Duiken bij Pulau Weh, het uiteinde van Sumatra

Bij het meest westelijke puntje van Sumatra ligt een klein tropisch eiland met een van de mooiste stranden van Indonesië. Je kunt hier prachtig duiken tussen bizarre vulkanische landschappen en scheepswrakken. Dit maakt Pulau Weh een prima bestemming voor een zonvakantie of korte duikvakantie in Indonesië!

In deze blog lees je alles over reizen naar Pulau Weh Sumatra, de mooiste stranden en duiken bij Pulau Weh.

Reizen naar Pulau Weh, Banda Aceh, Sumatra

Pulau Weh ligt in het uiterste westen van Indonesië. Op de westpunt van het eiland staat zelfs een gedenkteken dat je hier aan herinnert.

Ondanks dat Pulau Weh een beetje in een uithoek ligt, is het eiland prima te bereiken. 

  • Vanuit Jakarta, Medan, Batam, Kuala Lumpur en Penang gaan er dagelijks vluchten naar Bandah Aceh. Vanuit Bandah Aceh gaan er boten naar Pulau Weh. De ferry Bandah Aceh – Pulau Weh doet er 1,5 uur over
  • Er gaan directe (nacht)bussen van Medan naar Bandah Aceh. Daar stap je op de boot
  • Op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag gaan er vluchten van Medan en Jakarta naar Sabang City op Pulau Weh

Resten van de tsunami in Aceh

Wanneer ik in de taxi van het vliegveld van Bandah Aceh naar de haven zit, word ik geconfronteerd met de tsunami die de regio in 2004 trof. De chauffeur zit op de praatstoel, en laat me zien tot waar de tsunami schade heeft aangericht. Ook laat hij me een monument/massagraf zien waar veel slachtoffers van de ramp zijn begraven. Inmiddels zijn vele huizen opgeknapt of opnieuw gebouwd, maar iedereen in de regio kent wel iemand die omgekomen is. De ramp wordt niet vergeten.

Op de boot

Er zijn twee snelle boten per dag naar Pulau Weh. Mijn vlucht vanuit Kuala Lumpur sluit echter niet aan op deze boot. Ik heb geen zin om te wachten in een bedompte haven terwijl mijn hoofd al op een tropisch eiland is. Ik besluit daarom om de eerste boot naar Sabang Pulau Weh te nemen. De Bandag Aceh-Pulau Weh ferry zit al aardig vol. Iedereen zit gewoon ergens op de grond geploft en ik volg dit voorbeeld. Het is niet comfortabel, maar ik houd wel van die Indonesische chaos. Ik ben de enige westerse toerist aan boord, om me heen zitten vooral Indonesiërs die in Banda Aceh werken en een weekend naar hun huis en familie op Pulau Weh gaan.

duyiken pulau weh

Wanneer ik na ongeveer anderhalf uur de boot verlaat, heb ik zo een motor met zijspan gevonden die me naar de duikschool kan brengen. Gelukkig heb ik een kamer gereserveerd in Lumba Lumba Guesthouse, veel plekken zitten vol in het hoogseizoen. 

Duiken bij Lumba-Lumba Diving Centre, Pulau Weh

Ik zou cultureel KUNNEN doen en het eiland ontdekken, maar ik doe het niet…. Geen puf. Teveel regen en wind. In plaats daarvan ontdek ik de onderwaterwereld rondom het eiland. Zelfs het prachtige Iboih Beach laat ik aan me voorbij gaan. 

Helaas blijkt de zon alleen bij aankomst op Pulau Weh te schijnen. Binnen een dag slaat het weer om en verblijf ik op een tropisch eiland met heel veel regen en wind. Helaas kan het weer op Sumatra spoken, ook buiten het regenseizoen!

Het onderwaterlandschap rondom Pulau Weh lijkt recentelijk gevormd te zijn. Er liggen grote keien onderwater, wat wat weg heeft van een vulkanisch maanlandschap. Op andere duikstekken zijn mooie koralen te vinden, met name grote waaierkoralen (gorgonia’s). Er is echter niet zoveel koraal als bijvoorbeeld rond Alor in het oosten. Duiken bij Pulau Weh is erg veelzijdig. 

