Eilandhoppen bij Split Kroatië

Rondom Split ligt een aantal van de mooiste eilanden van Kroatië. Maak je een stedentrip naar Split? Ga dan eilandhoppen bij Split en bezoek een aantal Dalmatische eilanden.

split kroatie boottocht

Mooiste plekken Kroatië: eilanden bij Split

Split is een leuk stadje aan de Dalmatische kust. Middeleeuwste stadsmuren en een doolhof van geplaveide steegjes behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Split. De azuurblauwe zee aan de rand van de stad nodigt uit voor een duik.

Hier lees je meer over mooie plekken in Kroatië

Voor de kust van Split ligt een aantal betoverende eilanden. Je Split stedentrip is niet compleet zonder bezoek aan een Kroatisch eiland!

Tip: Je kunt je excursie naar de eilanden vanuit Split hier boeken. Zo verzeker je jezelf van een plek.

Eilandenhoppen bij Split

Langzaam vaart de boot de haven uit. De zon neemt in kracht toe – de eerste toeristen hebben al plaatst genomen op een van de comfortabele ligstoelen op het zonnedek. Zelf heb ik een rustig hoekje in de schaduw gevonden: ik heb genoeg aan het uitzicht en de wind in mijn haar.

“Boot”, zegt de dreumes enthousiast. Vol trots herhaalt ze haar nieuwste woordje. Ze vindt boten leuk. De bemanning deelt hapjes en drankjes uit, dat belooft wat voor de rest van de dag.

Vis uit Ciovo

Vanuit Split cruist de boot naar het eiland Ciovo, een eiland voor de kust van Trogir. Ik geniet van de leegte van het eiland en van de kabbelende golven die uiteenspatten tegen de grillige kustlijn.

De boot meert aan bij de Duga-baai, de eerst stop van vandaag. De zon is toegenomen in intensiteit en door het helderblauwe water om me heen waan ik me even in de tropen. De stranden van mijn bounty eiland verraden echter dat ik in Kroatië ben: in plaats van wit zacht zand, werp ik mijn handdoekje op harde grijze kiezels.

Dan is het tijd voor lunch. Tussen de bomen met olijven en citrusvruchten zit een eenvoudig lokaal restaurant dat voortreffelijke verse vis serveert. Terwijl ik de vis op de foto wil zetten, ziet de kleine reiziger haar kans schoon en grijpt mijn lunch van mijn bord. Er is genoeg eten voor iedereen, ook de atijd-hongerige-dreumes komt aan haar trekken tijdens de island cruise. De vis houd ik echter voor mezelf.

Blue Lagoon

Het is tijd om verder te gaan. We cruisen naar de Blue Lagoon, een prachtige beschutte baai tussen het eiland Drvenik Veliki en de Otocic Krknjas Mali en en Otok Krknjas Veli, twee onbewoonde eilanden in Kroatië.

De zee lonkt, het is tijd voor een verfrissende duik.

De stranden van Solta

De laatste stop van de dag is het eiland Solta. De boot legt aan in de kleine haven van Maslinca, een haven voor de pleziervaart. Het stadje Maslinca is een fijn vakantieoord met gezellige terrasjes en restaurants.

Verzadigd van het eten en drinken aan boord, besluit ik een korte wandeling over het eiland te maken. Ik passeer huizen van natuursteen en weelderig bloeiende planten. De baai ligt uit de wind, waardoor de intense kleuren van de zee optimaal tot hun recht komen.

Terwijl ik een korte duik in zee maak, is de kleine reiziger druk in de weer met het sorteren van steentjes in haar emmer.

Helaas is het tijd om huiswaarts te keren.

Meer Kroatische eilanden bezoeken bij Split

Heb je al zin om je Kroatië reis te boeken? Wacht even, want er liggen nog veel meer bounty eilanden bij Split!

Groots Brac

Brac is het grootste Dalmatische eiland en een van de grootste eilanden in de Adriatische zee. Het eiland staat bekend om zijn glanzende witte gesteente, wat onder andere is gebruikt voor de bouw van het paleis van Diocletianus in Split. Hoogtepunt van Brac is het pittoreske keistrand Zlatni Rat bij Bol.

Reizen naar Brac: Er gaan dagelijks 14 ferry’s Split naar Supetar in het noorden van Brac. Van Supetar naar Bol duurt met eigen vervoer 45-60 minuten.

Het hippe Hvar

Het eiland Hvar ligt ten zuiden van Brac. Het Kroatische eiland met zijn rijke geschiedenis heeft zich getransformeerd tot een van de hipste bestemmingen van Dalmatië. In de smalle steegjes van de stad Hvar liggen talloze leuke restaurants en bars. Wil je genieten van de bezienswaardigheden van Hvar en de omringende zee? Vanaf het fort heb je het beste uitzicht over het Kroatische eiland.

Reizen naar Hvar: er gaat zes keer per dag een ferry van Split naar Hvar. Op het eiland rijden bussen.

Blue cave en het eiland Bisevo

De speedboot vaart in anderhalf uur vanuit Split naar het eiland Bisevo. Hier ligt de ‘Blue Cave’, een betoverende zeegrot. Via een spleet in het gesteente dringt de zon door tot diep in de aarde en verlicht de grot magisch in het zilverblauwe schijnsel.

Tip: Met een excursie vanuit Split kom je snel en comfortabel bij de Blue Cave.

Vis

Wil je Vis bezoeken vanuit Split? Op Vis ligt Stiniva Bay, wat in 2016 bekroond is tot het mooiste strand van Kroatië.

Reizen naar Vis: Er gaan vier ferry’s per dag van Split naar Vis.

Eilandhoppen met kinderen

Speedboten en fragiele kindernekjes zijn niet altijd een goede combinatie. De kleine reiziger is 15 maanden oud wanneer we gaan eilandhoppen in Kroatië. Omwille van haar (en de verplichte slaapjes) kies ik voor een langzame boot. De buggy kan mee aan boord zodat ze de broodnodige rust kan pakken. Zo houd ik ons bezoek aan de eilanden in Kroatië leuk voor iedereen (inclusief mijn medepassagiers).

Er zijn meer kinderen aan boord, van dreumes tot tiener. De boot is ruim opgezet zodat ieder zijn ding kan doen zonder last te hebben van elkaar. Er is voldoende schaduw aan boord, al kun je ook lekker relaxen aan het zondek.

Tip: als je gaat eilandhoppen met kinderen, neem een zwemluier en een opvouwbare emmer en schep mee.