Zien en doen in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Erzgebirge) is een bergketen op de grens van Duitsland en Tsjechië. Het middelgebergte in Saksen dankt zijn naam aan de vele mineralen en ertsen die lange tijd gedolven werden. Tegenwoordig is het prachtige gebergte in de voormalige DDR een gave bestemming voor een actieve vakantie.  

DOEN IN HET ERTSGEBERGTE

Het Ertsgebergte is geen bekende Nederlandse vakantiebestemming. Dat is best raar! Er is namelijk heel veel te doen in het Ertsgebergte.

Wandelen in het Ertsgebergte

In het Ertsgebergte ligt een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden. Wanneer ik de gebaande paden verlaat word ik getrakteerd op fraaie uitzichten over het uitgestrekte middelgebergte. Het is zomer en de zon en de wind spelen met de grassen en de gewassen. De kleuren groen en geel domineren het landschap.

Verspreid over de groene heuvels liggen pittoreske dorpen. Velden met geurende bloemen vormen de kers op de taart.

Wil je (net als ik) graag wandelen en gaat je voorkeur uit naar korte wandelroutes? Dan zit je in het Ertsgebergte op de juiste plek! Naast lange rondwandelingen kun je in het Ertsgebergte wandelen over zogeheten ‘Erlebnispfaden’, dit zijn leuke korte wandelingen waarbij je zintuigen (en hersenen) geprikkeld worden.

Tip: In Tsjechië ligt lookout Jerabina, een uitkijktoren die uitkijkt over de bossen, het landschap met keien en de boomtoppen van de dichte dennenwouden.

Rodelen in het Ertsgebergte

Ik ben doorgewinterde skiër, het is niks voor mij om in volle vaart van een berg af te sjezen. Rodelen vind ik echter geweldig! Je kunt op diverse plekken roddelen in Duitsland – ook in de zomer. In het Ertsgebergte liggen zomerrodelbanen in Oberwiessentahl en Seiffen.

Samen met de kleine reiziger test ik de roddelbaan in Seiffen. “Grote trein”, zegt mijn meisje van twee. Uiteraard mag ze nog niet in haar eentje op de roddelbaan, maar samen met papa of mama is natuurlijk ook leuk! Ik vind de eerste rit een beetje spannend. Hoe gaat mijn meisje het vinden? Gaat het niet te hard voor een peuter? Wanneer ik naar haar snoetje kijk, zie ik dat ze geniet. Roddelen in Duitsland is tof.

Tip: Wil je liever rodelen in Tsjechië? Net over de grens ligt de zomerroddelbaan Bobova Draha in Kliny.

Doen in het Ertsgebergte: met de stoomtrein

Ik ben dol op oude sporen! Dat komt goed uit, want in het oosten van Duitsland rijden veel oude stoomtreinen. Ooit werden deze treinen ingezet om de mijnen te dienen en het erts te vervoeren. De laatste decennia worden de treinen in Duitsland vooral gebruikt voor toeristische ritjes.

De trein in Oberwiessental rijdt maar een paar keer per dag. In de zomermaanden zit Fichtselbergbahn vooral in het weekend snel vol, het is een aanrader om vooraf een treinkaartje te reserveren.

stoomtrein mijnbouw ertsgebergte

Ik neem de gok om ter plekke een kaartje te kopen. Dat blijkt een prima keus: de wagon met plekken buiten in het zonnetje zit vol, maar in de wagons is meer dan voldoende ruimte. De balkons zijn bezet door fotografen, iedereen is zo sociaal om door te schuiven zodat anderen ook leuke plaatjes kunnen schieten. Dat heb ik wel eens anders gezien!

De totale rit van Cranzahl naar Oberwiesenthal duurt anderhalf uur. Ik heb alleen het laatste stuk per trein afgelegd. Ik loop langs het spoor terug naar de auto.

Flyline: adrenaline junkies opgelet!

Het concept ‘flyline’ is nieuw voor me. Vorig jaar zoefde ik over de Tara George in Montenegro, daar is de langste zipline van Europa. Ik vind ziplinen heel leuk, dus de flyline wil ik zeker proberen.

Wat is het verschil tussen een zipline en een flyline? Bij een zipline hang je in een harnas aan een koord. Je zoeft in een rechte lijn met hoge snelheid over het landschap heen. Met een flyline hang je in een harnas aan een metalen stang. Je kun bochtjes maken en meer hoogtemeters overbruggen.

