Doen in Hannover: tips en bezienswaardigheden

Zoek je een leuke bestemming voor een stedentrip in Duitsland en wil je niet te ver reizen? Denk dan eens aan een Hannover citytrip! Hannover centrum heeft geleden over de tweedewereldoorlog en heeft daarom weinig historische bezienswaardigheden, toch heeft Hannover veel te bieden. Je kunt veel leuke dingen doen in Hannover. Wist je bijvoorbeeld dat er een aantal van de mooiste kastelen van Duitsland bij Hannover ligt?

vesting hannover

Stadswandeling Hannover: de rode draad

Ik kan uuuuuuuuren doorbrengen achter mijn laptop op zoek naar de leukste activiteiten en bezienswaardigheden. Maar soms is het lekker om even achterover te leunen en je te laten verrassen. Dat kan! Lees snel hoe je dit kunt doen in Hannover.

Dwars door Hannover loopt een rode lijn langs de bekendste bezienswaardigheden in Hannover (Hannover red line). Deze stadswandeling in Hannover is 4,2 kilometer lang en voert langs 36 bezienswaardigheden en mooie plekken in Hannover. Ben je maar korte tijd in de stad? Dit is een leuke activiteit om te doen in Hannover tijdens je stedentrip in Duitsland.

Mijn rondwandeling door Hannover start bij de staatopera. Het handige van deze doe-het-zelf stadswandeling door Hannover is natuurlijk dat je kunt beginnen waar je wilt. Wil je een boekje met handige beschrijvingen van alle bezienswaardigheden? Dit koop je voor 3 euro bij het Tourist Info Point bij het station.

De Rode Draad is drempelvrij en geschikt voor kinderwagens. Yeah!

Bezienswaardigheden Hannover: Neues Rathaus

Hannover is tijdens de tweede wereldoorlog bijna met de grond gelijk gemaakt. Fraaie bouwwerken werden volledig verwoest in de hevige bombardementen, de stad was niet veel meer dan een smeulende puinhoop. Het Neues Rathaus van Hannover heeft de oorlog echter overleefd en is daarmee hét symbool van de stad geworden.

Het Neues Rathaus heeft een hoogte van ruim 97 meter, gemeten vanaf de grond tot aan de vergulde spits van de impossante koepel. Net onder de koepel loopt een panoramaplatform, te bezoeken met een booglift.

De Rode Draad van Hannover brengt me naar het Neues Rathaus. Wat een prachtig gebouw is dit! Helaas blijven de deuren voor mij gesloten en moet ik het uitzicht over de bezienswaardigheden van Hannover aan me voorbij laten gaan.

Leineschloss Hannover en de beroemde Nanas

De rode lijn voert me langs het oude slot in het centrum van Hannover. Het Leineschloss (Leine Vesting) dankt zijn naam aan de rivier de Leine die rustig langs het fort kabelt. In de oude vesting huist de zetel van het parlement van de deelstad Nedersaksen.

Aan de overzijde van de Leine staan de beroemde Nanas, drie flinke dames van de kunstenaar Niki de Saint Phalle. Door hun weelderige rondingen zijn de beelden uit 1974 lange tijd zeer omstreden geweest. Tijden veranderen, tegenwoordig behoren Sophie, Charlotte en Caroline tot de meest gefotografeerde plekken van Hannover.

Doen in Hannover: bezoek Het oude Hannover

Vroeger had Hannover een mooie oude stadskern met vakwerkhuizen en smalle steegjes, waarvan sommige nog uit de middeleeuwen stamden. Tijdens de bombardementen zijn de meeste vakwerkhuizen verlopen gegaan, van de oude stad zijn niet meer dan veertig huizen bewaard gebleven.

Duitsland staat er om bekend ‘gründlich’ en georganiseerd te zijn. Aan het eind van de jaren vijftig is besloten om de resteren vakwerkhuizen te verplaatsen naar de oude stad om zo een beeld te geven hoe Hannover er ooit heeft uitgezien.

Op de Holzmarkt staat een gedetaileerde kopie van het Leibniz-huis dat tijdens de oorlog werd verwoest.

Tip: Hannover kerstmarkt vindt plaats in de historische oude wijk rond de Grote Markt, de Marktkerk en Ballhofplatz in Hannover centrum. De Hannover kerstmarkt is een van de leukste kerstmarkten in Duitsland.

De bijzondere Egidiuskerk

De Egidiuskerk staat niet in de standaardlijstjes met hoogtepunten van Hannover. De rode lijn stadswandeling van Hannover heeft me naar deze bijzondere plek gebracht, waar in de tiende eeuw al een kerk stond. Hannover groeide, de kerk werd groter, totdat in 1943 de kerk en de omringende binnenstad werden gebombardeerd. Van de ooit zo machtige kerk bleven alleen de buitenmuren overeind.

Het gebouw is niet herbouwd en is tegenwoordig een tegenwoordig een monument ter nagedachtenis van oorlog en geweld. Ik ben even sprakeloos.

Street art in Hannover

In de wijken Linden, Nordstadt en Oststadt is veel mooie street art te bewonderen. Sommige werken hebben een dieperliggende boodschap of een politieke achtergrond, maar de meeste straatkunst in Hannover is kleurrijk en luchtig.

straatkunst hannover masker

Helaas ben ik te kort in Hannover om langs álle street art te wandelen, in deze blog zie je een kleine selectie.

