Doen in Berat: de witte stad van Albanië

Op nog geen twee uur rijden van Tirana ligt Berat. Ik verdwaal in het witte stadje met de duizend ramen. Ik kijk mijn ogen uit in het oude centrum van Berat wat staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Maar er is meer te doen in Berat en omgeving.

Lees meer over mijn rondreis door Albanië (inclusief voorbeeldoute!).

Bezienswaardigheden Berat: een tijdreis door de Otomaanse geschiedenis

Berat Albanië ligt tussen de bergen geklemd. Aan beide kanten van de rivier de Osum zijn kleine witte huisjes gebouwd. Wanneer de avond valt wordt het stadje verlicht door duizenden gele lampjes uit de vele huisjes. Als kaarsjes in de verte.

Berat is geen stad voor auto’s, de wegen in het oude centrum zijn net breed genoeg voor paard en wagen. De oorsprong van het stadje ligt ruim 4000 jaar terug in de tijd. Wanneer je door de smalle straatjes dwaalt ben je even weg uit de hectiek van de 21ste eeuw. Vrouwen hangen de was op over de reling van het balkon terwijl mannen hout hakken voor de kachel. Wees niet bang om te verdwalen, rondzwerven is echt iets wat je moet doen in Berat. Je stuit vanzelf op de mooiste bezienswaardigheden in Berat.

Straten hebben geen naam, maar dat maakt niet uit. De mensen kennen elkaar.

Het kasteel van Berat Albanië

Hét referentiepunt van Berat is het kasteel. Berat Castle is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Berat. Het is een klim naar boven over de gladde witte stenen van de oude stad, maar het is de moeite. Zelfs als je weinig tijd hebt, is dit is wat je absoluut moet doen in Berat.

Met de wind in mijn haar geniet ik van het uitzicht over Berat en omgeving. Ik zie het doolhof van oude straatjes, Ottomaanse moskeeën en orthodoxe kerken. De rivier loopt als een glimmende slinger tussen de bergen door.

Het kasteel van Berat wordt nog steeds bewoond. Langzaam komt de handelsgeest van de bewoners van het kasteel naar boven borrelen: in de kleine oude huisjes binnen de muren van de stad ploppen knusse cafeetjes en hostels op. Hier kun je goedkoop slapen in een unieke plaats in Albanië.

Om het kasteel binnen te komen moet je 100 Lek betalen. ’s Avonds is de toegang gratis.

Communisme in Albanië: bezienswaardigheden in de omgeving van Berat

Berat is lieflijk en pronkt op elke postkaart. Net buiten Berat waan je je in communistische Albanië. Hier vind je oude wapenfabrieken en industrie uit de tijd van de sovjets. Een gebied zonder witte huisjes, maar met betonnen sovjetflats om arbeiders te huisvesten. Een enkel mozaïek in een kroeg waar de tijd heeft stilgestaan eert de harde werkers. Potige vrouwen en mannen met hamer en sikkel.

Bij Corovode vind je oude bunkers die als paddenstoelen uit het gras steken. Ondergrondse gangen boden zekerheid ten tijden van de koude oorlog. Veiligheid achter het ijzeren gordijn.  

Osumi Canyon: op pad in de ruige natuur in Albanië

“Geef me je hand, ik wil niet dat je wat overkomt.” Het pad is voor mijn voeten weggeslagen, wat rest is een gapend gat. De dunne struikjes in de afgrond zullen weinig weerstand geven wanneer ik mis stap. Dankbaar neem ik Spiro bij de hand, mijn gids en held van de dag.

Er hoort een pad omhoog te slingeren langs de rand van de kloof. Het pas is er niet meer, goudzoekers hebben het pad opgeblazen. Er bleef een ravage achter en goud is nooit gevonden in de Osumi Kloof.

Ik stijg tientallen meters per minuut totdat ik me ineens boven aan de wand van de kloof bevind. Een ezeltje kijkt me verdwaasd aan. Ver onder me loopt de Osum en de brug waar ik zojuist nog stond. Wat een uitzicht! Deze kloof wordt ook wel de Grand Canyon van Albanië genoemd – ik kan me daar best wat bij voorstellen. Ik geniet een paar minuten van het ruige landschap en de onwerkelijke wereld die aan mijn voeten ligt. Wat is het heerlijk om hier te mogen hiken!

Een auto naar de Osumikloof vanuit Berat kost 60 euro voor een dag. Houd je van diepte kloven? Bezoek dan zeker ook de Tara kloof in Montenegro. Dit is de diepste kloof van Europa.

Overnachten in Berat

Ik slaap in guesthouse Arben Elezi. De eigenaren van dit leuke guesthouse zijn heel gastvrij en doen er alles aan om het je naar de zin te maken. Zij spreken goed Engels en kunnen je helpen met vervoer in Albanië.

Vanaf het dakterras van mijn accommodatie in Berat zie ik tijdens mijn ontbijt de zon langzaam opklimmen en de witte huisjes van Berat meer en meer verlichten. Zo mooi! Dit dakterras is echt een van mijn favoriete plekjes van het huis.

De kamer is om door een ringetje te halen. De kamer is ruim en stijlvol ingericht met veel donker hout. Zo anders dan de typische Oostblok inrichting die je op veel andere plekken nog vindt!

Reizen naar Berat

Het is niet noodzakelijk om een huurauto te hebben om leuk dingen te doen in Berat en omgeving. Ik reisde met het OV door Albanië.

Vanuit Saranda gaan dagelijks meerdere bussen naar Berat. Je kunt een kaartje kopen in de bus, of bij het boekingskantoor om de hoek van de bushalte. Vanuit Berat gaan er vervolgens weer bussen naar Tirana. Ik kon echter een lift krijgen, en genoot daarom van de luxe van een auto.

Bussen stoppen niet in het oude centrum van Berat. Een taxi brengt je voor een paar euro van het busstation naar het centrum. Houd er rekening mee dat je mogelijk een stukje moet lopen naar je accommodatie, delen van de oude binnenstad zijn niet toegankelijk voor auto’s.