzagerijen langs het spoor. 

Sigulda Castle: something old, something new…

Sigulda zelf is maar heel erg klein, maar bezit wel een aantal (oude) kastelen. De eerste bevindt zich net buiten de stad. Deze wordt toepasselijk New castle genoemd. Iemand heeft zich uitgeleefd met gekleurde stenen, het lijkt wel een Lego-kasteel! 

Ik geniet van het contrast van deze kleurrijke vertoning met de witte sneeuw. De geur van brandhout prikkelt in mijn neus. Een grote rookpluim vanuit de schoorsteen maakt het plaatje compleet. 

Het kasteel dient als stadhuis en museum.

Via een glibberige trap bezoek ik het tweede Sigulda Castle, ofwel Old Castle. Alleen de poort staat nog fier overeind, de rest van het kasteel is vervallen tot een ruïne. Dit is vrij opvallend, de meeste bezienswaardigheden in Letland zijn namelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. 

De kabelbaan van Sigulda

Met een kabelbaan kan je naar het nabijgelegen dorpje Turaida. Vanuit de kabelbaan zie ik de Gauja rivier in de diepte. Langs de rivier loopt een weg, dat is de alternatieve route van Sigulda naar Turaida.

Officieel gaat de kabelbaan van Sigulda niet vaak in de winter, maar blijkbaar kun je vragen of hij een keer extra op- en neer gaat. Misschien heb ik gewoon geluk gehad omdat er net een aardige Letse mevrouw met een hele grote rol vloerbedekking naar de overkant gebracht moest worden…

Turaida met zijn betoverende kastelen

Het dorpje Turaida is zo mogelijk nog kleiner dan Sigulda. Het lokale restaurant blijkt een piepklein winkeltje te zijn. Ik bestel drinken en mag met los brood en beleg mijn eigen belegde broodje genereren. Het winkeltje is niet duur – al vind ik de thee niet echt lekker.

In Turaida liggen meer paleizen en landhuizen. Ik loop steeds korte stukjes door de sneeuw. Het pad is ondergesneeuwd, soms is het daardoor even lastig om de weg te vinden. Helaas staan er geen wegwijzers.

Het pad voert langs verschillende uitkijkpunten en kleine meertjes. Door de ondergaande zon wordt alles mooi verlicht. 

Gutmanis Cave

Vlak bij Turaida ligt een grot, Gutmanis Cave. In deze grotten bevindt zich een bron. Locals komen naar deze bron om hun flessen te vullen met het heldere ijskoude water. Het water schijnt bijzondere krachten te hebben. Ik volg hun voorbeeld en vul mijn fles. Het smaakt goed.

De grotten zelf stellen niet zoveel voor, de weg er na toe is adembenemend.

Met de bus (of liftend) kan je vanuit Tuaida weer terug naar het treinstation van Sigulda.

Praktische tips voor een bezoek aan Sigulda

  • Op de site van de Letse spoorwegen vind je de tijden voor de trein naar Sigulda vanuit Riga
  • Je kunt online een treinkaartje kopen, maar het gaat net zo makkelijk op het station
  • Er is niet veel horeca in Sigulda in de winter, ik was blij dat ik wat te knabbelen bij me had
  • Wil je overnachten in Sigulda? Op booking vind je leuke hotels in Sigulda