Doen in Utrecht: bezienswaardigheden en tips

In Utrecht komt eeuwenoude historie samen met moderne architectuur. Je kunt heerlijk winkelen in Utrecht of een terrasje pakken. Utrecht is gezellig, er is altijd wel iets te doen in Utrecht!

Ik zwerf over de hele wereld. Ik houd van Indonesië. Toch ben ik ook trots op mijn kleine gele huisje aan het water in Utrecht. En op de leuke dingen die je in Utrecht ken doen. In deze een aantal insider tips: doen in Utrecht. Ik toon je de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Utrecht.

Bezienswaardigheden in Utrecht

Slenteren langs de grachten: de Oude Gracht

De Oude Gracht is de bekendste gracht van Utrecht. Deze twee kilometer langde gracht loopt midden door het centrum van Utrecht. Langs de gracht, op de oude werf, staan in de zomer gezellige terrasjes met uitzicht op het water. Het is heerlijk om hier te genieten in de avondzon.

De gracht is een levensader. Langs de gracht ligt het oude centrum waar je goed kunt winkelen in Utrecht. Tussen de grote ketens vind je knusse boetiekjes en speciaalzaken.

Het is ook mogelijk om een rondvaart over de grachten langs verschillende bezienswaardigheden in Utrecht te maken, of zelf op pad te gaan met een kano of waterfiets. 

Minder bekende grachten in Utrecht

De Oude Gracht is druk met toeristen en winkelend publiek. Voor meer rust en groen kun je beter uitwijken naar de Nieuwe Gracht of de Kromme Nieuwe Gracht. 

Aan de Nieuwe Gracht liggen veel monumentale panden. Ook langs de Nieuwe Gracht liggen van het begin tot het einde werfkelders. Tot de negentiende eeuw werden deze gebruikt voor handel en opslag.

Doen in Utrecht: beklim de Dom

“Als ik boven op de dom sta
Kijk ik even naar benee 
Dan zie ik het Oude Grachie 
En het Vreeburg en Wijk C”  

Utrecht Mien Stadsie is een bekend nummer onder de Utrechtse studenten. Tijdens een van de eerste weken dat ik in Utrecht woonde, groen als ik was, leerde ik het nummer al zingen. Dat had overigens niks met mijn ontgroening te maken – ik ben nooit lid geweest van een corporale studentenvereniging. 

Toch heb ik de Dom niet zo vaak beklommen, terwijl het uitzicht echt prachtig is! De Domtoren is één van de hoogte torens van Utrecht: in het Utrechtse centrum mogen geen gebouwen gebouwd worden die hoger zijn dan de dom. Wist je dat de Dom met zijn 465 treden de hoogste kerktoren van Nederland is?

Het beklimmen van de Dom is eigenlijk een must do voor iedereen die in Utrecht woont en voor iedereen die Utrecht bezoekt. Er worden iedere dag rondleidingen gegeven, er is dus geen excuus om de Dom níet te beklimmen! Elk seizoen zie je wel weer wat anders. 

Van grote hoogte verbaast het me elke keer weer hoe groen de omgeving van Utrecht is.

Een rondleiding door de Dom

De rondleiding begint met een bezoek aan de Mariakapel onder in de Dom. Een sfeervolle kapel met prachtige glas in lood ramen. De kapel is erg populair voor bruiloften en partijen. Wanneer je de kapel binnenstapt snap je meteen waarom.

Wist je dat de uitdrukking ‘ladderzat’ ook uit Utrecht komt? In de domtoren, boven de kapel, liepen de feestjes wel een uit de hand. Met je dronken kop door de kapel was toentertijd not done, naar buiten via een laddertje was daarom het enige alternatief.

Het uitzicht vanaf de Dom Toren is overigens fantastisch: bij helder weer kun je zelfs Rotterdam zien liggen.

Dom Under

Heb je interesse in de geschiedenis van Utrecht en van de Dom? Plan dan na je bezoek aan de domtoren een bezoekje aan Dom Under, een interactieve rondleiding onder de Dom.

De rondleiding begint met een korte introductie onder het VVV-kantoor. De geschiedenis van het Domplein gaat terug naar de tijd van de Romeinen: toen stond hier een Castellum. Eeuwen later, zo rond de 13de eeuw, is er begonnen met de bouw van de Dom zoals we hem nu kennen.

