Doen in Komodo National Park

Bezoek de Komodo Eilanden (Komodo Islands) met zijn beroemde varanen, mooie witte stranden en de betoverende onderwaterwereld. Deze eilandengroep hoort tot Komodo National Park en ligt voor de kust van Flores in Indonesië.

In deze blog laat ik je zien wat je kunt doen in Komodo National Park, neem ik je mee langs de hoogtepunten van Komodo én deel ik een hoop praktische tips.

Bezienswaardigheden van Komodo National Park

Komodo eiland: het bekendste eiland van het park

Het bekendste eiland van Komodo National Park is het gelijknamige eiland Komodo. 

Komodo eiland is groen, althans, in vergelijking met de andere eilanden. In de bosjes op Komodo eiland huizen herten, apen en de beroemde Komodovaranen. Het zien van deze varanen is hét hoogtepunt van Komodo. Een korte trekking moet je absoluut doen in Komodo National Park.

Varanen zijn eigenlijk best luie beesten, zij liggen meestal gewoon lekker in het zonnetje op te warmen. Wat wil je als je reptiel bent en niet in staat bent je eigen temperatuur te regelen? Maar ze KUNNEN wel 30 km per uur lopen/rennen. En ze zijn in staat beesten te doden die groter zijn dan zijzelf (een varaan kan al 4 meter groot worden). De beet van een Komodovaraan is giftig. Een beetje is voldoende een die te doden: de bacteriën uit de mond zorgen dat je binnen een paar dagen tot weken sterft aan een infectie…

Bij aankomst op Komodo eilanden kiezen de meeste mensen voor een korte Komodo Trekking. Er zijn tochten van een uurtje tot ruim een halve dag. Een trekking is altijd onder begeleiding van een lokale gids.

In 2020 is het eiland Komodo gesloten voor toeristen. De Indonesische overheid wil het eiland, de varanen en de populatie herten de kans geven om te herstellen. Andere eilanden van Komodo NP blijven open voor toeristen. 

Rinca eiland: meer varanen, minder toeristen

Rinca eiland is een stukje groter dan Komodo eiland. Het eiland is droger, en de landschappen zijn interessant en gevarieerd.

Rinca is minder populair onder toeristen en dat is fijn. Op Komodo kan in het hoogseizoen te druk zijn. Wanneer je een trekking boekt op Komodo zit je soms met een hele grote groep toeristen, op Rinca zijn de groepen gemiddeld kleiner. Je ziet dan meer wildlife en hebt een authentiekere ervaring. 

De kans op Komodo varanen is op beide eilanden erg groot. Er woont een aantal varanen bij de huizen/keukens van de rangers van het park.

zonsondergang bij padar in komodo national park

Padar eiland: een onbekend hoogtepunt van Komodo NP

Padar eiland heeft een surrealistisch landschap van groene bergen die rijzen uit een turquoise zee. Padar eiland wordt omringd door drie baaien: eentje met een wit zandstrand, eentje met een zwart zandstrand én eentje met een roze zandstrand. Padar eiland heeft daarmee een van de weinige roze zandstranden ter wereld.

Padar eiland ligt tussen de eilanden Komodo en Rinca in. Padar Indonesië is dé plek om de zon in de zee te zien zakken.

Het uitzichtpunt voor de zonsondergang is een hike van ongeveer 30 minuten. Door de losse steentjes op het pad moet je uitkijken dat je niet uit glijdt. Toch is deze intensieve trekking echt iets wat je moet doen in Komodo!

Snorkelen bij Pink Beach, Komodo

Op het eiland Komodo ligt een roze strand, Pink Beach. Wanneer je een excursie naar Komodo National Park boekt, zie je vaak foto’s van een knalroze Komodo strand. Dat is helaas een vertekend beeld: Pink Beach is een fijn zandstrand met een roze gloed. Tijdens mijn Komodo eilanden tour stopt de boot vlak voor de kust. Het is maar een paar slagen zwemmen tot het strand. 

