Duiken in Marsa Alam

Marsa Alam staat bekend om zijn ongerepte koraalriffen, helderblauwe wateren en een grote biodiversiteit. Rondom de badplaats aan de Rode Zee liggen verschillende mooie duiklocaties. Marsa Alam is een heerlijke plek voor een duikvakantie in Egypte!

Na een aantal duikvakanties in Dahab wil ik een keer duiken in Marsa Alam. De keus gevallen op Deep South Camp. Ik boek een last-minute duikvakantie naar Egypte.

slak tijdens het duiken in marsa alam egypte

Duiken in Marsa Alam Egypte

In het zuiden van Egypte, direct aan de Rode Zee, zijn niet veel historische bezienswaardigheden. Hier ga je niet naar toe voor de cultuur, maar om te genieten van de zon, de zee en het strand. De hele dag niks doen op het strand past niet bij mij: ik ga duiken in Marsa Alam.

In Marsa Alam staan verschillende resorts, maar mijn oog valt op een tentenkamp. Ik slaap hier in een lemen hut en niet in een tent. Deep South Camp blijkt een leuke plek om een week te relaxen en te duiken! Ook het eten in het restaurant is erg goed (en zit bij de prijs in).

Ik heb een pakket geboekt van twee begeleide duiken in Marsa Alam per dag, en onbeperkt duiken op het huisrif. Het huisrif is mooi, er is een grote variatie qua leven en het is een prachtige stek om foto’s te maken. Doordat het huisrif niet diep is en er geen stroming staat, is deze plek geschikt voor duikers op ieder niveau.

duiken in egypte

Ook deze locaties zijn aanraders om te duiken in Marsa Alam.

Abu Dabab

Wie gaat duiken in de omgeving van Marsa Alam, wil meestal ook wel naar Abu Dabab om de dugeon, de zeekoe te zien. Na een stukje met de auto gereden te hebben, komen we aan bij het strandje van een resort wat toegang biedt tot de duikstek waar de zeekoe zich op zou moeten houden. Maar hoe we ook zoeken: de zeekoe is er niet!

Wel grazen in het gras vele schildpadden, en ook die maken de duik wel bijzonder.

jeep met duikflessen in egypte

Duiken Elphinstone

Behalve zeekoeien zouden er in de omgeving van Marsa Alam ook haaien moeten zitten, de duikstek Elphin Stone staat er bekend om. Elphin Stone is een duikstek uit de kust met steile wanden, kleurrijke koralen en grote scholen vis. Deze locaties zijn niet alleen een lust voor het oog en bieden uitdaging voor ervaren duikers.

Na een stukje met de auto gereden te hebben, nemen we een speedboot naar Elphin Stone. Dat gaat snel! Daar aangekomen is het de bedoeling dat we zo snel mogelijk naar 30-40 meter zakken, en daarvandaan verder afdalen naar een soort van holte waar de haaien zich zouden moeten bevinden.

schildpad tijdens het duiken in marsa alam

Tijdens de afdaling blijkt al snel dat er redelijk wat stroming staat, en niet de hele groep is hieraan gewend. Zeker niet in combinatie met narked-zijn. Binnen niet al te lange tijd zwemmen de meeste mensen dan ook hand in hand met de gids, wat er wel schattig uitziet.

Veiligheid eerst. We moeten opstijgen om in de luwte te kunnen duiken, dat past beter bij het niveau van de groep. Helaas zie ik daardoor geen haaien. Wel zwemt er een grote tonijn langs, en is de Elphin Stone bedekt met allerlei mooie koralen waar volop leven in huist.

Ook de tweede duik gaat langs de drop off van Elphinstone Reef.

jenny duikt met een schildpad

Dolphin House Marsa Alam

Met een heerlijk luxe boot (liggend in het zonnetje lijken dingen al snel luxe) varen we de laatste duikdag naar Dolphin House. Onze duiken in Marsa Alam zitter er al weer bijna op!

Bij Dolphi House ligt een leuk gangenstelsel waar je doorheen kan duiken, en door de gaten naar buiten valt heel mooi en speels het ligt. Er is een koraaltuin met prachtige bossen koralen en anemonen, en er zijn veel verschillende clownfish te vinden. Ook treffen we een triggerfish aan, en verschillende bontgekleurde slakjes.

koraalduivel tijdens een nachtduik in egypte

Nachtduiken bij Marsa Alam

Ik maak bijna dagelijks een nachtduik op het huisrif van Deep South Camp. In het donker zie ik een hele nieuwe wereld van het onderwaterleven. Fluorescerend koraal en nachtelijke jagers zijn hoogtepunten tijdens de duik. Terwijl ik probeer om een marcrofoto te maken van een kleine garnaal, jaagt een koraalduivel vrolijk in het licht van mijn duiklamp. Het beestje is mooi om te zien, maar ook giftig. Voorzichtig probeer ik het bij me vandaan te houden.

Overnachten in Marsa Alam

Deep South Eco-lodge ligt aan het strand in de stad Marsa Alam en beschikt over een privéstrand. Deze accommodatie heeft een gedeelde keuken en een barbecue.

Tip: Je kunt hier een kant-en-klare duikreis naar Marsa Alam kopen.