Duiken in Moalboal: betoverende riffen in de Filipijnen

Moalboal met zijn Pescador Island is een van de mooiste plekken om te duiken en te snorkelen in de Filipijnen. De kans is groot dat je wordt omringd door enorme scholen sardines en oog in oog komt te staan met mandarijnvissen en schildpadden. Het mooie eiland is een paradijs voor duikers.

Change of plans: ik ga duiken in Moalboal!

Veel duikers dromen van een duikvakantie in Moalboal. Moalboal staat bekend om zijn uitbundige onderwaterleven. Moalboal is the place to be als je wilt duiken of snorkelen op het eiland Cebu.

Hoewel Moalboal heel mooi moet zijn, stond Moalboal niet op mijn planning tijdens mijn rondreis van 3 weken door de Filipijnen. Na mijn bezoek aan het eiland Negros wilde ik een boot naar Bohol nemen en daarmee zou ik het eiland Cebu – letterlijk – links laten liggen. Helaas gooit het weer roet in het eten.

Over het eiland Luzon in het noorden van de Filipijnen raast een tyfoon. Het staartje van de tyfoon waait over Negros en Dumaguette wat zorgt voor stormachtig weer. Alle boten naar Bohol zijn al dagen gecanceld en het is de vraag wanneer er weer boten gaan. Change of plans: de tarsiers en Chocolate Hills in Bohol moeten wachten tot een volgende reis. Ik ga duiken in Moalboal.

duiken in Moalboal, het duikparadijs van Cebu

Moalboal is het duikparadijs van Cebu. Eigenlijk is Moalboal niet veel meer dan een lange straat met duikshops en restaurantjes. Dagelijks vertrekken er tientallen duikboten van Moalboal naar Pescador Island, een eiland wat wordt omringd door duizenden sardines. Maar niet deze week: door de tyfoon varen ook deze boten niet. 

Ik zit met een fruitsapje op een terras en kijk uit over de zee. Het is rustig in Moalboal. De maand juli is sowieso niet de beste reistijd voor de Filipijnen, maar nu is Moalboal bijna uitgestorven. Ik ben vaker in Azië geweest tijdens het regenseizoen. Het regent bijna nooit de hele dag. Hier ook niet. De regen is dan ook niet het probleem, het probleem is de aanhoudende harde wind.

Een vreemd gevoel maakt zich meester van mij. Dagenlang was ik rusteloos. Ik ben naar de Filipijnen gereisd om dingen te zien en te doen, niet om dagenlang te wachten op een boot. De rusteloosheid heb ik achtergelaten in Negros, daar voor in de plaats is een soort loomheid gekomen. Ik zit op een terras en staar voor me uit. Er zijn geen bezienswaardigheden in Moalboal die ik kan er wil bezoeken.

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. Ik ga duiken in Moalboal – een klein aantal duikstekken is ondanks de harde wind veilig te bereiken.

Duiken Moalboal: dag sardines

De tyfoon in Luzon houdt aan. De wind op Negros dus ook. Wanneer ik ’s ochtends mijn bed uit stap zie ik metershoge golven tegen de kustlijn slaan. Zover als ik kan kijken zie ik witte koppen en er varen nog altijd geen boten naar Pescador Island. 

Ik moet het plan om te duiken tussen de scholen sardines laten varen. Veiligheid staat voorop. Maar goed, ik reis niet duizenden kilometers naar Moalboal om vervolgens níet te duiken. Gelukkig is er één duikstek die beschut ligt en waar je niet veel last hebt van hebt. Ik ben waarschijnlijk een van de weinig duikers die kan zeggen dat ze vier duiken heeft gemaakt in Ronda Bay.

Eerlijk is eerlijk, duiken in Ronda Bay is geen straf. Helaas is het een aardig stuk zwemmen van de haven naar de uiteindelijke duikstek, maar het is de moeite waard. Ondiep groeien er vele kleurrijke koralen,vooral harde koralen. Tussen de koralen zitten verschillende soorten slakken en zowaar een aantal spookfluitvissen. Op een grote zeekomkommer huizen kleine krabbetjes.

Een stukje verder stuit ik op een drop off, een steile wand de diepte in. De zee zou hier 50 meter diep moeten zijn, maar ik beperk me tot een diepte van 25 meter.

Langs de drop off groeien ontzettend enorme roze waaierkoralen en basket corals. Tussen de koralen huizen vele vissen, waaronder koraalduivels en glass fish. Daarnaast zitten er kleine krabbetjes, garnalen in veersterren. Ik zie zelfs een mantashrimp en een schildpad.

Door de wind is het zicht niet optimaal (voor dit gebied misschien zelfs ronduit slecht). Desalniettemin vind ik Ronda fantastisch om te duiken. Duiken in Moalboal is gaaf, al vind ik het jammer dat ik de andere duikstekken om Moalboal niet heb kunnen ontdekken.

nudi moalboal

Praktische tips voor reizen naar Moalboal

Moalboal ligt aan de westkant van het Filipijnse eilanden Cebu. De meeste reizigers reizen naar Moalboal vanaf het vliegveld van Cebu City. Vanaf het vliegveld kun je een taxi of Uber naar de South Bus Terminal nemen. De Ceres Line (gele bus) brengt je in ongeveer 4 uur naar het plaatsje Moalboal.

Wil je net als ik duiken in Negros combineren met duiken in Moalboal? Vanuit de haven van Sibulan vertrekt een ferry naar het eiland Moalboal.  Dit is een korte boottocht van ongeveer een half uur. Vanuit de haven kun je een bus naar Bato nemen. Hier vertrekt de bus die je in ongeveer twee uur naar het centrum van Moalboal brengt.

Wil je genieten van een mooie route zonder tyfonen? Hier vind je de ideale route door de Filipijnen!

slak moalboal

Overnachten in Moalboal

Moalboal is niet veel meer dan een lange straat met hotels, restaurantjes en duikwinkels. Er is veel accommodatie voor elk budget. Moalboal is erg in trek bij duikreizen, maar er hangt tegelijkertijd nog een gezellig backpack vibe.

Magic Island Dive Resort is een zeer goede duikschool die gekoppeld is aan een fraai resort. Dit is een van de fijnste hotels in Moalboal. Helaas liggen de kamers van ongeveer 100 euro iets boven mijn budget tijdens mijn backpackreis door de Filipijnen.

Een betaalbaar alternatief is Ocean Front Paradise Resort. Dit fijne hotel met zwembad kijkt uit over de zee.