Lago Maggiore in één dag

In het noorden van Italië, vlak bij de grens met Zwitserland, ligt een aantal sprookjesachtige meren. Het bekendste en meest toeristische is het Garda meer. Maar ook Lago Maggiore en Lago di Lugano zijn erg mooi. Ik bezoek Maggiore als dagtocht vanuit Milaan. In deze blog deel ik wat je kunt zien en doen bij Lago Maggiore in één dag.

Lago Maggiore in één dag: de Borromeïsche eilanden

Omdat ik slechts een dag heb ingepland voor een bezoek aan Lago Maggiore, moet ik keuzes maken. Dat is nog best lastig, want er is veel te doen in Lago Maggiore! Ik kies voor een boottocht langs de Borromeïsche eilanden, zo krijg ik een redelijk beeld van Lago Maggiore in één dag. De Borromeïsche eilanden zijn drie eilanden aan de westkant van het Italiaanse deel van het meer.

Tip: hier lees je meer over de Zwitserse kant van Lago Maggiore.

Tuinen op Isola Madre

Mijn boottocht op Lago Maggiore begint bij het eiland Madre. Dit is het grootste van de Borromeïsche eilanden. Het klimaat van Isola Madre is aangenaam: niet te warm in de zomer, en niet te koud in de winter. Dit doet de flora goed. De lente is nog pril, maar veel bomen en bloemen staan al in bloei. De botanische tuin van Isola Madre is een van de oudste botanische tuinen van Italië. In de tuin staan palmbomen en olijfbomen die al eeuwen oud zijn.

Midden in de uitgestrekte botanische tuinen van Isola Madre staat een riante villa. Je hoeft hier niet apart voor te betalen. De vertrekken van de villa zijn grootst, kleurrijk en glimmend. De inrichting bestaat uit een verzameling van poppen en decors, schilderijen uit de zeventiende eeuw en porselein.

Een pauw krijst en laat vol trots zijn verentooi zien. Een fazant rent verschrikt weg. Andere pauwen volgen het voorbeeld, ineens word ik omringd door witte pauwen en de groenblauwe pauwen. Een krielkip rent tussen mijn benen door. Het arme beestje is in de rui en vertoont kale plekken.

De boot van Madre naar Superior gaat twee keer per uur. Bij de pier zit een restaurant en een plek waar drinken en snacks verkocht worden.

Isola Superior: een oud vissersdorp

Het eiland Superior is voor mijn gevoel het meest authentieke eiland. Hier ligt een dorpje met knusse visserswoningen. Er wonen mensen en er wordt geleefd!

Toch heeft de visserij langzaam plaatsgemaakt voor het toerisme. Langs de haven loopt een brede boulevard met kleine hotels en winkeltjes. Langs het water wordt overheerlijke vis geserveerd: Isola Superior is een fijne plek om te lunchen.

De boot van Isle Superior naar Isle Bella gaaf iedere 30 minuten.

Isola Bella: een barok paleis met fraaie tuinen

De boottocht op Lago Maggiore eindigt op Isle Bella. Isola Bella is het beroemdste van de drie Borromeïsche eilanden. Op Isola Bella ligt een fraai paleis in Barokstijl. De tuin met oranjerie bestaat uit maar liefst tien terrassen, die samen de vorm van een stompe piramide hebben.

Een bezoek aan de tuinen is gratis, je moet betalen om het paleis te bezoeken.

Barok en cultuur bij Lago Maggiore

In het paleis hangen veel oude schilderijen. Maar zelfs als je niet dol bent op kunst, dan is het paleis alsnog een bezoekje waard. Het paleis is overdadig ingericht. Van achter de grote ramen heb je een mooi uitzicht over de tuinen, het meer en de andere Borromeïsche eilanden.

De boot van Isola Superior naar Isola Bella gaat iedere 30 minuten. Wil je alleen Isola Bella bezoeken en niet een rondje maken langs alle drie de eilanden? Dan kun je een directe boot nemen vanaf Stresa of Baveno.

Overige bezienswaardigheden bij Lago Maggiore

Zoals gezegd zag ik de eilanden en bezienswaardigheden van Lago Maggiore in één dag. Plan jij beter en heb je tijd over? Er is zoveel meer te doen in de omgeving van Lago Maggiore!

  • Iets naar het noorden liggen de botanische tuinen van Villa Taranto
  • Vanuit de haven van Stesa gaat een kabelbaan de bergen in. Op heldere dagen is dit iets wat je echt moet doen bij Lago Maggiore 
  • Parco Villa Pallavicino staat bekend om zijn tuin en park met dieren 
  • Op de oostelijke oever van het meer ligt een heuvel met het middeleeuwse kasteel Rocca di Angera 
  • Het je geen zin in cultuur? Dan kun je natuurlijk ook relaxen op het strand of zwemmen in het meer 

Praktische tips voor reizen naar Lago Maggiore

Reizen naar Lago Maggiore met de huurauto

Lago Maggiore ligt op 91 kilometer vanaf Milaan. Met de auto ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Je rijdt grotendeels over de E62, een tolweg. Stresa ligt op slechts 45 minuten rijden vanaf vliegveld Milaan Malpensa.

Je kunt de huurauto parkeren in de haven van Stresa. Zorg dat je er vroeg bij bent, anders is het lastig een parkeerplek te vinden!

Ik huurde via Sunny Cars een auto op vliegveld Milaan Malpensa.

Lago Maggiore ontdekken per boot

Elk uur vertrekken er boten vanuit de haven van Stresa. Er zit weinig verschil in prijs en kwaliteit van verschillende maatschappijen. Ik durf niet te zeggen dat de boten altijd stipt op tijd varen, mijn ervaring is heel goed!

Overnachten bij Lago Maggiore

Lago Maggiore is een eenvoudige dagtrip vanuit Milaan. Maar eigenlijk is een dag te kort voor het mooie meer! Een volgende keer zou ik zeker overnachten bij Lago Maggiore. Slaap je graag in een appartement? Voor nog geen 250 euro slaap je acht dagen in een bungalow bij TUI

Kies je voor meer luxe en vrijheid? Op booking.com vind je een ruim aanbod aan hotels, bijvoorbeeld in het dorpje Stresa. Je slaapt dan aan het meer.