Rond Pulau Weh kan behoorlijk was stroming staan, welke bovendien regelmatig van richting verandert: zelfs tijdens de duik! (En nee, ik heb het niet over de kentering.) Op een winderige en regenachtige dag is er bij de duikstek ‘de Canyon’ zelfs op een meter van 30 meter nog de deining van de golven te vinden, heel bizar. Maar het is wel een mooie duikstek, met op diepte mooie waaierkoralen, en op de ondiepere stukken grote blokken kei met af en toe wat koraal. Er zijn verschillende murenen te zien, koraalduivels, en boxerkrabben. Bovendien zijn er natuurlijk veel lipvissen en vlindervissen.

Duiken bij Pulau Weh, Sumatra

De duiken bij Pulau Weh zijn vooral bootduiken. De meeste duikstekken liggen op 5-20 minuten varen vanaf het strand van Pulau Weh.

Lumba Lumba heeft een fijne werkwijze: elke dag worden er twee bootduiken aangeboden. Zowel ’s ochtends als ’s middags kun je kiezen welke duikstek je wilt bezoeken. Vervolgens hoor je op de boot met welke gids je duikt: je zit met maximaal 12 duikers tegelijkertijd op de boot zit, er wordt gedoken in groepjes van maximaal 4 personen. 

Ik maak een paar fantastische duiken bij Pulau Weh met de onderwatercamera, waarbij het kleine grut sneller gespot wordt dan ik kan fotograferen. Met name Adek is een kei in het zoeken van dingetjes: zo weet hij in een uur verschillende slakken, ribbon eels, porseleinkrabben, een sepia, murenen, steenvissen, bladvissen en nog veel meer te vinden! (Dit was bij Sabang Cave, de cavern zelf stelt eigenlijk niet veel voor.)

Meestal is er één boot per duikstek, maar een enkele keer beland je op een stek met een concurrerende duikschool. Wanneer de stroming het toelaat, wordt de stek net op een andere manier bedoken zodat het niet te druk ik onder water. Door het slechte weer tijdens mijn verblijf kan ik niet overal duiken op Pulau Weh, de wind is te sterk en de golven te hard tegen de stenen slaan. Jammer maar helaas: veiligheid eerst!

Duiken op het huisrif van Lumba Lumba 

De meeste duiken bij Pulau Weh zijn bootduiken. Bij Lumba Lumba dive resort mogen ervaren duikers ook zonder gids op pad. Je maakt dan een kantduik bij Gapang Beach of de jetty aan de noordkant van het strand.

Het huisrif van Lumba Lumba een aanrader. Langzaam zwem ik richting jetty en onderwater geniet ik van brokjes koraal, koraalduivels, zeenaalden, kreeften en garnalen en een paar barracuda’s. De jetty is iets verder weg dan gedacht, maar net als ik bedenk dat ik een navigatiefout heb gemaakt, bereik ik de peilers. Het is prachtig! Tussen de peilers zwemmen vele vissen, welke als spiegeltjes het zonlicht weerkaatsen. Ook bevindt zich veel leven tussen het afval wat van de peiler af is gegooid. (Wanneer ik de jetty later in de week nogmaals bezoek, zijn er mensen aan het vissen vanaf de jetty. Uitkijken voor netten en lijnen dus!)

Het strand van Pulau Weh

Pulau Weh heeft verschillende stranden. Het bekendste strand van Pulau Weh is Iboih Beach. Voor de liefhebbers zijn er op diverse plaatsen snorkels en zwemvesten te huur. Er hangt een aantal schommels en hangmatten. 

Aan het strand van Pulau Weh liggen een paar restaurants en warungs. De keus is niet al te groot, maar er is voldoende lekkers te vinden.

Pulau Weh is minder platgelopen dan andere delen van Indonesië, en daarmee echt een aanrader!