Duiken op Bali: De beste duiklocaties op een rij

Indonesië is een waar paradijs voor duikers. Van het westen van Sumatra tot het oosten bij Papua zijn prachtige duiklocaties te vinden. Maar je hoeft niet het halve land door te vliegen om bij mooie duiklocaties te komen, ook Bali heeft volop te bieden! Waar kun je het beste duiken op Bali? Hier zie je beste plekken om te duiken op Bali.

duiken amed

PLANNEN VAN JE DUIKVAKANTIE OP BALI

Een duikvakantie naar Bali: duiken vanaf één plek of een rondreis?

Langs de noord- en oostkust van Bali liggen tientallen mooie duiklocaties. Het noorden van Bali staat bekend om de mooiste koralen, in het oosten van Bali liggen de prachtige wrakken. Waar je ook overnacht: elke duikschool op Bali kan een programma samenstellen waarbij je elke dag een andere duiklocatie in de buurt bezoekt. Je hoeft dus van hotel naar hotel te reizen tijdens je duikvakantie. Beginners, gevorderden en fotografen hoeven zicht echt niet te vervelend op Bali.

1. Gilimanuk – 2. Menjangan – 3. Pemuteran/Lovina – 4. Tulamben – 5. Amed – 6. Seraya – 7. Padangbai – 8. Nusa Lembongan/Penida

Bali is niet zo groot, in theorie kun je vanuit je duikresort ook andere delen van het eiland bezoeken. De kaart hierboven laat je de beste duiklocaties zien. Althans, de regio’s. Het Balinese verkeer werkt niet altijd mee, je staat vaak vast. Daardoor ben je soms lang op weg. Tijd die je ook kan besteden op het strand met een drankje in je hand! Het is niet moeilijk om zelf een duikrondreis op Bali te regelen. Ieder hotel kan helpen met een pick-up op het vliegveld en een transfer naar volgende hotel. Doe je het liever niet zelf? Nederland kent verschillende reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in duikreizen.

Goedkoop duiken op Bali

Heb je geen zin of budget om in een luxe duikresort te blijven? Duikscholen komen je gratis ophalen bij je accommodatie. Je vindt op Bali al een kamer voor minder dan 10 euro

De prijs voor duiken op Bali kan variëren. Hoe langer je onderweg bent naar de duiksite, hoe duurder het vaak wordt. Duiken in een groepje is vaak goedkoper dan met privégids. Je duikschool kan je helpen een buddy te vinden. Bespreek je wensen voor duiken op Bali al vooraf per mail, dat voorkomt teleurstellingen. Zo geniet je optimaal van de mooiste plekken om te duiken.

Leren duiken op Bali

Wil je leren duiken op vakantie? Dat kan op veel plekken op Bali!

leren duiken

Het kost ongeveer 350-400 euro om je PADI open water te halen. Dit is inclusief de lesboeken. Ga gewoon eens langs bij een duikschool en kijk of je je er goed bij voelt. Ga niet direct voor de goedkoopste duikschool: mensen hebben geen kieuwen, veiligheid moet altijd voorop staan.

Het halen van je brevet duurt drie tot vier dagen. Als je minder tijd hebt, kun je kiezen voor een introductieduik. Je neemt dan onder begeleiding een kijkje onderwater.

Duiken Bali zonder brevet

Weet je niet of duiken je past of heb je geen tijd voor een complete duikcursus? Bali is een prima plek voor een introductieduik. Onder begeleiding kun je duiken zonder brevet.

Waar DUIKEN OP BALI: DE BESTE DUIKLOCATIES

Secret Bay – Gilimanuk

Gilimanuk is de drukke haven van Bali waar de ferries naar Java vertrekken. Maar vlakbij het havenstadje ligt een baai waar je prachtig kunt duiken op Bali. Je moet er wel oog voor hebben: Secret Bay is een stek voor muck diving, duiken tussen het vulkanisch zand en de modder.

