Duiken bij Barra Point: op zoek naar walvishaaien in Mozambique

Barra Point in Mozambique staat bekend om zijn paradijselijk witte brede stranden en azuurblauwe zee. Mozambique is een paradijs voor duikers: bijna nergens ter wereld is de kans op mantaroggen en walvishaaien in het wild zo groot als bij Barra Point. Duiken bij Barra Point is ongekend spectaculair!

Reizen naar Barra Point Mozambique

Na de nodige keren pech te hebben gehad met de truck, verlaat ik eindelijk de hoofdweg. Wat er precies aan de hand was weet ik ook niet, maar blijkbaar zijn enige spoedreparaties noodzakelijk om verder te kunnen rijden. Terwijl ik de truck uit stap is de chauffeur druk bezig met de banden en remschijven. 

Het verbaast me hoe weinig verkeer er is, ondanks dat dit een van de belangrijkste doorgaande wegen van Mozambique is! Bij Barra Point maakt de hoofdweg plaats voor een smallere zandweg. Achter de palmbomen gaat de zon langzaam onder. 

Op een kleine markt koop ik kreeft voor het diner.

Duiken bij Barra Point: op zoek naar walvishaaien

Ik slaap in een houten huisje op het strand en ook de duikschool ligt direct aan het brede strand. Duiken in Mozambique is zeer comfortabel: de RIB (hard bottom boat) wordt op een trailer tot aan de duikschool gebracht zodat ik niet mijn zware uitrusting hoef te dragen.

In de vloedlijn wacht de boot op me. Samen met de andere duikers trek ik de boot het water in en klim ik aan boord.

Tijdens het duiken bij Barra Point is de kans op walvishaaien en mantaroggen groot. Gaat het lukken?

Helaas, ik zie geen walvishaaien in Mozambique. Tijdens het duiken bij Barra Point zie ik talrijke bladvissen, een aantal mooie slakken en heel veel koraalduivels. Als kers op de taart zie ik een small eye mantaray! Helaas heeft mijn camera echter last van de diepte (een paar knopjes blijven soms hangen) en lukt het me niet om een mooie foto te maken. Maar ik heb hem gezien, en daar gaat het om.

walvishaaien in Mozambique

Zal ik het nog maar een keer proberen? Kan de duikschool een sealife safari organiseren? Zo gezegd, zo gedaan. 

Op de hobbelende boot geniet ik van de dolfijnen en spuitende walvissen in de verte. Het sprookje van de walvishaaien blijkt echter niet uit te komen.

Mangroves bij Barra Point en Tofo

’s Avonds rijd ik met andere duikers in een jeep naar een nabijgelegen resort. Terwijl de zon langzaam in de zee zakt, kijken wij uit over de mangrovebossen en de kleine riviertjes die tussen deze bossen lopen. Wat is het leven toch mooi!

Verblijf in Barra Point

Barra Point wordt vaak in een adem genoemd met Tofo Mozambique. Barra Point is rustiger en authentieker.  

Dit is de route van mijn rondreis door Mozambique.