Duiken in Zuid-Afrika: Umkomaas en Aliwal Shoal

Zuid-Afrika staat bekend om zijn wildlife. Dat vind je niet alleen tijdens in de nationale parken, maar ook onderwater. Duiken in Zuid-Afrika is best een beetje spannend. Voor de kust zwemmen verschillende soorten haaien. Ik ga duiken in Aliwal Shoal.

Welkom in Umkomaas bij Durban

Vanuit Durban neem ik de bus naar Umkomaas. Umkomaas is een klein stadje in Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal. Voor de kust van Umkomaas ligt Aliwal Shoal, de Aliwalbank. Aliwal Shoal is een populair rif bij duikers en vissers.

Umkomaas oogt saai, zo bij aankomst in het donker. Er loopt niemand op straat en er zijn geen winkelstraten of straten met veel terrasjes. Ik verblijf in de accommodatie van Aliwal Dive Centre. Deze is zo schoon en nieuw, dat het bijna steriel aan doet. Maar in mijn uppie in een 4-persoonsdorm bevalt me wel. Ik kruip op tijd onder de wol, ik heb zin om te duiken bij Aliwal Shoal.

De volgende morgen zit ik om 6 uur op het stoepje van de duikschool te wachten. De duikschool is nog gesloten. blijkbaar hoefde ik daar pas om 7 uur te zijn. Oeps.

Duiken met haaien in Aliwal Shoal

Het is weekend en het is redelijk druk bij de duikschool. Ik ben de enige buitenlandse toerist, de andere duikers zijn allemaal mensen uit Jo’burg en Durban. 

We rijden naar het strand, waar een duidelijke briefing volgt. Hier worden de bootprocedures uitgelegd. Want meehelpen zullen we! De duiken in Aliwal Shoal worden gemaakt vanaf een RIB, een hard bottom boat. De boot wordt met een auto het water in gelanceerd wordt. De duikers trekken dan de boot door de branding de zee in. En dan is het zaak zo snel mogelijk op de boot te klimmen. Na jaren duiken kan ik dat nog altijd niet op een elegante manier… Meestal val ik face down de boot in.

De eerste minuten varen we door de branding bij Umkomaas, al heeft deze ervaring soms ook iets van vliegen weg. Je wordt soms een meter de lucht in gelanceerd. Het is dan ook zaak je voeten in de daarvoor bestemde beugels te houden en een reddingsvest aan te doen. Zodra we verder van de kust zijn, mogen deze vestjes gelukkig uit.

Duiken in Zuid-Afrika: Reggie’s Cave in Aliwal Shoal

De eerste duik bij Umkomaas is in Reggie’s Cave, een ‘grot’ waar zicht regelmatig haaien bevinden. Eigenlijk is de grot niet meer dan een soort van gleuf of gat in de bodem van het rif.

We zien een vijf haaien. Uiteraard mogen we niet al te dicht bij komen (om de haaien te beschermen), maar we kunnen ze toch goed zien. Nadat we een aantal minuten bij de grot gehangen hebben, duiken we verder.

Het rif van Aliwal Shoal is niet te vergelijken met duiken in Egypte. Er is geen koraal. Wel veel rotsen, soms kleurrijk begroeid. We komen allerlei soorten leven tegen: redelijk wat bladvissen, veel murenes, een schildpad, een boxerskrab, veel kappersgarnalen en natuurlijk de nodige groupers en lipvissen. We duiken een klein uurtje en de maximale diepte is 17,6 meter.

Na de duik varen we in hoog tempo terug naar het strand, waar de boot vakkundig OP het strand wordt geparkeerd. We moeten ons opnieuw vasthouden en de reddingsvesten aan doen!

Na een lichte lunch launchen we de boot opnieuw. Omdat de duik van de ochtend goed bevallen is, en er een paar nieuwe duikers zich bij ons hebben aangesloten besluiten we naar de zelfde stek uit te varen. Dit is voor mij geen probleem. De grot is prachtig, en uiteraard zijn er veel verschillende routes op het Aliwal Shoal rif te verzinnen.

Haaien op Aliwal Shoal

De volgende ochtend blijkt dat er maar één duik is die dag, ik ben de enige die een extra duik wil maken en voor één persoon varen ze niet uit. Logisch, maar ik heb twee duiken geboekt en betaald. Gelukkig mag ik de tweede duik met een andere duikschool mee maken.

De eerste duik die zondag is bij Shark’s Alley. Ik geloof dat hier veel raggies zouden moeten zitten, maar uiteindelijk troffen we maar een raggie en een nursing shark aan. Maar wel een grote groene schildpad, welke heel nieuwsgierig steeds dichter naar me toe kwam terwijl ik naast haar hing. Gaaaaf! Ook troffen we aan het begin van de duik een grote (slapende?) marble ray aan. Wat een mooie en gracieuze vissen zijn het ook! Wederom een superduik.

Na een korte oppervlaktetijd en ontbijt op het strand werd ik opgepikt door een andere duikschool, met wie ik mijn laatste duik in Umkomaas zou maken. ‘Helaas’ stond wederom Reggie’s Cave op het programma, maar aangezien we nu weer een andere kant van het rif verkenden, was het al met al toch een mooie afsluiting van mijn duiken op Aliwal Shoal rif.

Duiken op Aliwal Shoal vanuit Durban

Ik besloot in Umkomaas bij de duikschool te overnachten. Het is echter ook mogelijk om vanuit Durban naar Aliwal Shoal te gaan. Je bent dan langer onderweg.

Hier vind je meer informatie voor een rondreis door Zuid-Afrika.