Tip: Visit Hannover heeft een aantal gratis (!) street art tours in Hannover uitgezet.

street art hannover

Bezienswaardigheden omgeving Hannover: Schloss Marienburg

Aan de rand van Hannover ligt kasteel Marienburg, een van de mooiste kastelen van Duitsland. Slot Marienburg is een 19de eeuws kasteel in neogotische stijl. Het kasteel ligt verscholen in de bossen. Wanneer ik uit de auto stap, kijk ik enigszins verontwaardigt om mee heen. Waar is het kasteel? Is het ver lopen of kan de kinderwagen in de auto blijven? (Ik besluit de kinderwagen mee te nemen.)

Ineens zie ik een toren en niet veel later de rest van het kasteel. Wat een sprookje! Rondom het kasteel liggen fraai aangelegde kasteeltuinen.

Ik koop een kaartje om het kasteel in te kunnen. Een rondleiding voert door gemeubileerde vertrekken met veel pracht en praal. Schloss Marienburg Hannover wat vroeger een zomerresidentie en jachtpaleis.

Na de rondleiding plof ik neer op een terrasje op de binnenplaatst van het kasteel. Geheel in stijl geniet ik van Duitse koek en zopie.

Een bezoek aan Schloss Marienburg Hannover is een van de hoogtepunten van mijn Hannover citytrip.

Herrenhäuser Gärten (de tuinen van Herrenhausen) Hannover

De Herrenhäuser Gärten in Hannover horen tot de mooiste parken van Hannover. Het park is in wezen opgebouwd uit aangrenzende tuinen met elke een eigen stijl: Große Garten, Berggarten, Georgengarten en Welfengarten.

De Große Garten is mijn favoriet. Wanneer ik de barokke tuin binnen stap, sta ik midden in een kleurrijke bloemenzee. Wat een feestje! De grootste Duitse baroktuin staat vol inheems en exotische planten. Tussen de bloemen staan imposante beelden en indrukwekkende fonteinen en waterpartijen. “Grote water”, roept de dreumes enthousiast terwijl ze van de ene metershoge fontein naar de volgende rent. Ik grijp haar net op tijd vast, voordat ze op een onbewaakr moment verdwijnt in een van de doolhoven in de tuin.

De tuinen zijn groot, maar door de natuurlijke hoekjes en nisje voelt het zeker niet te massaal.

Na een bezoek aan de tuinen loop ik door Schloss Herrenhausen. Een deel van het kasteel is opengesteld voor (tijdelijke) tentoonstellingen.

Ben je net als ik dol op kastelen in Duitsland? Lees dan snel deze blog over de mooiste kastelen!

Sea life Hannover

Sealife Hannover staat in de boeken als een leuk en leerzaam uitje tijdens een stedentrip naar Hannover met kinderen. In dit aquarium in Duitsland kun je een kijkje nemen in het fascinerende onderwaterleven en oog in oog komen te staan met vissen, haaien en roggen.

Sea life Hannover ligt tegenover de Herrenhäuser Gärten aan de voet van Berggarten Hannover. Ik heb deze bezienswaardigheid in Hannover zelf niet bezocht.

Extra tip: als je je Sea Life ticket boekt via GetYourGuide, kun je tot 24 uur voor aankomst kosteloos annuleren. Deze tickets zijn NIET duurder dan wanneer je direct bij het aquarium boekt. (Prijspeil 2024.)

Reizen naar Hannover

Hannover is een leuke bestemming voor een stedentrip in Duitsland. De afstand Utrecht – Hannover is 355 kilometer (bijna 4 uur), wat prima te doen is voor een weekendje weg!

Reis je liever met de trein in Duitsland? De snelste treinverbinding vanuit Utrecht brengt je in vier uur naar het centrum van Hannover.

Persoonlijk ben ik fan van stedentrips per trein. De zitplaatsen zijn ruim en de meeste ICE’s zijn voorzien van stroom. De tijd vliegt voorbij wanneer ik in de trein wat werk, een boek lees of uit het raam staan. Je hebt nooit parkeerproblemen en kunt uitstappen in hartje centrum!

Overnachten in Hannover

Ik bezoek Hannover tijdens mijn rondreis door Tsjechië en Duitsland. Dat doe ik vaker: ik vind de combinatie van een autovakantie door de natuur afgewisseld met een stedentrip erg fijn. Bovendien breekt mijn Hannover stedentrip de reis: in één keer door van Nederland naar Tsjechië met een dreumes vind ik net te ver.

In deze blog lees je mijn tips en ervaringen met een lange autorit met een jong kind.

Ik overnacht in een knus appartement net buiten Hannover centrum. Het appartement heeft een volledig uitgeruste keuken, een fijne woonkamer en een aparte slaapkamer. Ik kan de auto gratis parkeren voor de deur van het appartement.

Het appartement waar ik geslapen heb, wordt niet meer verhuurd. Langs de Lavesstrasse en Langensalzastrasse liggen vergelijkbare appartementen met gratis parkeren in Hannover.