Cairo: bezienswaardigheden in de hoofdstad van Egypte

Voor veel reizigers is Cairo, de chaotische hoofdstad van Egypte, een eerste kennismaking met het land van piraides en farao’s. Cairo is een bruisende stad met moskeeën, leuke bazaars en toonaangevende musea met Egyptische kunst. Wil je de piramides bezoeken in Egypte? Ook dat kan vantuit Cairo!

Bezienswaardigheden Cairo: Museum der Egyptische oudheden

Het Museum der Egyptische oudheden (Egyptisch museum) is een bezienswaardigheden in Cairo die je zeker niet over mag slaan. In het museum liggen meer dan 130.000 artefacten uit verschillende tijdsperiodes van de Egyptische geschiedenis. Helaas is het museum chaotisch ingericht, zonder gids is niet duidelijk wat het verhaal achter de tentoongestelde kunstschatten is.

Wanneer ik door het museum loop, val ik van de ene verbazing in de andere. Wat een enorme hoeveelheid Egyptische kunst is hier te zien, het ene voorwerp is nog mooier dan het andere. Er is genoeg te zien om je een dag te vermaken, maar ik merk dat ik na een halve dag enigszins verzadigd ben. Hoewel ik de schoonheid van de kunstschatten waardeer, weet ik op een gegeven moment echt niet meer naar welke god of farao ik kijk.

hierogliefen cairo

Het kroonstuk van het Nationale Museum van Egypte is het massief gouden dodenmasker van Toetanchamon. Om het kleine masker te kunnen zien sluit ik achter aan in de rij, voetje voor voetje kom ik dichter bij het masker van de farao. De ruimte wordt zwaar bewaakt en het is niet toegestaan om foto’s te maken.

NIEUW: Grand Egyptian Museum in Cairo (GEM)

Aan de rand van Cairo, op de vlakte van Gizeh vlak bij de piramides, wordt op dit moment de Grand Egyptian Museum gebouwd. Dit kolossale museum voert bezoekers door de geschiedenis van Egypte van de afgelopen 7000 jaar. Artefacten die half weggemoffeld zijn in het Nationaal Museum van Cairo krijgen hier het plekje wat ze verdienen.

Het gloednieuwe Grand Egyptian Museum zal een groot deel van de collectie van het nationaal museum overnemen. Het huidige Egyptische museum zal echter niet sluiten maar een make over krijgen, hier blijven bijzondere tentoonstellingen te zien.

De kostbare bezittingen van farao Toetanchamon zullen een van de hoogtepunten van het nieuwe museum in Cairo zijn. Naar het wereldberoemde gouden dodenmasker van Toetanchamon zullen zijn grafbed en zijn beroemde vergulde strijdwagen te zien zijn.

Het Grand Egyptian Museum in Cairo wordt waarschijnlijk in 2024 geopend.

De Mohammed Ali Moskee en de Citadel van Cairo Egypte

Na een bezoek aan het museum op het El-Tahrir Square neem ik een taxi naar het oude deel van Cairo. Ik laat het drukke verkeer van El-Tahrir Square achter me, de straten worden steeds smaller. Wanneer ik door het raampje van de taxi naar buiten kijk zie ik een groeiende concentratie van kleine winkeltjes en verkopers die hun waren op straat aanbieden. Het is een gezellige chaos in dit deel van Cairo.

Ik slenter door de ommuurde straten van de citadel. De vesting is erg populair onder lokale toeristen. Ik gluur door een enkele openstaande deur en ik besluit het politiemuseum en het militaire museum aan me voorbij te laten gaan.

Bovenop de citadel ligt de Moskee van Mohammed Ali. Ook als niet-moslim kun je deze moskee bezichtigen. Het interieur van de moskee ziet er prachtig uit, vooral het plafond met zijn kroonluchters en geometrische vormen is erg mooi.

De minaret van Al-Azhar

Tijdens mijn stedentrip in Cairo bezoek ik ook de bezienswaardigheden van Al-Azhar. Allereerst bezoek ik nóg meer moskeeën in Cairo, om te beginnen de Al-Azhar moskee die tegenover de Abu Dahab Moskee ligt. De Al-Azhar moskee is mooi met veel glimmend marmer. Ik kijk mijn ogen uit.

Dan spreekt de suppost me zachtjes toe. Of ik misschien ook in de minaret wil kijken voor een van de mooiste uitzichten over Cairo? Dat laat ik me geen twee keer zeggen! Ik moet alleen beloven dat ik de minaret verlaat zodra het avondgebed begint – niet meer dan logisch.

En terwijl de schemering valt slenter ik door de wijk Al-Azhar, en kijk ik in de winkeltjes met vele kruiden, zilverwerk, en de nodige kleding.

Doen in Cairo: piramides bezoeken

Natúúrlijk wil ik ook naar de piramides in Egypte! Niet voor niks behoren de piramides bij Cairo tot de antieke zeven wereldwonderen. De piramides van Gizeh zijn het meest bekend, maar ik besluit om ook een aantal minder bekende piramides te bezoeken. Cairo is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Piramides

In deze blog lees je meer informatie over het bezoeken van piramides in Egypte.

Excursies vanuit Cairo naar de piramides

Wil je meteen je meteen een excursie naar de piramides boeken? Dat kan! – en je hoeft dan niet in de rij te staan voor een toegangsticket tijdens je vakantie in Egypte.

De rit naar de piramides is al een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. Ik passeer een kar die wordt voorgetrokken door een ezel. Om me heen zijn mensen aan het werk op het land. De hoogbouw van de stad maakt snel plaats voor laagbouw, soms met verval. 

En dan valt mijn oog op de eerst piramide.

Wil je overnachten met uitzicht op de piramides bij Cairo? Horus Guesthouse Piramid View en PANORAMA view Pyramids zijn mooie hotels op de vlakte van Gizeh.

Overnachten in Cairo

Cairo is een grote stad en de infrastructuur is niet altijd je-van-het (het verkeer kan erg druk zijn). Om files te voorkomen kun je het beste overnachten in de buurt van de bezienswaardigheden in Cairo die je wilt zien.

Verder reizen in Egypte

Vanuit de hoofdstad van Egypte is er een goede busverbinding naar verschillende steden door het hele land. Wil je duiken in Egypte? Met de bus ben je in vier uur in Sharm el Sheikh. In Sharm el Sheikh kun je eventueel overstappen op de bus naar Dahab.

Tip: Dahab is mijn favoriete plek om te duiken in Egypte.

Vanuit Cairo vertrekken er verschillende binnenlandse vluchten. Ik heb echter gekozen voor de duurzame optie, ik nam de nachttrein naar Aswan. De nachttrein naar Aswan heeft slaapwagens maar er zijn ook comfortabele stoelen met een slaapstand.