Ik kijk met gemengde gevoelens terug op mijn flyline avontuur. Ik sta lang in de rij om een kaartje te bemachtigen, eenmaal aan de beurt wordt me op botte wijze medegedeeld dat ik te laat ben. De meeste adrenaline junkies kopen een combinatieticket van de stoeltjeslift en de flyfline. Ik ben echter de berg opgegaan met de cabinelift van de concurrent (heb je wel eens een peuter in een stoeltjeslift zien zitten?), waardoor ik automatisch helemaal achter in de rij beland.

Na uren wachten mag ik gelukkig toch mee. Harnas aan, helm op, goed luisteren naar de instructies. Ik vind het best een beetje spannend, gaat het hard? Het eerste deel van de route is echt heel gaaf! Bungelend in het harnas zoef ik van de berg naar beneden. Ik geniet van de snelheid, de wind in mijn haar en het gave landschap.

Ineens zie ik een bos opdoemen. Wat nu? De verrassing is groot: de flyline draait als een kurkentrekker tussen de bomen door. Een enkele boom is afgeplakt met schuim om harde botsingen te voorkomen. Ik draai in de kurkentrekker en door het momentum draai ik om mijn as. Wanneer ik eenmaal op de grond sta, ben ik misselijk en sta ik de tollen op mijn benen.

Wandelen met alpaca’s

Wandelen met alpaca’s is staat al lange tijd op mijn wishlist. Wanneer ik een pluizige alpaca zie smelt mijn hart. Wanneer ik lees dat je in het Ertsgebergte kunt wandelen met alpaca’s probeer ik een plekje te reserveren.

Helaas, het weer in Duitsland is té goed deze zomer. Het is te warm om met alpaca’s te lopen. Ik neem een paar foto’s van de alpaca’s in de weide en daar blijft het bij.

ERTSGEBERGTE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het Ertsgebergte is een toffe plek voor avonturiers en outdoorliefhebbers, maar er is nog veel meer te doen. Ik raad de volgende bezienswaardigheden in het Ertsgebergte aan.

Het speelgoedmuseum in Seiffen

In Seiffen ligt een leuk speelgoedmuseum met allemaal houten speelgoed. Wat een handwerk is hier tentoongesteld. Meteen na de entree zie ik kleurrijke houten poppen dansen en draaien. Zo leuk!

speelgoedmuseum seiffen

Het speelgoedmuseum is niet leuk voor jonge kinderen: de kleine reiziger zag mooi speelgoed, maar ze mocht nergens aankomen. Als je net twee bent snap je dat niet goed.

Nutcracker 

Liefhebbers van kerst komen het hele jaar door aan hun trekken in Seiffen. Hier komt namelijk de Seiffernet Nutcracker (Notenkraker) vandaan! De vrolijke en decoratieve soldaatjes zijn een bijzonder staaltje volkskunst.

nutcracker seiffen

Modelspoorbaan Seiffen

Liefhebbers van treinen en kleine kinderen moeten zeker een kijkje nemen bij de modelspoorbaan van Seiffen. In een landschap van plastic met tunnels en hoge bruggen rijden verschillende modeltreinen. Hoe langer ik kijk, hoe meer ik zie. Het decor is gebouwd met liefde en oog voor detail.

Op de bovenverdieping kunnen jonge machinisten zelf een trein laten rijden: een leuke activiteit voor (kleine) kinderen.

ERTSGEBERGTE MET KINDEREN

Het Ertsgebergte Duitsland is een unieke omgeving voor een vakantie met kinderen. Ik verbleef tijdens mijn gezinsvakantie in het kindervriendelijke Seiffen.

Erlebniswelt Seiffen

Aan de toegangsweg naar Seiffen ligt Erlebniswelt Seiffen, een leuke plek voor jong en oud. Hier ligt de roddelbaan van Seiffen, een restaurant en de modelspoorbaan.

Voor kinderen is er een grote (gratis!) speeltuin. Terwijl kleintjes zich vermaken in de zandbak en wipkip zijn er voor de grotere kinderen touwbruggen en stoere glijbanen.

ertsgebergte zomer

Overnachten met kinderen

In Seiffen sliep ik in Hotel Erbgericht Buntes Haus, een van de meest kleurrijke (familie)hotel waar ik ooit ben geweest. Elke kamer had zijn eigen nutcracker naast de deur, een vrolijk houten popje. De kamers zijn gezellig en kleurrijk ingericht. In de gangen zijn verschillende zitjes en werkplekken ingericht, heel handig wanneer de kindjes slapen.

Tip: Beneden in het hotel zit een (traditioneel) Duits restaurant. Het uitgebreide ontbijtbuffet is om je vingers bij af te likken!