Tips voor een eerste weekendje weg met een baby

Elke eerste keer is even spannend, zelfs voor een doorgewinterde reiziger als ik. Een paar dagen weg met baby naar een fijne bed and breakfast zorgden bijna voor slapeloze nachten. Ware het niet zo dat ik er ’s nachts sowieso uit moet. Ter vermaak deel ik mijn ervaringen van mijn eerste weekendje weg met baby. Een blog met een vleugje sarcasme en veel praktische tips. 

Een weekendje weg met een baby, hoera!

Ik ben best georganiseerd, al weet ik dat soms goed te verhullen. Wanneer ik een weekend weg ga, prop ik een half uur voor vertrek wat spullen in een tas. Ik vergeet (bijna) nooit wat.

Nu ik mama ben, moet ik op een ander niveau organiseren. Een half uur voor vertrek inpakken werkt niet, want dan moet de kleine reiziger óók een schone luier én aan de tiet. Zelfs als ze net van te voren gegeten heeft. Zo zijn baby’s, georganiseerd op hun eigen manier. In ieder geval die van mij. En als ik niet snel genoeg ben, kan de halve straat meegenieten. Met de stembanden van mijn kleine reiziger is niks mis.

Een dag op pad AKA en halve verhuizing

Een dagje weg met baby is al een halve volksverhuizing. De luiertas, reservekleren voor de kleine reiziger, extra kleren voor mezelf, haar tut, infacol tegen krampjes, luiers, luierdoekjes en een hoop hydrofiele doeken. De helft van de spullen heb ik niet nodig, totdat ik ze vergeet. Dat voelt mijn kleine reiziger probleemloos aan.

Maar goed, na twee maanden moederschap begin ik routine te ontwikkelen. Ik houd rekening met de planning van mijn kleine reiziger en probeer mijn zaakjes daar om heen te organiseren. Als de basis goed is, is improviseren geen probleem.

Een weekendje weg met baby in Brabant: een spannend weekend weg

De kleine reiziger is dus twee maanden oud wanneer we voor het eerst een weekend weg gaan. Mijn kleine reiziger heeft nog nooit een nachtje buiten de deur geslapen, behalve het nachtje ziekenhuis toen ze na een korte en heftige bevalling ter wereld kwam. Nu sta ik op het punt om te vertrekken naar een B&B met baby.

De geboorte van de kleine reiziger heeft me geleerd dat ik best kan functioneren na een nacht met minder dan drie uur slaap. Zelfs met meerdere van die nachten achter elkaar. Maar naarmate ze ’s nachts beter slaapt (en ik ook), ben ik mijn nachtrust weer gaan waarderen. Ik ben gewoon een gezelliger mens wanneer mijn wallen kleiner zijn.

Ik ben een beetje nerveus: betekent een weekendje weg met een baby opnieuw slapeloze nachten? Of slaapt de kleine reiziger gewoon zolang mama in de buurt is? (Papa gaat ook mee, maar papa heeft geen tiet. Die is minder belangrijk.)

Op pad naar Oirschot

Mijn eerste weekendje weg met baby gaat naar een knusse bed and breakfast in Oirschot in Noord-Brabant. Het is maar een uur rijden vanuit Utrecht en opa en oma wonen om de hoek. Het moge duidelijk zijn dat zij de locatie bepaald hebben 🙂

Het uur rijden blijkt een utopie. Nederland op zijn smalst: op vrijdagmiddag staat de A2 vast. Een file is natuurlijk nooit leuk, maar al helemaal niet tijdens een weekendje weg. Wanneer we tegen zonsondergang aankomen in bed and breakfast in Oirschot wil ik snel een rondje lopen voor het donker is. De baby heeft andere plannen. HONGER.

Uiteindelijk belanden vriendlief en ik met een kop soep uit blik met een slapende baby op de bank. Hoe burgerlijk wil je het hebben? Eerlijk is eerlijk, dit is wat ik wil op dit moment. Mij hoor je niet klagen.

Genieten van de herfst

Wat doe je zoal tijdens een weekendje weg met baby? Het voordeel van Oirschot is dat er niet al te veel te doen is. Er zijn geen dingen die ik perse wil zien. En als dat wel zo zou zijn, dan kan ik met gemak een keer terug komen. Desnoods zonder baby. Dat maakt mijn eerste weekendje weg met baby heel relaxed. En dat is fijn.

Het leven is mooi in het Brabantse land

Zo goed als onze dame ’s nachts slaapt, zo slecht slaapt ze ’s ochtends. De houten balken van het plafond in de oude boerderij zijn veel interessanter dan het witte plafond van de slaapkamer thuis. Haar ogen draaien alle kanten op, ze is klaar om de wereld te ontdekken.

Terwijl papa en mama genieten van een wandeling door de natuur, besluit de kleine reiziger in slaap te vallen in haar wagen.

De blaadjes van de bomen nemen al de mooiste kleuren aan, en langs het water groeien bramen en appels. Ik loop langs paarden en langs geitjes. De baby heeft hier nog geen interesse in, maar ik zie mezelf hier al stoppen tijdens een weekendje weg met peuter over een tijdje. 

