Ik ben een beetje verliefd op Dahab. Misschien is het omdat mijn eerste echte duikvakantie in Dahab was. Misschien is het vanwege de fijne sfeer. Of misschien is het gewoon vanwege het mooie onderwaterleven en de vele sterren boven de woestijn. Hoe dan ook: duiken in Dahab verveelt nooit!
Dahab is een klein dorpje aan de golf van Sinaï, het noordelijke puntje van de Rode Zee. Na vier duikreizen in Dahab ken ik de meeste duikstekken op mijn duimpje. Als divemaster kan ik zonder probleem de briefings geven. Toch blijf ik na een kleine vijftig duiken in Dahab nieuwe dingen ontdekken.
Duiken in Dahab: het noorden versus het zuiden
Waar ga je duiken in Dahab? Meestal bepaalt de duikschool wat er op het programma staat, maar in overleg is er vaak veel mogelijk. Als je maar één of twee dagen gaat duiken in Dahab dan heb je misschien zelfs een bepaalde voorkeur. Lees dus snel verder.
De duikstekken ten zuiden van Dahab staan bekend om hun rotsblokken met koralen. Tussen deze rotsblokken zijn veel koralen te vinden, waaronder grote waaierkoralen (gorgonia’s).
De duikstekken ten noorden van Dahab hebben een veel grilliger onderwaterlandschap, Hier liggen kilometerslange onderwatertunnels, caverns en holtes gevormd door koralen. Maar wees gerust, ook hier is veel koraal.
Het gaat te ver om alle duikstekken in Dahab te omschrijven. Als je deze wilt ontdekken kun je het best zelf gaan duiken in Dahab. Bij deze echter een paar van mijn favorieten/de bekendste hoogtepunten van Dahab.
Mooie plekken Dahab: Blue Hole & the Bells
Ten noorden van Dahab ligt de duikstek Blue Hole & the Bells. Dit is een van de meest populaire plekken om te duiken in Dahab.
Bij deze duikstek kun je via een soort van schoorsteen in het koraal afzakken naar een diepte van ongeveer 30 meter. Eenmaal op diepte zwem je langs een drop off naar the Blue Hole. Tijdens mijn eerste keer duiken in Dahab vond ik zo’n drop off een beetje spannend: het is alsof je boven een diepe afgrond zweeft en elk moment naar beneden kan storten. Gelukkig is dat niet zo!
De verticale wand is mooi begroeid met allerlei soorten koraal. The Blue Hole is een groot blauw gat, dit is een populaire site bij free divers. Natuurlijk kun je je navigatie skills oefenen, maar eigenlijk is het veel leuker om langs de wand van koraal naar de uitstap te zwemmen. Er huizen onder meer verschillende clownsvissen, waaronder een paar babietjes! Schattige kleine Nemootjes dus. Ook zijn er verschillende inktvissen te zien.
The Canyon: een van de populairste duikplekken in Dahab
De Canyon is een andere populaire duiksite ten noorden van Dahab. Dit is een diepe kloof van zo’n 30 meter diep. In de kloof zelf is niet veel leven, maar het onderwaterlandschap is adembenemend. Het is een aanrader om hier te duiken in Dahab (vooral ’s nachts).
Na een bezoek aan de Canyon zwem ik tussen vele luchtbelletjes door terug naar de kust. Luchtbelletjes die in grote groepen uit de Canyon omhoog komen van duikers die na ons vertrokken zijn, maar ook duizenden belletjes die uit de bodem komen. Uit het niks, uit het zand. Blub.
Heb je de kans om een nachtduik te doen in the Canyon? Grijp die kans! Tijdens een heldere nacht zie je ver boven je de lichtjes van de sterren en de maan. De kloof wordt hierdoor sprookjesachtig verlicht. Als je je lamp uit doet, die je bovendien veel bio-luminescentie in het water. Allerlei onderwaterdiertjes geven licht.
Wil je kloven en minder drukte? Bij Ras Abu Helal is een kleinere Canyon.
The Islands Dahab
Ten zuiden van Dahab ligt de duikstek the Islands. Dit is een duikstek die je alleen met een ervaren gids kunt bezoeken.
The Islands heeft een bizar onderwaterlandschap van koraal met grotjes. Terwijl jij door het doolhof zwemt, die je het wateroppervlakte boven je spiegelen. Bij the Islands heb je een redelijke kans om grote scholen trompetvissen en barracuda’s te zien.
