Duiken in Raja Ampat

Laat je meevoeren door de stromingen van de Indonesische wateren en ontdek waarom Raja Ampat terecht bekend staat als een van de meest adembenemende duikbestemmingen op aarde. De archipel is uitgestrekt en de zeeën zijn diep. Eiland hoppen in Raja Ampat is een droom.

Duiken in Raja Ampat stond jaren op mijn bucketlist. Te duur. Te ver weg. En dan is het eindelijk zo ver: ik ga duiken in Raja Ampat Indonesië.

Sorong: poort naar Raja Ampat Indonesië

Een medewerker van Raja Ampat Dive Resort staat me op te wachten op het vliegveld. Ik word naar de haven van Sorong gebracht. Hoewel er maar een half uur zit tussen aankomst op het vliegveld en het vertrek van de boot naar Wasai, ben ik ruim op tijd voor de boot. Terwijl mijn tas met duikuitrusting de boot op wordt gedragen, ren ik achter de porter aan. Ik stap en spring over een aantal boten naar de boot naar Wasai. Waar is m’n bagage? En waar is m’n gereserveerde stoel? Van alle kanten stromen mensen toe om me te helpen. Ik weet niet wat me overkomt, iedereen is zo vriendelijk en behulpzaam!

Iets na tweeën vertrekt de boot. De airco gaat aan, en met de airco de karaoke. Even later doe ik mijn trui aan en mijn buff om mijn nek. En dan geef ik het op. Leuk dat ik een executive class ticket heb, maar ik heb het KOUD! Ik verhuis naar de first class, met open ramen. Her en der ligt bagage verspreid. Zou er al iemand zitten op het plekje waar ik nu zit? Onder me liggen groene flipflops van een kindje. Daarnaast liggen een paar sandaaltjes met kant en glitters.

Niemand die me terug stuurt, dus ik vind het wel best. De eigenaressen van het schoeisel zie ik pas als de boot aanmeert. De meisjes lachen me verlegen toe.

Duiken in Raja Ampat vanuit Wasai

In Wasai staat de volgende medewerker van Raja Ampat Dive Resort. We moeten even wachten totdat een aantal grotere boten vertrokken is, en dan wordt het bootje van het resort aangelegd aan de pier. 

Het is ongeveer een half uurtje varen. Onderweg stoppen we nog even snel om rijst en andere proviand in te slaan. Dag bewoonde wereld, tot over een paar dagen!

Het waait, en de golven slaan al snel over de rand van de boot. Ik bedek mijn tas. Mezelf bedekken heeft weinig zin, en al snel ben ik nat tot op mijn ondergoed. Gelukkig is het niet koud.

Raja Ampat Dive Resort

En dan kom ik aan bij mijn verblijf van de komende week. Harrie en ik krijgen de grootste ‘bungalow’, welke bestaat uit twee kamers met in totaal vier bedden, een douche met warm water én een boom in de badkamer. Daarnaast zijn er lekker veel stopcontacten om mijn camera’s en flitsers op te laden. Wat wil een duiker nog meer?

Na een snelle douche is het bijna tijd om te eten. In het restaurant vullen we alvast de papieren in om de volgende dag te gaan duiken om Raja Ampat.

Duiken Raja Ampat

Ik duik zeven dagen op prachtige riffen. Af en toe is er wat stroming, maar op sommige momenten is het water gewoon kalm en rustig. De duiksites liggen tussen prachtige eilandjes, het groen van den bomen en de jungle vormt een mooi contract met het helderblauwe water. Soms is er een resort te zien, of een hutje op te schuilen voor lokale vissers, of zelfs een dorpje. Maar eigenlijk is dit gebied nauwelijks bewoond. In een week tijd heb ik één keer in de verte een bootje gezien met andere duikers, maar onderwater ben ik niemand tegen gekomen. Niet te vergelijken met Egypte of sommige stekken op Bali.

De biodiversiteit van Raja Ampat is enorm: er is zowel groot wild te zien als blacktip sharks, wobbegongs, schildpadden en roggen, als ook veel klein grut als pygmeezeepaardjes, vele kleurrijke slakken als ook diverse krabbetjes en kreetjes. Daarnaast zijn er grote scholen gele en blauwe vissen, barracuda’s en een enkele sepia.

Verder reizen in Raja Ampat

Raja Ampat bestaat uit veel meer eilanden, helaas heb ik maar een klein stukje van de bijzondere archipel mogen zien. Naast duiken en snorkelen kun je er prachtige trekkings maken en veel soorten vogels en andere dieren spoten.

The Salty Beachbums heeft een leuke reisgids voor Raja Ampat geschreven. Ik moet echt nog een keer terug die kant op!