Verwacht geen mooie kleurrijke koralen bij Secret Bay, die zijn er niet. De bodem bestaat grotendeels uit donker zand met zo hier en daar wat wier, een roestige blikje, verloren visnetten, autobanden en ander afval. Tussen deze vervuiling vind je echter de meest gave onderwaterwezens, variërend van zeepaardjes tot spookfluitvissen, sepia’s en vele slakken, kreeften en garnalen. Dit is een bijzondere stek om te duiken op Bali, vooral voor onderwaterfotografen en de meer ervaren duiker.

Hoe langzamer je duikt, hoe meer je ziet. Je hoeft niet diep te gaan, dus je kan lekker lang onderwater blijven.

Praktische tips voor duiken bij Gilimanuk:

 • Het is een stukje rijden om bij Secret Bay te komen, maar eenmaal op het strand loop je zo het water in voor een prachtige duik
 • Duiken bij Secret Bay is erg eenvoudig, maar beginnende duikers die nog moeten werken aan trim en buyoncy zullen waarschijnlijk weinig zien

Mijn oordeel: een 9

Menjangan National Park

Menjangan is een eilandje aan de noordwestkust van Bali in het gelijknamige nationale park. Menjangan staat bekend om zijn kleine grotjes en prachtige koralen: rondom het onbewoonde eiland liggen zowel uitgestrekte riffen als spectaculair begroeide drop offs.

Mejangan staat bekend om zijn biodiversiteit, behalve kleurrijke koralen vind je bij Menjangan grote scholen vis, maar ook murenen, krabben en kreeften.

Praktische tips voor duiken bij Menjangan National Park:

 • Op het eiland Menjangan kun je niet verblijven. Je kan met een dagboot vanuit bijvoorbeeld Pemuteran naar Menjangan varen of met de auto en boot vanuit Lovina.  
 • Je surface interval/lunch verblijf je op de boot. Tijdens je surface interval kun je mooi snorkelen of proberen de vleermuizen te zien die in de grotjes rondom het eiland wonen
 • De duiken bij Menjangan zijn geschikt voor ieder niveau 

Mijn oordeel: 7. Menjangan is mooi, maar het gebied is heel druk met dagboten

Duiken Lovina en Pemuteran

Veel duikers gaan vanuit Lovina en Pemuteran naar Menjangan om te duiken, maar er zijn ook duikstekken in de directe omgeving van Lovina en Menjangan. Op sommige plekken groeit wat koraal, andere stekken zijn meer bekend voor muck diving.

Voor de kust van Lovina zelf kan alleen met de boot gedoken worden. Het donkere zandstrand gaat namelijk al snel over op een rif, hier wil je niet op staan. Noch voor jezelf (koralen zijn scherp), noch voor het kwetsbare rif.

Mijn favoriete stek voor muckdiving tussen Lovina en Pemuteran is Puri Jati, een duikstek die begint bij een klein strandje achter een tempel. Vanaf het strandje loop je zo het water in. Met een beetje geluk zie je ook hier sepia’s en mooie slakken. Ik had zelfs het geluk een flamboyant octopus te zien!

Praktische tips voor duiken in het noorden van Bali:

 • Puri Jati is een makkelijke duikstek, goed bereikbaar per auto
 • Op het strand zijn geen faciliteiten voor duikers 

Mijn oordeel: een 6,5

Duiken Bali: Tulamben en de oostkust

Van de duikstekken langs de noordkust naar de duikstekken langs de oostkust. In Tulamben voltooide ik in 2006 mijn PADI openwater en ik heb nog steeds een zwak voor het USS Liberty wrak. Een wrak wat grotendeels vervallen is, maar prachtig begroeid is met diverse koralen.

Het dorp Tulamben is de afgelopen 10 jaar gegroeid van een off-the-beaten-path bestemming tot een duikersparadijs, wat heeft geleid tot de bouw van veel hotels en resorts. Het primitieve strand met uitzicht over de rijstvelden en kokospalmen is niet meer, de tuinen van de hotels grenzen direct aan het smalle kiezelstrand.