Duiken Golden Blocks en Moray Garden
Ten zuiden van Dahab liggen ook de duikstekken Golden Blocks en Moray Garden. Hier zijn geen kenmerkende structuren onderwater, los van de grote rotsblokken die her en der verspreid liggen.
Golden Blocks en Moray Garden zijn makkelijke duikstekken. De instap is niet moeilijk, de bodem is grotendeels bedekt met zand. Als je goed kijkt zie je af en toe een platvis of een zeemot.
Om de rotsblokken zwemmen duizenden glass fish. Ook kun je hier vaak blue spotted sting rays zijn.
Met kamelen naar Ras Abu Galung
Een stuk ten noorden van de Blue Hole ligt de duikstek Ras Abu Galung. Hier kun je niet makkelijk met de jeep naar toe, alleen maar met een kameel.
Bij de Blue Hole worden de duikers én de duikuitrustingen opgeladen op een aantal kamelen. Daarna zet de stoet zich in beweging, verder naar het noorden. Na een tocht van ongeveer anderhalf uur over smalle en hobbelige paadjes kom ik bij de duikstek aan.
Omdat er minder duikers bij Ras Abu Galung zijn, is het koraal gezonder. Meteen bij de instap geniet ik al van de weelderige koralen.
Het is echter niet het koraal wat de meeste indruk op me maakt. Het is een agressieve schildpad! Het hoe en waarom is me compleet onduidelijk, maar ineens komt er een schildpad op me af zwemmen die in mijn bovenbeen bijt. Gelukkig komt het beest niet door mijn pak heen, schildpadden hebben een scherpe bek. (Anders zouden ze nooit in staat zijn koralen te malen.)
TIP: BEZIENSWAARDIGHEDEN OMGEVING DAHAB
Elke keer als ik ga duiken in Dahab, neem ik me voor écht naar het Catarineklooster te gaan. Vanaf dit klooster kun je genieten van de zonsopkomst over de Sinaï. Ook schijnen er mooie fresco’s te zijn.
Maar elke keer als ik in Dahab ben, dan roept het onderwaterleven te hard. Dan kan ik niet naar het klooster vanwege de bubbels in mijn bloed. (Het klooster ligt vrij hoog, je kan het dus niet net na het duiken bezoeken vanwege de kans op decompressieziekte.)
Een kameelsafari in de woestijn
Woestijnen zijn niet saai. Dat geldt ook voor de Sinaï woestijn. In de woestijn liggen verschillende bijzondere rotsformaties, zoals de White Canyon.
Een bezoek aan de White Canyon is een combinatie wandelen en rijden op een kameel. Een lange tocht die zeker zal leiden tot spierpijn – tenzij je getraind bent om te rijden op een kameel. Je luncht ergens bij de bedoeïen, wat een authentieke ervaring is.
PRAKTISCHE TIPS DAHAB
Eten in Dahab
Dahab staat (gelukkig!) niet bekend om zijn all inclusive resorts. Toch is het vaak mogelijk om in je hotel te eten.
Het is echter gezelliger om in de avond met andere duikers naar de boulevard te gaan voor een hapje en een drankje. Hier liggen veel restaurantjes. De inrichting van al die plekjes lijkt verdacht veel op elkaar: zittend op een loungekussen geniet je van je eten, het uitzicht over de zee en fijne muziek.
Overnachten Dahab
Ik ben vier keer in Dahab geweest, alle keren overnachtte ik bij INMO-divers. Zij hebben verschillende typen kamers, van eenvoudige single room met een gedeeld toilet en een gedeelde badkamer tot luxere opties met eigen sanitair en AC. Je kunt per mail reserveren via de website van INMO-divers.
Vliegen naar Dahab
Dahab heeft geen eigen vliegveld. Om in Dahab te komen kun je vliegen naar Sharm el Sheikh. De duikschool kan je daar ophalen: de transfer van Sharm el Sheikh naar Dahab duurt ongeveer een uur.
Helaas gaan er geen directe vluchten van Transavia meer naar Sharm el Sheikh. (Wat een misser!) Je kunt wel nog vliegen met Egypt Air met een extra stop in Cairo. Daarnaast heeft TUI directe vluchten van Schiphol naar Sharm el Sheikh.
Met de bus naar Dahab
Vanuit Dahab gaan er dagelijks bussen naar Sharm el Sheikh. De busrit is comfortabel, maar duurt erg lang. Vanwege veiligheidsredenen rijdt de bus namelijk niet midden door de woestijn, maar moet je via Sharm el Sheikh.
Lees meer over mijn rondreis door Egypte.