Cultuur en natuur in Saksen

Saksen in het oosten van Duitsland is misschien wel de mooiste en meest gevarieerde deelstaat van Duitsland: Saksen heeft een rijke natuur en veel historische bezienswaardigheden. In Saksen liggen veel charmante stadjes en dorpjes met elk een eigen karakter en er zijn ontelbaar veel sprookjesachtige kastelen. Daarnaast is Saksen met zijn bergen een walhala voor wandelaar.

In deze blog vertel ik je wat te doen in Saksen. Ik neem je mee langs de leukste bezienswaardigheden en mooie plekken in de natuur. 

landschap ertsgebergte saksen

Leipzig: het nieuwe Berlijn

Leipzig is een hippe studentenstad met veel Jugendstil, street at, lekker eten en andere leuke bezienswaardigheden. De stad in Saksen heeft alles in zich voor een geslaagde stedentrip

Aan de rand van Leipzig centrum zijn spinnerijen en weverijen omgetoverd tot leuke musea voor moderne kunst, ateliers, eettentjes en concertzalen. Hier zie je duidelijk dat Leipzig een oude handels- en industriestad is.

Bovendien heeft Leipzig heeft een belangrijke rol gespeeld bij de eenwording van Duitsland. In 1989 leidden vreedzame demonstraties van de Oost-Duitse vredesbeweging tot de val van de Berlijnse muur en het DDR-regime.

In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden in Leipzig Centrum en de onbekende buitenwijken van Leipzig.

Tips overnachten in Leipzig in Saksen

Bastei Saksen Duitsland: de bekendste brug van Saksisch Zwitserland

Saksisch Zwitserland, in het Duits Nationalpark Sächsische Schweiz, is een prachtig natuurgebied in de zandstenen bergen tegen de grens met Tsjechië. De regio met zijn bijzondere rotsformaties is een van de mooiste wandelgebieden in Duitsland

Midden in het stenen woud ligt de Bastei, een unieke brug die rotspilaren op duizelwekkende hoogte verbindt. De Bastei in Saksen is meer dan 200 jaar een toeristische attractive.

De brug was ooit van hout. Deze gammele brug heeft in 1851 plaats gemaakt voor een steden brug, die nu een van de populairste bezienswaardigheden van Saksen vormt. Vanaf de Bastei heb je een fantastisch uitzicht over het zandstenenlandschap en de kronkelende rivier de Elbe.

Wil je de Batei bezoeken? Plan je bezoek zo vroeg mogelijk om de ergste drukte voor te zijn.

In deze blog lees je meer tips voor Saksisch Zwitserland.

Overnachten in Saksisch Zwitserland

Gorlitz op de grens met Polen

Op de grens van Duitsland en Polen ligt de oude stad Görlitz (Zgorzelec), een plek die maar liefst 5000 jaar bewoond is.

Volgens velen is Görlitz de mooiste stad van Duitsland. Gorlitz ademt historie: er zijn meer dan vierduizend monumenten uit verschillende periodes, van Renaissance tot Art Nouveau. De gebouwen in het Duitse deel van de stad zijn zorgvuldig gerestaureerd, in het Poolse deel van de stad wordt hier nog aan gewerkt.

Tip overnachten in Görlitz

Dresden: Florence aan de Elbe

Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. Dresden wordt liefkozend het Florence aan de Elbe genoemd. Ik snap dat, Dresden mist het rauwe randje dat andere plekken in Oost-Duitsland hebben. De stad is als een sierlijke oude dame met een rijke geschiedenis, vol barok en bijzondere architectuur.

Door al zijn toffe bezienswaardigheden is Dresden een fijne bestemming voor een originele stedentrip in Duitsland. Ook niet onbelangrijk: Dresden is heel betaalbaar én je kunt heerlijk eten in Dresden. In Dresden Neustadt met zijn kleurrijke streetart zijn veel hippe eettentjes te vinden.

In deze blog lees je meer over de Dresden bezienswaardigheden.