Mooie plekjes in Brabant bij Oirschot zijn Kampina, Landgoed de Baest, Natuurpoort en de Spoordonkse watermolen.

Lees ook meer over wandelen bij Huis ter Heide in Brabant.

Even me-time

Ik beken: de kleine reiziger en ik zijn (bijna) onafscheidelijk. Ze gaat nog niet naar het KDV en overal waar ik ga neem ik haar mee. 

En zo besluit ik tijdens mijn eerste weekendje weg met baby heel even zonder haar op pad te gaan om de zonsopkomst te fotograferen. Zij ligt nog in haar warme bedje (met papa) wanneer ik in de vrieskoude in de maisvelden sta. Het voelt raar, op pad zijn zonder baby. Maar ik moet er toch een keer aan geloven. 

Wat zij er van vindt? Mijn kleine reiziger besluit om uit te slapen en wordt pas wakker wanneer ik weer thuis ben. Het bewijs is geleverd, ze kan best een uurtje zonder mij.

De ideale accommodatie voor een weekendje weg met baby

Ik heb nog niet veel ervaring met reizen met een baby. Ik heb de afgelopen jaren echter honderden hotels en homestays van binnen gezien, en ik durf best een oordeel te vellen over de ideale accommodatie voor een weekendje weg met baby. Het Boterhuys in Oirschot voldoet voor mij aan al mijn wensen. Ik heb een eigen slaapkamer, badkamer, keuken, woonkamer, apart toilet en een grote tuin.

Helaas bestaat deze toffe accommodatie niet meer.

De baby heeft nog niet veel ruimte nodig. Toch is het fijn wanneer je tijdens een weekendje weg met baby de ruimte hebt. Het geeft rust wanneer de baby niet alle slaapjes onderweg hoeft te doen. Lunchen en dineren in een restaurant is gezellig, maar soms ben je gewoon liever ’thuis’. Ik heb graag de ruimte tijdens een vakantie met een baby. En een eigen keuken. Ik ga zeker niet elke avond zelf koken, maar het is fijn om de keus te hebben om zelf te koken.

Het is mogelijk een compact campingbedje of een Deryan Travel tentje mee te nemen op reis. Zeker wanneer je met de auto op stap gaat. Maar het is ook gewoon fijn wanneer er in de accommodatie al een babybedje aanwezig is. 

Ik zei het hierboven al: met de stembanden van mijn kleine reiziger is niks mis. Ik zou me opgelaten voelen wanneer ik in een kleine hotelkamer zou zitten met een huilende baby. Niet dat mijn baby veel huilt, maar toch. Ik heb ook geen zin om ’s nachts wakker te worden van andere gasten (en hun huilende baby’s). Ik vind een bungalow of vrijstaand huisje daarom fijner dan een kamer in een hotel.

Tip: Heb je behoefte vermaak tijdens een weekendje weg met baby? Dan kun je altijd terecht bij Landal als het Land van Bartje.

Paklijst voor een weekendje weg met baby van 10 weken

Help, een weekendje weg met baby? Wat moet ik meenemen?

Eigenlijk heb je voor een weekendje weg met baby nauwelijks meer nodig dan voor een dagje weg. Dit is mijn paklijst voor een baby van twee maanden. Handig voor mij voor een volgende keer, en misschien hebben andere mama’s er ook iets aan.

  • Luiers, billendoekjes, afvalzakjes, verschoonmatje of aankleedkussen
  • Infacol, Vitamine D en K, eventuele andere medicijnen
  • Kolf, flesje, kunstvoeding, melktoren, eventueel waterkoker en thermosfles
  • Kleertjes voor de baby en reserve kleertjes
  • Speeltjes voor de baby
  • Speentje
  • Eigen lakentjes, dekentjes, puckababy. Zo voelt de baby zich snel thuis
  • De kinderwagen, maxicosi voor in de auto, draagzak
  • Eventueel een opvouwbaar badje zoals de Stokke Flexi Bath (ik neem mijn kleine gewoon mee onder de douche)
  • Zwitsal douchespul, een badcape

De kleine reiziger krijgt borstvoeding. Lekker makkelijk onderweg.

Slapen in een appartement? Of toch een hotel of kamperen met een baby?

Ik kies voor de luxe van een Bed and Breakfast met eigen keuken en badkamer. Een baby heeft echter niet veel nodig, je kunt met een baby ook terecht in de meeste hotels. Vaak zijn er (gratis) babybedjes voor jonge reizigers. Dit eerste weekendje weg met baby is een goede oefening voor mijn reis naar Bali met een baby van 13 weken! Hier sliep ik vooral in hotels met een baby.

Ik ben zelf geen doorgewinterde kampeerder, dus ik zou niet snel naar een camping gaan met een baby. Toch is kamperen met een baby zeker mogelijk! Kampeermeneer zet de ins en out voor kamperen met een baby voor je op een rij. Kies je voor glamping? In deze blog deel ik mijn ervaringen met glamping met een dreumes.

Het eerste weekendje weg met een klein kind is een feit. Op naar veel mooie reizen!