Vlak voor het strand van Pink Beach ligt een kleurrijk koraalrif met vele vissen. Dit is een bekende plek om te snorkelen in Komodo National Park.

pink beach in komodo

Duiken Komodo National Park

Komodo is een van de mooiste plekken om te duiken in Indonesië. In het park liggen tientallen duikstekken.

Dagelijks vertrekken er boten met duikers van Labuan Bajo naar de Komodo eilanden. Een standaard excursie van een dag bestaat uit een of twee duiken, soms gecombineerd met een korte trekking op Komodo of Rinca eiland. In Komodo vind je kleurrijke koralen en groot wild als haaien en manta’s.

De mooiste duikstekken van Komodo liggen ver van Labuan Bajo. Goedkoop is het niet, maar een meerdaagse live-aboard door Komodo National Park is echt heel tof! Je eet, slaapt en duikt dan een aantal dagen vanaf een (luxe) boot. Ik koos voor een live-aboard met Komodo Dive Centre. Het waren drie toffe dagen met tien bijzondere Komodo duiken!

Tip: In deze blog lees je meer over duiken in Komodo.

Komodo National Park staat bekend om zijn stroming, maar er zijn ook duikstekken die geschikt zijn voor beginners. Je kunt zelfs je PADI Open Water halen bij de Komodo-eilanden!

Over mijn eerste duiken in Komodo schreef ik het volgende in mijn logboek:

De eerste duikspot van de dag is Batu Balong. Een bootritje van ruim twee uur, maar wel met uitzicht op de talrijke eilanden van het Komodo National Park. Aan boord krijg ik de meest uitgebreide briefing die ik ooit gehad heb, niet alleen qua duikspot zelf, maar ook qua maritime biologie. Een compleet seminar over roggen, hun voedsel, manier van voortplanten enzovoorts. Helaas zie ik geen roggen of manta’s. Wel een slapende haai en een hoop kleinere vissen. En een joekel van een octopus! Dit is mijn mooiste duik ooit, ik heb nog nooit zoveel vissen op zo’n klein oppervlakte gezien.

grote vis tijdens het duiken in komodo

Praktische tips voor een bezoek aan Komodo National Park

Reizen van Labuan Bajo naar de Komodo Eilanden

Er gaan geen ferries naar Komodo National Park, je moet een excursie boeken om er te komen. In de hoofdstraat van Labuan Bajo op Flores worden dagelijks tours naar Komodo aangeboden. Een standaard tour naar Komodo bezoekt een of meer eilanden en stranden en geeft je de tijd om ge snorkelen. Deze excursie duurt één dag.

Wil je meer doen in Komodo? Dan kun je beter een meerdaagse Komodo Eilanden tour boeken. Er zijn trips van van twee dagen tot meer dan een week. Informeer goed wat allemaal bij de prijs inbegrepen zit, drankjes aan boord kunnen de prijs doen opdrijven.

De grootte van de boot en de luxe aan boord kan erg variëren. Kleine boten hebben soms geen douche en toilet, terwijl de luxe boten vaak een private bathroom aanbieden. Slapen op een matje onder de sterren op het dek kan heel romantisch zijn, maar niet iedereen houdt van kamperen.

Tip: Wil je het liefst Komodo bezoeken met een prive boot? Misschien is deze avontuurlijke Komodo tour iets voor jou.

Reizen van Lombok en Bali naar Komodo, Indonesië

Er gaan geen directe boten van Bali naar Komodo. Zelf heb ik vanuit Lombok een meerdaags tour naar Komodo en Rinca gemaakt. Op dit moment (in 2024) wordt deze tour meer aangeboden.

Je kunt vanaf het busstation van Bali een bus naar Labuan Bajo nemen. Vaak moet je overstappen in Bima of Sumbawa Besar op het eiland Sumbawa. Een ticket voor de ferry naar Lombok, Sumbawa en Flores is inbegrepen in de prijs van je ticket.

Update: 2024