Hotels in Dresden

Bezienswaardigheden Saksen: Schloss Konigstein

Saksen heeft de bijnaam Schlösserland Sachsen: dat is niet zo gek als je bedenkt hoeveel kastelen, burchten en kasteeltuinen er in Saksen zijn.

Vanmorgen bezocht ik Schloss Königstein, een mooie bergvesting met uitzicht over de Elbe. Ik genoot van de rondwandeling langs de muren van de vesting en ik bezocht een aantal van de vijftig gebouwen op het terrein. Ik heb niet alles gezien, de drukke plekken heb ik overgeslagen. Niet iedereen houdt braaf 2 meter afstand. Het reserveren van een tijdslot voor een museum als in Nederland ben ik nog niet tegengekomen. Dat heeft voor- en nadelen.

Saksen natuur: Amselsee in Saksisch Zwitserland

Saksisch Zwitserland is een paradijs voor wandelaars. Er zijn tientallen zo niet honderden wandelroutes uitgezet, er is dus voor ieder wat wils.

Ik koos voor het meest populaire rondje: een combinatie van de Bastei Brug, de Amselsee met waterval en de Schwedenlöcher. Onderweg werd ik getrakteerd op betoverende uitzichten over bijzondere rotsformaties en de rivier de Elbe. “Nog een trap. Grote trap!” roept de peuter vanaf mijn rug. Ik waardeer haar enthousiasme en ik ben blij wanneer ik de 200 hoogtemeter bedwongen heb.

Oost-Duitsland bezienswaardigheden: Middeleeuws Bautzen

Vanaf de snelweg zie je Bautzen al liggen: het kleine stadje op op een granieten plateau boven de snelweg en de rivier de Spree.

Onderweg naar huis vanuit Polen stop ik ein-de-lijk in Bautzen. Mijn geduld wordt beloond, en meer dan dat. Ik snuif cultuur in het goed geconserveerde centrum. Het is heerlijk rustig. Uiteraard proef ik mosterd, de lokale lekkernij. Ik kan er weer even tegenaan!

Ertsgebergte: wandelen, rodelen en ziplinen

Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt het Ertsgebergte (Erzgebirge). Dit middelgebergte in Saksen dankt zijn naam aan de vele mineralen en ertsen die lange tijd gedolven werden. Tegenwoordig is het prachtige gebergte een gave bestemming voor een actieve vakantie.

Verspreid door het Ertsgebergte loopt een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Wil je (net als ik) graag wandelen en gaat je voorkeur uit naar korte wandelroutes? Dan zit je in het Ertsgebergte op de juiste plek! In het Ertsgebergte liggen verschillende ‘Erlebnispfaden’, dit zijn leuke korte wandelingen waarbij je zintuigen (en hersenen) geprikkeld worden. Deze routes zijn leuk voor een wandeling met kinderen.

Als je meer actie zoekt, kun je in het Ertsgebergte op verschillende plekken rodelen of met duizelingwekkende snelheid naar beneden zoeven met de fly-line van Oberwiesenthal.

Lees meer over het Ertsgebergte in Saksen.

Meissen: dé wijn- en porseleinstad

Meissen is lange tijd de hoofdstad van Saksen geweest. Als je door Meissen rijdt zijn de Albrechtsburcht bovenop de Burgberg, de Gotische Dom en het bisschoppelijke Slot niet te missen.

Meissen heeft een reputatie hoog te houden als wijn- en porseleinstad van Saksen. Het glooiende heuvelland tussen Dresden en Meissen staat vol wijnranken. De rivier de Elbe meandert door het groene landschap. De porseleingeschiedenis van Meissen voert terug naar 1708: in Meissen werd het eerste Europese porselein gemaakt. Een concurrent voor China!

Tip: In Saksen ligt een aantal van de mooiste kastelen in Duitsland. Deze kun je voordelig bezoeken met de voordelige pas Schlosserland Sachsen.