Maak een dagtrip naar Sintra vanuit Lissabon (tip!)

Sintra is een kleurrijk stadje in de bergen in Portugal. Dagelijks trekt een grote stroom toeristen naar Sintra vanuit Lissabon: dat is niet zo gek want in Sintra ligt een aantal van de tofste bezienswaardigheden van Portugal. Sintra heeft namelijk een aantal bijzondere kastelen en musea. 

Kies jij voor een georganiseerde excursie naar Sintra vanuit Lissabon? Of reis je liever op eigen geledenheid vanuit Sintra? Wat je ook kiest: deze blog helpt jouw op weg om je bezoek aan Sintra vanuit Lissabon vorm te geven.

Dagtrip Sintra vanuit Lissabon Portugal

Het dorp Sintra in het noorden van Portugal heeft een rijke geschiedenis die meer dan 2000 jaar terug gaat in de tijd. Tegenwoordig is Sintra vooral populair vanwege de vele kastelen met imposante kasteeltuinen. Net als velen bezoek ik Sintra als dagtrip vanuit Lissabon. Eigenlijk is één dag te kort om alle bezienswaardigheden van Sintra te bezoeken. Omdat ik liever twee paleizen goed bezoek dan vijf paleizen half, beperk ik me tijdens mijn dagje Sintra tot het Castelo dos Mouros en het Palacio Nacional da Pena.

Ik reis van Lissabon naar Sintra per trein, een comfortabele manier van reizen (maar reizen met het OV in Portugal is niet zo efficiënt). Wil je in korte tijd bezienswaardigheden van Sintra combineren met het strand van Portugal? Je kunt dan beter Sintra bezoeken vanuit Lissabon met een georganiseerde excursie, bijvoorbeeld met deze of een van deze.

Castelo dos Mouros: het Moorse kasteel

De weg maakt een bocht, en ineens zie ik het: boven op de heuvel ligt Castelo dos Mouros. Dit is het oudste kasteel van Sintra, deze bezienswaardigheid is gebouwd in de negende en tiende eeuw. In de middeleeuwen was het Moorse kasteel Castelo dos Mouros een belangrijk verdedigingsbolwerk. 

Het complex is enorm. Ik wandel door de weelderige tuinen van het kasteel. Ik klauter op de muren en gluur tussen de kantelen door. Dan klim ik verder naar boven. Vanaf de torens van het Moorse kasteel heb ik een fraai uitzicht over Sintra en omgeving.

Van het kasteel staan alleen de buitenmuren en verschillende torens overeind. Binnen de kasteelmuren ligt een klein winkeltje waar ze snacks verkopen.

Tip: Boek hier een toegangsticket voor het Moorse Kasteel van Sintra zonder wachtrij

Bezienswaardigheden Sintra: Palacio Nacional da Pena

Op een kwartiertje lopen vanaf het Moorse Kasteel ligt Palacio Nacional da Pena, een kleurrijk paleis uit de negentiende eeuw. Ik zie het kasteel al uit de verte voor me opdoemen: zelfs op bewolkte dagen steken de rode en gele torens fel af tegen de lucht. Dit beroemde paleis van Sintra heeft een hoog Disney-gehalte, ondanks dat (of juist daarom?) is het een Unesco site.

Niet alleen de buitenkant is vrolijk gekleurd. Wanneer je door het kasteel loopt zul je je verbazen over het luxe (en vaak glimmende) interieur. Heb je tijd over na een bezoek aan het Palacio Nacional da Pena? Je kunt dan een mooie wandeling maken door de tuinen van het paleis van Sintra. De geweldige kasteeltuin ligt vol wandelpaden en bijzondere uitzichtpunten. Op heldere dagen kun je van hieruit zelfs de zee zien liggen!

Tip: De rijen om Sintra da Pena te bezichtigen kunnen lang zijn, op drukke dagen kunnen de wachtrijen oplopen tot meer dan een uur! Heb je daar geen zin in? Met dit ticket omzeil je de wachtrij

Meer Paleizen in Sintra

Als gezegd, het is niet mogelijk om alle paleizen, landgoederen en paleistuinen in Sintra in een dag te bezoeken. Zeker niet als je met het OV reist.

Heb je meerdere dagen in Sintra of reis je met de huurauto door Portugal? Dan kun je ook een bezoek brengen aan Palacio Nacional de Sintra. Helaas heb ik dit markante kasteel van Sintra met zijn markante witte schoorstenen die lijken op torens alleen van de buitenkant mogen bewonderen. Eerst vanuit de bus, laten tijdens mijn wandeling rondom het Castelo dos Mouros. Het paleis herbergt een indrukwekkende verzameling azulejos (Portugese tegels) uit de 16e en 17e eeuw.

Houd je van wandelen? Gas dan zeker ook naar Quinta da Regaleira met zijn uitgestrekte tuinen met fonteinen en putten, waaronder een prachtige draaitrap naar de waterput.

Dagje Sinta in Portugal

Wat te doen in Sintra?

Sintra in leuk en kleurrijk stadje met gezellige winkeltjes en restaurants. Wanneer je een hapje wilt eten in Sintra is dit dé plek, want bij de kastelen van Sintra is de keus erg beperkt. Zo hoef je je bezoek aan Sintra niet met een lege maag te starten of te eindigen, altijd fijn! Het historische centrum van Sintra staat op de Werelderfgoedlijst van Unseco. 

Wil je overnachten in Sintra? Het stadje Sintra is erg toeristisch, met veel hotels en appartementen. Aanraders zijn het Pestana Sintra Spa en het Casa da Estafanae Boutique Bed and Breakfast

Tip: Vanuit het centrum van Sintra is het maar een klein stukje lopen naar treinstation Sintra. Hier wacht de trein naar Lissabon op je.

Praktische tips voor een dagtrip Sintra vanuit Lissabon

Een bezoek aan Sintra is een van de leukste dagtrips vanuit Lissabon Portugal. Sla deze bezienswaardigheid zeker niet over tijdens je stedentrip naar Lissabon.

  • De afstand Lissabon-Sintra is ongeveer 30 kilometer
  • Er gaat twee keer per uur een trein van Lissabon naar Sintra. De trein doet er ongeveer 40 minuten over
  • Met de trein naar Sintra vanuit Lissabon? Je koopt een kaartje op Station Rossio. Het koste me ruim een half uur om een treinkaartje te bemachtigen, het is efficiënter om de avond vantevoren een treinkaartje Rossio – Sintra te kopen
  • Hier vind je meer informatie over de trein naar Sintra. Lissabon is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de kastelen!
  • Je kunt lopend het erfgoed van Sintra bezoeken. Heb je weinig tijd, dan kun je beter de bus in Sintra nemen. Ringlijn 434 brengt je voor 5 euro (retour) naar Palacio da Pena en Moorish Castle
  • Tussen de paleizen rijden taxi’s en tuktuks. Deze zijn prijzig!
  • Hier vind je de Sintra openingstijden
  • Hier kun je een toegangsticket voor Paleis Pena reserveren.
  • Wil je liever dat alles voor je geregeld wordt? Boek dan een excursie naar Sintra vanuit Lissabon met GetYourGuide. Als bonus stop je onderweg bij de stranden van Cascais – iets waar ik helaas geen tijd voor had
  • De beste reistijd voor Sintra is het voorjaar (maart tot juni) of het vroege najaar (september tot oktober). Ik bezocht Sintra in de herfstvakantie en zoals je ziet op de foto’s in deze blog was het nogal bewolkt

interieur palacio pena sintra lissabon