Als je vroeg je bed uitkomt, kun je op weg naar het wrak een grote school napoleonvissen zien. Wie goed zoekt kan in het waaierkoraal rondom het wrak pygmee-zeepaardjes vinden. Bij de duikstek Coral Garden ten zuiden van het wrak vind je grote scholen met vlindervissen. Vrijwilligers zetten zich hier in voor het behoudt van de koralen.

Nachtduiken bij Tulamben is echt geweldig! Zorg echter voor een goede lamp en wees voorzichtig dat je je hoofd niet stoot.

Praktische tips voor duiken bij Tulamben:

 • Op Tulamben kun je duiken maken op elk niveau. Open Water duikers zullen zich moeten beperken (gezien de diepte) tot het bovenste deel van het wrak, maar als Advanced Open water kun je het hele wrak zien 
 • Probeer zo vroeg mogelijk bij het wrak te zijn, anders duik je in de file 
 • Duiken bij Tulemben zijn kantdduiken 
 • Geen zin om ver te reizen? Boek je kamer en duiken bij Tulamben Wreck Divers. Vanaf je hotel loop je zo het water in

Mijn oordeel: een 7. Vanwege de drukte is de magie er voor mij een beetje af.

Duiken Amed Bali

Amed ligt net een stukje ten zuiden van Tulamben en is (nog) wat minder populair bij de massa. Amed is eigenlijk een aaneenschakeling van een paar dorpen, gescheiden door kronkelende weggetjes door de heuvels. De kans bestaat dat je in die heuvels slaapt wanneer je gaat duiken in Amed en dat de zee ergens in de diepte onder je ligt. Maar de heuvels zorgen voor rust en je kan genieten van prachtige zonsopkomsten!

Het duiken bij Amed is gevarieerd. Er zijn stekken met octopussen verstopt in het koraal, er is veel vis, maar er zijn ook stekken voor muckdiving. In Amed zag ik mijn eerste mantis shrimp!

Mijn favoriete stek op Amed is het Japanese wreck aan de zuidkant van de stad.

Praktische tips voor duiken Amed:

 • Bij Amed kun je duiken op Bali op elk niveau 
 • Zowel bootduiken als kantduiken zijn mogelijk 
 • Amed is dé plek om te leren duiken vanaf de kant
 • Bij de populaire duikstekken zijn restaurantjes en douches te vinden 
 • Er zijn ook duikstekken waar bijna niemand komt 
 • Ik ben zeer tevreden over de persoonlijke service van Bali Diversity

Mijn oordeel: een 7,5

In deze blog lees je meer over duiken bij Amed.

Muck diving Bali: duiken bij Seraya

De duikstek Seraya langs de oostkust van Bali wordt steeds bekender (en daarom ook steeds drukker). Bij Seraya kun je leuke muckdives maken: je vindt er veel harlekijngarnalen, mooie slakken maar ook steenvissen die mooi zijn van lelijkheid.

Seraya is een duikstek in opkomst. Een aantal jaar geleden was ik er de enige duiker, maar het wordt er steeds drukker met meer faciliteiten voor duikers. Het is een mooie plek om te duiken op Bali.

Praktische tips voor duiken bij Seraya:

 • Seraya is prima te bereiken vanuit Tulamben en Amed in het oosten van Bali, maar ook de rit vanuit het zuiden van Bali is te doen 
 • Duiken bij Seraya zijn kantduiken 
 • Op het strand is een douche en een toilet 

Mijn oordeel: 6,5 wat je ziet bij Seraya hangt erg af van de wind en de golfstroom. Ik had een keer pech en een keer geluk

Duiken bij Padangbai

De havenstad Padangbai wordt dagelijks bezocht door vele toeristen die op weg zijn naar de Gili-eilanden. Hier vertrekken de fastboats naar de Gili’s en naar Lombok, maar ook de ferries voor het vrachtverkeer naar het oosten van Indonesië.

