Duiken in Malta

Malta is een klein land met een lange geschiedenis: in de archipel van de Middellandse zee zijn bezienswaardigheden uit de prehistorie te bewonderen, maar vind je ook Engelse, Italiaanse en Arabische invloeden. Daarnaast is Malta een fijne bestemming voor liefhebbers van zon, zee strand. Een van de leukste activiteiten in Malta is het duiken!

In deze blog vertel ik je alles over duiken in Malta: welke duikschool, de mooiste plekken om te duiken in Malta en veel praktische tips.

vissen tijdens het duiken in malta

machinekamer tijdens het duiken op malta

De drie Maltese eilanden: Malta, Gozo en Comino

Malta ligt midden in de Middellandse Zee tussen Europa (Scicilië) en Afrika (Tunesië). De rupliek Malta bestaat uit drie eilanden: het eiland Malta met hoofdstad Valetta en de kleinere eilanden Comino en Gozo.

Malta staat bekend om zijn stranden, zijn milde klimaat en fraaie zeeleven. Malta is een populaire zonbestemming én duikbestemmingen. Door zijn diversiteit en historische bezienswaardigheden is er voor iedereen genoeg te doen op Malta.

Ik verbleef een week in Malta, vooral om te duiken in Malta en te genieten van de onderwaterwereld.

malta in zee

Duiken in Malta: de leukste duikstekken

Blue Lagoon Malta

Op het eiland Camino, het kleinste eilanden van de drie eilanden, ligt de Blue Lagoon. Malta staat bekend om zijn grotten en ruige kustlijn, en de Blue Lagoon is een mooi voorbeeld van de schoonheid die het land te bieden heeft.

Bij de Blue Lagoon kun je luieren op een van de vele strandstoelen, maar dat is niet echt aan mij besteed. Ik neem liever een duik in het frisse water (hallo herfst!) en ik boek een boottochtje door het fraaie landschap van de lagune. Terwijl het water tegen de boot aan klotst, houd ik mijn ogen en oren open. Zie ik daar een dolfijn? De kans op dolfijnen tijdens deze activiteit op Malta moet vrij groot zijn, ik heb echter niet veel geluk. Door de straffe wind zie ik geen dolfijnen op Malta.

Het schijnt dat je hier zelfs kunt zwemmen met dolfijnen!

rotsen bij de blue lagoon van malta

Wrakduiken in Malta: Um El Faroud en de HMS Manori

Rondom Malta liggen verschillende wrakken, als de Um El Faroud en de HMS Manori (vanwege de wind heb ik op die laatste niet gedoken).

Veel wrakken bij Malta zijn afgezonken als artificieel rif. De ijzeren geraamte vormen een schuilplek en een kraamkamer voor vissen en andere zeedieren. De wrakken staan fier overeind, met een grote lading puin en stenen in het ruim – dit was nodig om de boten te laten zinken. Ik moet bekennen dat mijn voorkeur toch uitgaat naar de roestige Schotse wrakken met mooie anemonen!

Ik maak meerdere duiken in Malta bij de Um El Faroud.

railing van een wrak op malta

Van Malta naar Gozo: duiken in de Blue Hole

Vanuit Malta gaan dagelijks vele boten naar het Gozo, het meest noordelijke eiland bij Malta. Ook hier kun je mooi duiken.

Het duiken op Gozo is leuk, ook in dit deel van Malta zijn grotten. De bekendste duikstek van Gozo is Blue Hole, Malta’s mooiste duikstek. Het weer werkt echter niet mee, het regent en het is grauw. Ik laat het dan ook bij die ene duik….

Ik ga even de toerist uithangen en de stad op Gozo bezoeken. Er is een mooi centraal plein met een hoop marmer. Om het plein heen zijn verschillende mooie nissen (met heiligen en bloemen) en er is een aantal kerken wat te bezichtigen. Tussen het gekleurde mamer zijn expliciete afbeeldingen van de dood. Heel bijzonder!

blue hole gozo

Praktische tips voor duiken in Malta

In Malta wordt vooral vanaf de kant gedoken, al kun je op sommige plekken ook bootduiken boeken. Wanneer je voldoende ervaring hebt kun je zelfstandig duiken in Malta. Ik heb inmiddels honderden duiken gemaakt – en dat geldt ook voor mijn buddies. Wij duiken in Malta zonder lokale gids.

Tip: Het is verstandig bij de duikschool te informeren wat de actuele weersvoorspellingen zijn en welke stekken je vanwege bijvoorbeeld harde wind je beter kan mijden.

een begroied wrak tijdens het duiken in malta

Tijdens mijn duikvakantie in Malta staat er een harde wind. Dat betekent dat ik de meeste duiken in het noordwesten van het eiland moet maken. Gelukkig zijn daar mooie plekken om te duiken in Malta, ik vind het geen probleem dat ik door de wind een ander programma heb moeten volgen.

Tip: ik heb goede ervaringen met Malta Blue Diving.

Een auto huren op Malta

Wil je net als ik zonder gids duiken in Malta? Dan kun je niet zonder huurauto! Eigen vervoer is essentieel om bij de duikstek te komen en om je flessen te vullen bij de duikschool op Malta.

Ik huur mijn auto bij Sunny Cars. Ik vind het fijn dat mijn auto goed verzekerd is tijdens het duiken in Malta – en met Sunny Cars heb je nooit gedoe.

