Duiken bij de Komodo eilanden in Indonesië

Nationaal Park Komodo is een avontuurlijk bestemmingen tijdens je Indonesië reis. Hier zijn geen hotels of culture bezienswaardigheden, mensen reizen naar Komodo Park om te genieten van de natuur, de bijzondere landschappen en de betoverende onderwaterwereld. Duiken bij de Komodo Eilanden is een feestje! Je slaapt in Labuan Bajo óf op boot en bezoekt vanuit daar mooie plekken van Komodo National Park.

duiken komodo eilanden: een kreeftje

Doen op Flores: duiken Komodo eilanden

Ik vind het een beetje spannend. Hoewel ik al meer dan 500 duiken op de teller heb staan, heb ik nog nooit een live-aboard gemaakt. Nu maak ik een live-aboard in  Komodo National Park in Indonesië: vier dagen lang slaap en eet ik op een boot. Ondertussen maak ik mooie duiken bij de Komodo Eilanden, een van de mooiste duikplekken ter wereld. In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen met duiken bij de Komodo Eilanden.

Waarom een live-aboard bij Komodo National Park?

Komodo National Park is een uitgestrekt eilandenrijk voor de kust van Flores in Indonesië. De bekendste eilanden van de archipel zijn Komodo en Rinca. Hier wonen de beruchte Komodo varanen. Maar er zijn nog veel meer mooie eilanden én de onderwaterwereld is betoverend!

De duikstekken van Komodo National Park zijn te bereiken vanuit Labuan Bajo, Flores. Sommige plekken liggen op een paar uur varen vanuit Komodo, de ongerepte stekken zijn echter niet in één dag te bereiken. Ik kies daarom niet voor dagtochten vanuit Labuan Bajo, maar ik blijf een paar dagen op een boot. Zo kan ik maximaal genieten van het onderwaterleven en ben ik niet veel tijd kwijt om op en neer te reizen.

In deze blog lees je wat te doen in Komodo. Er is ook genoeg te zien voor niet-duikers!

zonsondergang bij padar in komodo national park

De luxe van een live-aboard in Komodo

Een live-aboard is niet goedkoop. Ik vind veiligheid belangrijk en lekker eten is een pré. Ik wil ’s nachts lekker slapen, alleen op die manier kan ik op een verantwoorde manier drie tot vier duiken per dag maken. Bovendien vind ik het belangrijk dat de boot een generator heeft: ik wil mijn duiklamp, camera en flitsers op kunnen laden. Ik wil dat er voldoende zoet water aan boord is om mijn dure camera te spoelen. En zelf een douche kunnen nemen is best fijn.

Ik kies voor de duikschool Komodo Dive Centre. Zij hebben plekken beschikbaar op hun duikboot op dagen die passen in mijn reisschema. Extra voordeel: het eten aan boord is echt voortreffelijk!

Er is een budget optie: je slaapt dan op een open boot op een matje op het dek.

duiken bij de Komodo eilanden: mijn ervaringen

Echt, als ik terug denk aan mijn duiken bij de Komodo Eilanden kan ik maar één ding zeggen. Duiken in Komodo is GAAF! ’s Ochtends word ik gewekt door de bel. Na een snelle early morning snack is het tijd voor de eerste duik. Na het duiken wacht er een heerlijk ontbijt op me.

Eigenlijk is dat een beetje mijn ritme. Eten, duiken, eten, duiken – tot ik in slaap val. Ja, het is best vermoeiend. Maar ik vind de duiken bij de Komodo Eilanden zó mooi dat ik geen duik over wil slaan.

De onderwaterwereld

Duiken bij de Komodo Eilanden is erg afwisselend. Er zijn plekken met weelderige koralen en veel stroming. Maar er zijn ook plekken zonder stroming waar je fraaie muck dives kan maken. Manta’s, kleurrijke slakken en pygmee zeepaardjes wisselen elkaar af in Komodo. Met een beetje geluk zie je daarnaast nog haaien. Daarnaast zijn er veel kleurrijke frog fish te vinden, vooral in het zuidelijke deel van nationaal park Komodo.

Welke duikschool in Komodo?

In Labaun Bajo zijn veel verschillende duikscholen. Wanneer je door de hoofdstaat loopt zie je er meer dan tien liggen. Een dagtocht naar Komodo National Park met duiken hoef je niet ver vooruit te boeken: er is altijd wel een plekje vrij op een van de boten.

Wil je net als ik een live-aboard maken langst de mooiste duikstekken van Komodo National Park? Deze plekken vullen snel. Ik boekte mijn duikvakantie daarom al maanden vooruit bij de duikschool Komodo Dive Centre.

Tip: Lees meer over rondreis Komodo en Flores: dit was mijn route langs de leukste bezienswaardigheden. 

Beste reistijd Komodo eiland

Het regenseizoen in Komodo valt in de periode november tot februari. Het zicht onderwater is dan slechter dan in de zomermaanden. Maar…. Dit is ook het mantaseizoen in Komodo! Ondanks de grotere kans op neerslag zijn de maanden november-december de beste reistijd voor Komodo.

Tijdens mijn rondreis door Flores en Komodo maakt ik verschillende dagtochten in juni en een live-aboard in juli.

Reizen naar Komodo

Je kunt niet overnachten op de Komodo-eilanden. Je duikvakantie start dan ook in Labuan Bajo op het eiland Flores.

Vanuit Bali of Jakarta vlieg je in een paar uur naar Flores. Tickets kun je onder andere boeken via Tiket.com.

Overnachten in Labuan Bajo kan bijvoorbeeld bij Golo Hilltop. Dit hotel heeft een gaaf terras dat uitkijkt over de baai van Labuan Bajo. Dit is echt een van mijn favoriete plekjes bij zonsondergang. Wil je hier ook overnachten? Boek op tijd want het hotel zit vaak vol.

In deze blog lees je meer over Labuan Bajo.