Gewapend met een zaklamp en een koptelefoon duik ik onder de Dom. Wanneer ik met de zaklamp op een speciale sensor richt, ontrafelt de Dom een van zijn verhalen voor me. Het verhaal van de oude Romeinen en hun handel en muntjes. Het verhaal van bisschoppen die onder de Dom begraven liggen. Maar ook het verhaal van de verwoesting van het schip van de Dom.

Trajectum Lumen in Utrecht: de lichtroute

Sinds een aantal jaar loopt het Trajectum Lumen door Utrecht: de lichtkunstroute. Een spoor van lichtdruppels verbindt zo’n twintig kunstwerken met elkaar.

Je kan de lichtkunstroute volgen met een professionele gids, maar je kan ook zelf op pad. Met de gratis Trajectum Lumen app of een speciale kaart van Utrecht hoef je niet bang te zijn dat je een van de kunstwerken mist.

Gewapend met de camera volg ik een spoor van lichtjes door de Utrechtse binnenstad. Ik kom op plaatsen die ik nog nooit heb bezocht, ondanks dat ik al jaren in Utrecht woon. Sommige lichtkunstwerken zijn groots, andere zijn slechts klein. Terwijl ze aan en uit gaan, spiegelen de gekleurde lichtjes speels in het water. 

Het Trajecten Lumen is een leuke activiteit voor de nazomer. De temperaturen zijn nog aangenaam en het wordt niet al te laat donker. En regent het? In de Utrechtse binnenstad zijn voldoende locaties waar je onder het genot van een drankje kan schuilen voor de regen.

solis utrecht

Botanische tuinen van Utrecht

In het centrum van Utrecht ligt de Oude Hortus. Dit is een prachtige stilteplek in het hart van de stad. In de tuin staan vele (medicinale) planten en bomen. Sommige zijn maar liefst 250 jaar oud. In de Ode Hortus vind je daarmee enkele van de oudste bomen van Nederland.

Op universiteitsterrein de Uithof liggen de Botanische tuinen van Utrecht. Deze zijn ruimer van opzet dan de Oude Hortus. In de Botanische tuinen van Utrecht ligt een oud fort, wat deel uitmaakt van de Nieuwe Waterlinie. 

In de kassen van de Botanische tuinen groeien verschillende tropische en subtropische bloemen en planten. Elke zomer vind hier een tropisch vlinderfestival plaats.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs Utrecht loopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De waterlinie staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst.

Verspreid door de oostkant stad liggen diverse negentiende eeuwse forten. Deze forten liggen 2 à 3 kilometer uit elkaar. Je kunt ze prima met de fiets verkennen.

Praktische tips voor een bezoek aan Utrecht

Reizen naar Utrecht

Utrecht ligt midden in Nederland en is uitstekend te bereiken met de trein. Wanneer je uitstapt op Station Utrecht Centraal sta je midden in het (vernieuwde) winkelcentrum Hoog Catharijne, een goed begin van je bezoek aan Utrecht.

Natuurlijk kun je ook met de auto komen. Er zijn verschillende parkeergarages in de stad, maar je kun ook parkeren bij Transferium Westraven. De tram brengt je in korte tijd naar het centrum van Utrecht.

Overnachten in Utrecht

Ik woon in Utrecht en heb niet vaak in een hotel of hostel overnacht. Mijn verblijf in het Studenthostel B&B Utrecht City Center vond ik niet echt een succes. De accommodatie is goedkoop, zeker de bedden in de dorms. De meubels zijn echter wat ouder en de kamers ogen niet zo fris. Bovendien is het hostel nogal gehorig. Voordeel van deze plek: de prijs en de centrale ligging midden in het centrum.

Dan kun je beter overnachten in Utrecht net buiten het centrum, bijvoorbeeld bij het Van der Valk Hotel Utrecht. Het Transferium Westraven ligt op een kilometer lopen, maar op minder dan vijf minuten stoppen ook al verschillende trams en bussen.

Van der Valk Utrecht heeft een uitstekend restaurant. Wil je toch iets meer afwisseling? Wijk dan uit naar Op Zuid in Hoograven. Dat is een van mijn favoriete tentjes in Utrecht. (En het ligt niet ver van mijn huis.)