Tip: boek hier je huurauto op Malta.

railing van een wrak op malta

Overnachten op Malta

Malta is niet zo groot, en met de huurauto verplaats je je makkelijk over het hele eiland. Ik verblijf in St. Pauls Bay, een goede uitvalsbasis om te duiken op Malta. Mayflower Hotel Malta is een mooi hotel bij St. Paul’s Bay. Wanneer je kiest voor een appartement op Malta dan is Seaside Serenity Retreat een goede optie.

Wil je meer luxe en overnachen vlak bij het strand? Mellieha Holiday Centre biedt appartementen van verschillende groottes voor twee tot zes personen. Ideaal voor bevriende duikers of gezinnen met kinderen! Er is ook een zwembad.

kerk op malta

Bezienswaardigheden in Matla: Valetta

Duiken in Malta is leuk, maar er is nog veel meer te doen in Malta.

In de hoofstad van Malta zie ik veel historische bezienswaardigheden, Valetta is een waar openluchtmuseum met veel marmeren straten, barok en schattige kerken. Ik slenter door de straten met een ijsje in mijn hand. En terwijl de zon langzaam door de wolken breekt, geniet ik van de geurende planten, bloemen en van schitterende regendruppels.

Blogger Denise schreef een uitgebreide blog over lokaal eten op Malta.

bezoek de oude haven van Valetta

Valetta is een stad van tegenstellingen. Hoewel ik mijn leukste jurkje aanheb, val ik uit de toon. Rond de haven is de concentratie yuppen in (mantel)pak hoog. Genietend van de herfstzon sip ik aan mijn te dure drankje.

Tussen de jachten en luxe zeilboten dobbert een aantal houten vissersbootjes. Een oude visser zit op de kade en rookt een pijp. Hier in de luxe haven komt de geschiedenis van Malta tot leven.

kleurrijke bootje op malta

Bezoek een barokke kerk

Malta staat bekend om zijn zee en stranden, duiken is iets wat ik zeker wil doen in Malta. Toch wil ik zeker ook een aantal bezienswaardigheden van Malta zijn. Mijn bezoek aan Valetta is niet compleets zonder de St. John’s co-Cathedral te zien. Alleen de naam al!

St. John’s co-Cathedral is in de 16de eeuw door een aantal Maltese ridders gebouwd. Van buitenaf lijkt de kerk niet eens zo heel bijzonder, maar schijn bedriegt. Eenmaal binnen zie ik dat er in de kathedraal van Valetta verschillende fraaie kapels zijn. Helaas mogen er geen foto’s gemaakt worden….

Bussen in Malta

De bussen in Malta lijken wel antiek! Met hun vrolijke kleuren en bolle motorkappen zijn de bussen in Malta een genot voor het oog.

gekleurde bussen op malta

Toch is een ritje met de bus in Malta niet echt een aanrader: de bussen rijden niet frequent en zijn niet echt snel. Omdat ik ook wil duiken in Malta besluit ik de bus te laten voor wat hij is en een auto te huren.

Plan je een rondreis door Malta? Hier vind je veel informatie.

Mosta Dom, een van de leukste bezienswaardigheden in Malta

Mosta is een klein dorpje in de binnenlanden van Malta. Het mooiste en het bekendste bouwwerk van Mosta is de Mosta Dom. Het meest indrukwekkende aan deze dom is de grote dakkoepel, welke naar het schijnt de grootste koepel ter wereld zonder ondersteuning is. Wanneer je bedenkt dat deze dom en koepel reeds honderden jaren oud zijn, dan plaats je dit gegeven al snel in een ander daglicht en dan wordt de kerk nog bijzonderder.

Ook is er in Mosta nog een mooie kapel te vinden, de zogenaamde Speranze Kapel (Kapel van hoop).

Hoop doet leven, en ik heb het idee dat ik het heel hard nodig heb wanneer ik via een foute weg terug richting hotel wil rijden. Zomaar ineens houdt het asfalt op te bestaan. Waar ben ik beland?

Ik stap uit de auto en geniet van een ruige stukje eiland met uitzicht over de zee. De wind blaast door mijn haar en de zilte geur prikkelt mijn neus. Even sta ik aan het eind van de wereld.

kerk op gozo

Neolitische tempels

Door de harde wind tijdens mijn duikvakantie maak ik wat minder duiken in Malta dan gepland. Ik besluit in de geschiedenis te duiken. Een tijdreis die me duizenden jaren terug in de tijd brengt.

In het zuiden van het eiland Malta ligt een aantal neolotische tempels. Deze tempels zijn zo’n 5000 jaar oud en dateren uit ongeveer 3100 voor Christus.

Een aantal muren van de tempels staan nog overeind, of moet ik zeggen WEER overeind? Sommige stenen zijn gedecoreerd, maar de meeste stenen zijn behoorlijk afgesleten. Met behulp van de aanwezige informatieborden lukt het om een beeld te krijgen bij de omvang van het historische complex. Hoewel ik echt een leek ben op het gebied van neolotische opgravingen, ben ik blij dat ik deze bijzondere bezienswaardigheid van Malta bezocht heb.

neolitische opgravingen in malta

Duiken in Malta is leuk, maar de onderwaterwereld van Malta haalt het niet bij duiken in Egypte.