Eilandhoppen Filipijnen: reisroute 3 weken

De Filipijnen is een uitgestrekte archipel in Zuidoost-Azië. Van jungle tot de mooiste rijstterrassen ter wereld, van hagelwitte stranden tot een rijk onderwaterleven met koralen en walvishaaien: de Filipijnen heeft het allemaal! Als je houdt van natuur moet je zeker eilandhoppen in de Filipijnen.

In deze blog vind je mijn reisroute voor drie weken Filipijnen en veel praktische tips.

Eilandhoppen in de Filipijnen

De Filipijnen bestaan uit meer dan 7.000 eilanden bezaaid met weelderige regenwouden, smaragdgroene rijstterrassen en kristalheldere lagunes. Slechts een kwart van de eilanden zijn bewoond, op andere eilanden vind je ongerepte oerwouden en stranden. Elk eiland heeft zijn eigen charmes en cultuur, ik besluit daarom om meerdere eilanden te bezoeken tijdens mijn rondreis door de Filipijnen.

Wat zijn de mooiste eilanden van de Filipijnen?

De archipel is groot en uitgestrekt. Ik wil niet vaak vliegen tijdens mijn reis naar de Filipijnen, daarom kijk ik goed naar de bootroutes tussen de verschillende eilanden in de Filipijnen. El Nido, Palawan en Siquijor  vallen af tijdens deze reis.

Ik besluit te starten op Luzon voor de weelderig groene rijstvelden van Banau en daarna genieten van paradijselijke stranden en duiken op Negros. Ik wil mijn rondreis afsluiten tussen de tarsiers en de Chocolate Hills op Bohol.

Door een tyfoon op de Filipijnen loopt mijn route anders dan gepland. Hieronder staat mijn werkelijke route beschreven.

Reisroute Filipijnen 3 weken

Mijn reis door de Filipijnen start in hoofdstad Manilla. Ik blijf daar niet lang: de volgende ochtend vertrek ik al in noordelijke richting. Deze reisroute door de Filipijnen combineert de eilanden Luzon, Negros en Cebu/Moalboal.

  • Manilla (Luzon)
  • Baguio
  • Sagada
  • Banaue
  • Dauin/Dumaguete (Negros)
  • Moalboal (Cebu)

Route Filipijnen op de kaart

Wil je ook reizen door de Filipijen? Hieronder zie je mijn route op de kaart.

Welkom op Luzon

Mijn vakantie in de Filipijnen begint in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Ik ben te kort in de stad om een goed beeld van Manilla te vormen, op het eerste gezicht laat de stad mijn hart niet sneller kloppen. Ik ben sowieso geen groot fan van steden in Azië.

Na een nacht in Manilla neem ik de bus naar Baguoi. De snelle bus doet er ongeveer vijf uur over (ik ben ongeveer zeven uur onderweg).

Baguio, de bergstad van de Filipijnen

De stad Baguio is een toevluchtsoord in de weelderige bergen van Luzon. Het klimaat in Baguio is minder drukkend dan in Manilla en dat bevalt me goed! Op mijm gemak wamdel ik door het stadje en verken ik de mooiste bezienswaardigheden. Ik geniet van de natuurlijke schoonheid van Baguio en de rijke cultuur en geschiedenis van de stad. Vooral het Baguio Museum is leuk, hier leer ik meer over verschillende inheemse volkeren van de Filipijnen.

In deze blog lees je meer over Baguio in de Filipijnen.

Overnachten in Baguio

Vanuit Baguio neem ik een bus naar Sagada. Heb je een ruimer budget voor je reis door de Filipijnen? Met de taxi doe je 2,5 uur over het traject Baguio – Sagada in plaats van 6 uur met de bus.

Wandelen in de Filipijnen: de grotten van Sagada

Sagada is een klein authentiek dorp midden in de weelderig groene bergen van Luzon. Sagada is een paradijs voor wandelaars, zeker voor wandelaars zoals ik die dol zijn op uitgestrekte rijstterrassen en mysterieuze grotten.

De kalkstenengrotten spelen een belangrijke rol in het leven van de Filipo’s. Hun voorvaderen hebben hun doden in grotten begraven en de eeuwenoude hangende grafkisten van de Echo Valley zijn belangrijke heiligdommen én heiligdommen. Avonturiers kunnen prachtige hikes maken in de lange ondergrondse gangenstelsels.

De bewoners van Sagada in de Filipijnen en Tanah Toraja in Indonesië hebben (waarschijnlijk) gemeenschappelijke voorouders, wat onder andere tot uiting komt in de begrafenisrituelen en dodenvereringen.

Hier lees je meer over Sagada.

Overnachten in Sagada

  • AJjaa’s Place – goedkope vierpersoonskamers met eigen badkamer
  • Gina’s Homes – appartement met twee slaapkamers in het centrum van Sagada. Ideaal voor een rondreis door de Filipijnen met kinderen!
  • Sagada Lodging Home – kamers voor twee tot vier personen met een gemeenschappelijke lounge en een terras

Reistijd Sagada – Banaue: 4-5 uur met de bus of 1,5 uur met de taxi.

