Eten in Boekarest: dit zijn de leukste plekken

Boekarest, ik heb er geen duidelijk beeld bij. Kun je lekker eten in Boekarest? Mijn Roemeense oud-collega Florentina weet het antwoord, zij woont in de stad en kent de leukste plekken om te eten in Boekarest. Ik deel haar adresjes en meer.

Beca’s Kitchen: een hip restaurant in Boekarest

Het restaurant in Boekarest waar ik met Florentina heb afgesproken ligt niet in het centrum, maar midden in een woonwijk. Toch kun je er met de metro (halte Pieta Romana) en een stukje lopen prima komen. Het leuke van eten buiten het centrum is dat meteen een glimp in het leven van de locals krijgt. Geen gotische panden met marmer, maar gewoon beton en gipsplaat. Welkom in een Oost-Europese woonwijk met een vleugje communisme.

Beca’s kitchen is niet groot. Het restaurant is echter licht en sfeervol ingericht en doet daardoor ruim aan. Er is veel hout en de tafels staan niet op elkaar gepropt. Tevens lijkt dit één van de weinige plekken in Boekarest waar niet gerookt mag worden tijdens het eten. *Deze niet-roker maakt een dansje*

Beca’s kitchen heeft geen uitgebreide menukaart. Het menu staat met krijt op een schoolbord gekalkt en de samenstelling wisselt regelmatig. Het eten is smaakvol, een beetje fusion kitchen. Verse ingrediënten uit de omgeving worden omgetoverd tot mooie gerechten. Frisdrank staat niet op de kaart, dus ik doe me tegoed aan een pittige smoothie met onder andere gember. 

Adres: Mihai Eminescu 80

Caru’cu Bere: lekker eten in Boekarest

Midden in de stad, tegenover het Palatul CEC, ligt Caru’ cu Bere. Caru’cu Bere is van de bekendste restaurants van de stad en door zijn lekkere eten en centrale ligging wordt het restaurant zowel druk bezocht door toeristen als door locals. Behalve een grote binnenruimte is er ook een buitenruimte met terraskachels en dekentjes. De serre is leuk aangekleed met gedroogde pepers en knoflook.

Even lijkt het alsof er een rij staat om bij Caru’ce Bere te mogen eten, maar het vriendelijke personeel vindt snel voor iedereen een zitplek. 

De mixed gril voor twee personen blijkt al snel genoeg voor drie: wat een vlees! De schotel bestaat uit spiesjes van verschillende soorten vlees, kebab, een kotelet en een stukje kip. Daarnaast is de schotel rijkelijke gedecoreerd met verschillende soorten groentjes. Lekker!

Adres: Strada Stavropoleos 5

BBQ in het park

Eten in het park, de Roemenen lijken er dol op. Zelfs buiten het seizoen kun je neerstrijken voor een BBQ en een biertje. Of gewoon voor een grote kop thee. 

Aanschuiven voor een BBQ in het park is een ideale manier van lunchen als je een snelle hapt wilt of reist met een krap budget. (Daarnaast is het met warm weer vast gezellig.)

Taverna Covaci: een goedkoop restaurant in Boekarest

Nog een no-nonsense budget optie.

Op een regenachtige avond beland ik toevallig bij Taverna Covaci, een traditioneel restaurant midden in de oude stad. De muren van ruw grijs steen zijn versierd met folkloristische elementen. Gedroogde kruiden, gehaakte bloemen, popjes in klederdracht, niks is gek genoeg.

De kaart bestaat uit foto’s van gerechten. Heel handig omdat ik niet al het eten ken! Ik kies voor borek, een soort kaasballetjes en een frisse salade. De salade wordt geserveerd in een eetbare slakom van brood – heel leuk gedaan!

Tot mijn verbazing wordt het eten opgeleukt door live-muziek: een bandje wisselt af met een duo met accordeon.

Adres: Strada Covaci 1

Boutique du Pain: dé plek voor lunch

Boutique du Pain is een leuke hippe tent, ideaal voor een lekkere en gezonde lunch. Je kan kiezen uit traditionele Roemeense gerechten (ook take out), verse broodjes, gezonde wraps, soep en taartjes.

De zaak is vrij groot, maar door de afwisseling van tafeltjes met een verhoogde bar heeft het beslist niet de uitstraling van een personeelskantine. Ik bestel een overheerlijke quiche welke wordt geserveerd met een gemengde salade. In een display bij de ingang lachen verse gebakjes me toe, maar eigenlijk zit mijn buikje al vol genoeg zonder taart als toetje.

Adres: Strada Academiei 28-30

boutique du pain boekarest

Maccheroni: Italiaans eten in Boekarest

Hoewel ik overdag best wel geluk heb met het weer in Boekarest, valt het ’s avonds met bakken de lucht uit. Op regenachtige avonden blijf ik het liefst in de buurt van het appartement, en zo beland ik bij Maccheroni.

Maccheroni is een Italiaans restaurant met heerlijke pizza’s, pasta en eigengemaakt ijs. In het restaurant zijn bijna geen toeristen te vinden, maar wel veel locals – altijd een goed teken.

Adres: Strada Francez? 13

Tip: Wil je meer van Roemenië ontdekken? In deze blog van Travelaar lees je meer over de leukste bezienswaardigheden van Sighisoara.