El Escorial bezoeken vanuit Madrid

De bus slingert langs de Sierra de Guadarrama. “Zijn we er bijna?”, vraagt de puber. Ineens zien we het legendarische klooster El Escorial. Het klooster ligt op slechts 30 kilometer vanaf Madrid en is daarmee eenvoudig te bezoeken vanuit de Spaanse hoofdstad.  

Officieel heet het complex ‘El Real Sitio de San Lorenzo el Real del Escorial’. In de praktijk wordt het klooster liefkozend El Escorial genoemd. Ik bezoek de bezienswaardigheid in Spanje tijdens een uitwisseling met een school in Madrid.

gang van klooster el escorial

El Real Sitio de San Lorenzo el Real del Escorial

El Escorial is een klooster annex regeringscomplet en mausoleum. De bouw van het complet startte eind zestiende eeuw en in slecht 21 jaar was de bouw compleet. Dat is uitzonderlijk snel – zeker voor die tijd. Kijkend naar de vorm en architectuur van het complex is El Escorial strak en sober.

Het kloostercomplex is opvallend groot. Slechts een klein deel van het klooster is opengesteld voor bezoekers. Het klooster staat op de UNESCO-site en is daarmee een van de populairste hoogtepunten van Spanje.

buitenkant van el escorial

Een rondleiding door El Escorial, Spanje

Het complex El Escorial wordt gevormd door een kathedraal, mausoleum, paleis en een bibliotheek.

Architectonisch gezien is de kerk van El Escorial erg bijzonder. Terwijl de meeste kerken (heel symbolisch) de vorm van een kruis hebben, is deze kerk vierkant. Een grappig weetje wat me zelf waarschijnlijk niet zou zijn opgevallen!

beelden op het dak van het klooster

Via een smalle trap daal ik af naar het Panthéon de los Reyes. Hier in het mausoleum liggen alle Spaanse koningen begraven. De ruimte wordt daarom ook het wel de koninklijke crypte genoemd. De Spaanse koningen belandden hier niet gelijk na hun dood, maar pas na een periode van 25 jaar. De pubers kijken hun ogen uit. Zelf vind ik het nogal vol in de kleine ruimte.

crypte escorial

De bibliotheek

Mijn persoonlijke hoogtepunt van El Escorial is een bezoek aan de bibliotheek. Ik ben dol op oude boeken en geschriften! Wanneer ik de kapitale bibliotheek binnenstap maakt mijn hart een sprongetje. Ik zie hoge plafonds en indrukwekkende rijen boeken. Hier worden duizenden manuscripten en zeldzame boeken bewaard, waaronder wetenschappelijke werken en filosofische teksten uit de Renaissance. Veel boeken zijn in het Grieks en in het Latijn. Sommige boeken zijn gedecoreerd met fraaie pentekeningen en gouden bladen.

deurklopper

De fresco’s op het plafond tonen thema’s van kennis en wijsheid, passend bij de functie van de ruimte. De zaal is afgewerkt met warm hout. Wat een contrast met het kille gesteente op andere plekken in het complex. Er staat ook een grote collectie oude wereldbollen in de bibliotheek. Leuk om te zien voor een globetrotter als ik.

Helaas mag je geen foto’s maken in de bibliotheek.

plaffond in el escorial

Fraaie tuinen

Na het verkennen van het klooster en de paleisruimtes maak ik een korte wandeling door de tuinen van het complex. De Jardines de los Frailes zijn symmetrisch aangelegde tuinen met hagen en fonteinen, die perfect passen bij de rust en orde van het kloosterleven. Vanaf de uitkijkpunten in de tuinen heb je een prachtig uitzicht op het omringende landschap en de bergen van de Sierra de Guadarrama.

de tuinen van el escorial

El Escorial bezoeken vanuit Madrid

El Escorial is een eenvoudige trip van een halve dag vanuit Madrid. Ik combineerde mijn bezoek aan het klooster met een bezoek aan de stad Segovia.

Het klooster is dagelijks geopend vanaf 10 uur tot 6 uur (winter) of 8 uur (zomer). Hier vind je actuele openingstijden.

Tip: voorkom teleurstellingen en boek je excursie naar El Escorial eenvoudig online.