De rijstterrassen van Banaue en Batad

Het regenseizoen in de Filipijnen is volop losgebarsten. Hoewel ik geniet van de groene landschappen, word ik minder blij van de wolken: zonder (waterig) zonnetje zijn de bergen gehuld in grauwe mist. Ik had niet gedacht dat ik ’s avonds uren bij de openhaard zou zitten!

Hoewel het weer niet meewerkt, is Banaue erg leuk. De getrapte rijstterrassen van Banaue en Batad behoren tot de mooiste en meest spectaculaire rijstvelden ter wereld. Daarnaast staat het dorp bekend om zijn handwerk, waaronder traditionele weverijen.

Vanuit Banaue neem ik een bus terug naar Manilla, een rit die zonder vertraging acht uur zou moeten duren. (Ik doe er een paar uur langer over.) Hier vertrekt mijn vliegtuig naar Dumaguete waar ik ga duiken in de Filipijnen.

Overnachten in Banaue Filipijnen

Negros Filipijnen: duiken bij Dauin

Negros is een bijzonder eiland en de meeste backpackers in de Filipijnen laten Negros links liggen. Ik besluit om de gebaande paden te verlaten en duiken in kleurrijke koraalriffen voor de kust van Negros. Vanuit Negros maak ik daarnaast een dagtrip naar het wereldberoemde Apo Reef, een van de mooiste duikstekken van de Filipijnen.

Hier lees je meer over duiken op Negros.

Negros is een heerlijke plek voor een duikvakantie, maar het eiland heeft ook een rijke tradities. Wanneer ik hoor dat tijdens mijn vakantie in de Filipijnen een levendig festival is in het dorpje Tanjay besluit ik die kant op te reizen. Op het bijzondere feest versmelten inheemse tradities samensmelten met Spaanse en Amerikaanse invloeden. De bevolking is uitgedost in prachtige kleurrijke kleding en er wordt gedanst en gezongen.

Ik heb gedoken met Liquid Dumaguete. Ook als je niet wilt duiken is Liquid Dumagete Dive and Beach resort, een fijne plek om te slapen tijdens je vakantie op Negros.

Walvishaaien Filipijnen

Wil je snorkelen met walvishaaien? In de Filipijnen kun je walvishaaien spotten bij Donsol en Oslob.

De beste tijd om walvishaaien te spotten bij Donsol is van februari tot maart. Omdat ik in juli reis, sla ik Donsol over tijdens mijn backpackreis. In Oslob kun je het hele jaar door snorkelen met walvishaaien. Verschillende duikscholen hebben excursies echter geschrapt door misstanden met malafide bedrijven. De walvishaaien werden gevoerd, toeristen raakten de beesten aan en er zijn zelfs walvishaaien gewond geraakt. Omdat ik dierenwelzijn hoog in het vaandel heb, heb ik niet gedoken met walvishaaien in de Filipijnen.

De foto bij deze blog maakte ik tijdens het snorkelen met walvishaaien in Isla Mujeres Mexico.

Moalboal Filipijnen

Moalboal is een van de mooiste plekken om te duiken om de Filipijnen. Het paradijselijke Pescador Island is het thuis van enorme scholen sardines, mandarijnvissen en schildpadden.

Door harde wind als gevolg van een tyfoon heb ik niet kunnen duiken bij Pescador. Rondom Moalboal zijn echter veel andere mooie duikplekken, zowel voor beginnende als ervaren duikers.

Overnachten op Moalboal

Cebu Filipijnen

Mijn reis naar de Filipijnen eindigt in Cebu. Vanuit Cebu vlieg ik naar Singapore en Indonesië.

Tyfoon Filipijnen

Eilandhoppen in de Filipijnen loopt soms anders dan gepland. Tijdens mijn rondreis door de Filipijnen raasde er ineens eens tyfoon over het noorden van Luzon, een zware tropische cycloon die een spoor van vernielingen achtergelaten heeft. Vooral de kusstroken kunnen worden getroffen door zware regenval en overstromingen. Gelukkig was ik net weg van Luzon, een aantal bewoners uit het noorden is geëvacueerd.

Tip: Het tyfoonseizoen in de Filipijnen is van juni tot november. Als je tijdens deze periode reist moet je het lokale nieuws, Nederland Wereldwijd en websites als typhoon2000 goed in de gaten houden.

Reizen naar de Filipijnen

Vliegen naar de Filipijnen

KLM biedt directe vluchten naar de Filipijnen aan met een korte tussenstop in Taipei Taiwan.

Heb je meer tijd en wil je goedkoper op vakantie naar de Filipijnen? Budget tip: ik ben via Kuala Lumpur in Maleisië gevlogen en vervolgens met Air Asia naar Manilla. Een andere route voert Singapore, hier vertrekken vliegtuigen van Cebu Pacific maar de Filipijnen.

Eilandhoppen Filipijnen: binnenlandse vluchten

Binnen de Filipijnen kun je eilandhoppen met onder andere Cebu Pacific, Air Asia, Philippine Airlines, ITA air, Tiger Air, Zest Air. Vluchten zijn goedkoop (mits je tijdig boekt), al zijn er extra kosten voor ruimbagage.

Met de boot

Tijdens het eilandhoppen in de Filipijnen kun je gebruik maken van grote veerboten, speedboten soms typisch Filipijnse houten bootjes. Het is verstandig om enkele dagen van tevoren een kaartje te kopen, zeker in het hoogseizoen.