Duiken in Indonesië is een feestje! Terwijl het blauw van de zee op me afspat, zie ik ineens een dolfijn. De eilanden van Indonesië vormen een duikbestemming met een grote diversiteit: je vindt er grote dieren als walvishaaien, manta’s en dolfijnen naast kleine organismen als zeeslakken en zeepaarden.
Wil je verschillende duiklocaties in Indonesië combineren? Ga dan eiland hoppen! Indonesië heeft een goed netwerk van boot- en vliegverbindingen. In deze blog deel ik meer informatie over duiken in Indonesië en mijn favoriete duikplekken. De afgelopen jaren maakte ik meer dan 100 duiken in Indonesië: ik heb veel duikplekken gezien van het uiterste westen tot het oosten van de archipel.
1. Duiken op Bali
Op Bali kun je goed duiken en snorkelen!
Waar duiken in Bali? Bali heeft alles op het gebied van duiken. Bij Tulamben en Amed in het oosten liggen mooie wrakken die prachtig begroeid zijn met de meest kleurrijke koralen. Het Liberty Wreck op Bali is nog altijd één van mijn favoriete spots. Tijdens mijn Padi Open Water ruim tien jaar geleden zag ik hier mijn eerste haai. Een paar jaar later zag ik hier voor het eerst een pygmeezeepaardje: een klein roze zeediertje van nog geen halve centimeter groot.
Wil je koralen op Bali? Dan is Menjangan the-place-to-be.
Tip: Ik heb goede ervaringen met het Nederlandse Joe’s Gone Diving in Sanur en Frans/Indonesische Bali Diversity in Amed Indonesië.
2. Duiken bij Nusa Penida
Houd je van grotere zeedieren, dan is bij Manta Point Nusa Penida de kans op manta’s best groot. Dit is de eerste en enige plek waar ik ooit manta’s heb gezien! En dat in ruim 700 duiken.
In de maanden juli – oktober is het ook mogelijk om bij Nusa Penida de mola-mola te zien, ofwel de zonvis. Helaas heb ik niet meer dan een glimp in de verte mogen zien…
Tip: Je kan een dagboot nemen vanuit Bali, maar je kan ook ontsnappen aan de drukte en slapen op Nusa Lembongan.
3. Duiken Gili Eilanden
Voor de kust van Lombok eiland in Indonesië liggen drie kleine eilanden: de Gili’s. Deze eilanden zijn een populaire backpackbestemming. Misschien is dit wel dé plek om te leren duiken in Indonesië.
Bij de Gili eilanden komen een warme en koude golfstroom samen. Dit leidt tot voedzame zeeën en veel biodiversiteit. Bij Lombok vind je koralen, schildpadden en met een beetje geluk ook haaien.
Tip: In deze blog lees je meer over de Gili-eilanden.
4. Duiken bij Komodo National Park
Meer manta’s, stroming, komodo varanen. Dat is Flores Indonesië.
Ook bij Komodo heb je vele ongerepte velden met koralen. Niet alle duikers realiseren zich dat deze koralen geen plantjes zijn, maar diertjes. Deze diertjes kunnen zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten. Elk jaar paren meer dan 100 koraalsoorten in de zelfde nacht, het tijdstip wordt mede bepaald door temperatuur, getijde, daglengte en maanstand. En ik was er bij. The-morning-after: van helder blauw water dook ik ineens in een oranje massa, ontstaan door miljoenen geslachtscellen van koralen.
Nadeel van Komodo is dat veel duikstekken niet echt dicht bij Labuan Bajo liggen. Dit betekent dat je soms lang onderweg bent. Een goed (maar duurder) alternatief is een live-aboard in Komodo.
Zomer 2016 maakte ik in live-aboard met Komodo Dive Centre uit Labuan Bajo. Echt geweldig!
5. Duiken bij Alor
Helemaal in het oosten van Indonesië, net boven Kupang op Timur, ligt de Alor-archipel. Een aanrader voor iedereen die wil duiken in Indonesië op een plek waar nog nauwelijks toeristen komen, waar het soms kan stromen maar het volgende moment heel stil is. Waar mandarijnvissen om elkaar heen dansen en waar je de prachtige koraalvelden vindt.
Reizen in dit deel van Indonesië is erg bijzonder, er komen bijna geen toeristen. Rondom Alor wordt nog op traditionele wijze met fuiken gevist. Kijk dus niet raar op wanneer je ineens op een diepte van een metertje of 10 op je schouder getikt wordt: het kan zomaar een visser zijn die toevallig op de foto wilt.
Ik dook hier met Alor Diving Kepa.
6. Duiken bij Pulau Weh Sumatra
Geografisch gezien het andere uiterste van Indonesië, voor de noordwestpunt van Sumatra, ligt het kleine eiland Pulau Weh. De koralen hier zijn minder uitgesproken, maar je kan op sommige duikstekken je vinnen uitdoen en je voetjes lekker in het zand steken en ontspannen na een (vermoeiend?) dagje duiken. Langzaam glijden dan de bubbels langs je automaat, een natuurlijke jacuzzi. Zo af en toe ruik je door je masker het zwavel. Het zicht is niet optimaal, maar je komt niet op deze duikstek voor het bijzondere onderwaterleven.
Behalve vulkanen zijn er bij Pulau Weh een paar wrakken waarop je kan duiken, en kun je als je zin hebt in een kantduik vanaf de duikschool een prachtige muckdive maken onder de jetty.
Ik dook met Lumba-Lumba.
7. Duiken in Indonesië bij Raja Ampat
Veel duikers zijn fan van Raja Ampat. En terecht. Raja Ampat is één van de plekken met de grootste biodiversiteit. Helaas was ik in het foute seizoen voor de manta’s, maar ik zag wél bijna iedere duik een haai. Ga je naar de eilandengroep Penemu, dan kan je zelf een haaien conservatieprogramma zijn: in een afgesloten baai zwemmen honderden blacktips!
Ook voor de liefhebbers van koralen (hard en zacht), slakken, krabben (groot en klein), garnalen (ik zag een tijgergarnaal) enzovoorts is Raja Ampat een heerlijke plek om te duiken. En terwijl de live-aboard boten soms met zijn allen op dezelfde plek kiezen, zijn er duikscholen die kiezen de drukte te mijden en met een klein bootje de drukte te ontlopen.
Elk voordeel heeft zijn nadeel, maar eigenlijk kan ik weinig nadelen van duiken op Raja Ampat bedenken. Behalve die sporadische regenbui. En de prijs…
Tip: Bij Raja Ampat Dive Resort kun je zelf bepalen hoe en wanneer je duikt, er zijn geen vaste aankomstdata.
8. Duiken op Sulawesi
Eentje voor mijn bucketlist: duiken bij Sulawesi. Wat lijkt het me heerlijk om muckdives te maken in Lembeh Strait, terwijl Bunaken me ook heel mooi lijkt. Maarja, ook de Molukken en Wakatobi lijken me prachtig, dus duiken in Indonesië is echt een kwestie van keuzes maken. En dat is soms heel moeilijk!