Het duiken bij Padangbai is erg divers. Je hebt er plekken met veel koraal en grote scholen vis, je hebt er pinacles, maar je hebt er ook sites voor muckdiving. Mijn favoriet is een muckdive onder de oude jetty met een blue-ringed octupus en een spookfluitvis.

Praktisch tip voor duiken bij Padangbai:

 • Duiken op Bali vanaf Padangbai zijn voor elk niveau 
 • De meeste duiken zijn bootduiken 
 • In Padangbai is veel accommodatie beschikbaar, maar het is ook prima bereikbaar vanuit andere delen van Bali 
 • De meeste mensen bezoeken Padangbai op doorreis. Er zijn niet zoveel duikers
 • Voor Balinese begrippen is het water bij Padangbai frisjes: op sommige plekken is het water niet warmer dan 22 graden. Een 5mm duikpak is dan geen overbodige luxe!

padangbai spookfluitvis

Duiken op Bali: de eilandjes in het zuiden (Nusa Penida en Nusa Lembongan)

Het zuiden van Bali is niet zo populair onder duikers. Niet raar, want in de regio Canggu-Legian-Kuta staat aardig wat surf. Je kan er duiken bij Sanur, maar dat is een typische beginnersstek. 

Toch is het zuiden een goede geen slechte uitvalsbasis om te duiken. Vanuit Sanur kun je met een dagboot bij Nusa Penida en  Nusa Lembongan duiken, twee eilanden ten zuidoosten van Bali. Hier zijn plekken met prachtige koralen (zoals Crystal Bay) en in het juiste seizoen kun je met wat geluk de mola-mola zien, de maanvis. Wil je manta’s zien? Bij Manta Point is de kans op mantaroggen groot.

Praktische tips voor duiken bij Nusa Penida en Nusa Lembongan:

 • Je kunt overnachten op Nusa Penida of Nusa Lembongan, maar je kunt ook duiken bij de Nusa-eilanden vanuit Padangbai en Sanur. De overtocht duurt ongeveer een uur 
 • Alle duiken zijn bootduiken
 • Tussen de duiken door verblijf je meestal op de boot 
 • Er kan flinke stroming staan (soms gepaard met down currents), dus niet alle duikstekken zijn geschikt voor beginners 
 • De Nederlandse duikschool Bali Joe’s gone diving vaart meerdere keren per week naar manta point. Aanrader! 

Mijn oordeel: een 6,5. Op manta point is behalve de manta’s niet veel te zien.

Duiken Bali: beste reistijd voor een duikvakantie

In Indonesië is het het hele jaar door aangenaam warm. De watertemperatuur rondom Bali ligt op de meeste plekken tussen de 27-29 graden. Je kunt dan ook het hele jaar door duiken op Bali. 

Tijdens het regenseizoen kan het zicht echter minder zijn doordat er meer wind is. Wil je ver kijken onder water? Dan is de periode november tot februari niet de beste reistijd. Bali kan erg druk zijn tijdens de zomervakantie en kerstvakantie. Dat zie je terug onderwater. Persoonlijk vind ik dat vervelender! Zeker omdat bij populaire duikstekken als Tulamben soms een wachtrij staat. 

Duikvakantie Indonesië

Wil je meer zien tijdens je duikvakantie? Indonesië bestaat uit duizenden eilanden met ieder zijn eigen unieke onderwaterlandschappen. Je kunt je duikvakantie naar Bali dan ook prima combineren met één of meerdere eilanden rondom Bali, bijvoorbeeld het populaire Raja Ampat. In deze blog heb ik de mooiste duikplekken van Indonesië voor je op een rij gezet.

Ik ben PADI Divemaster. In 2006 maakte ik mijn eerste duiken op Bali en haalde ik mijn PADI Open Water certificaat. Na ruim 700 duiken is Bali een van mijn favorieten plekken voor een duikreis.