Fietsen in Berlijn met gids: een alternatieve tour

Op veel plekken in Berlijn zijn fietsen te huur. Voor een paar euro per dag kun je je eigen plan trekken en fietsen langs de vele bezienswaardigheden van Berlijn. Ik besluit de stad op een andere manier te ontdekken en kies voor een thematische fietstour met Fat Tire Tours Berlin: de Berlin Wall and Cold War Tour. Tijdens het fietsen in Berlijn met gids leer ik een bijzondere kant van de stad kennen.

Berlijn is een van mijn favoriete Duitse steden, ik bezocht de stad al vier keer. Wanneer ik met een gids ga fietsen in Berlijn ontdek ik veel nieuwe interessante plekken en vergeten bezienswaardigheden.

jenny op de fiets in berlijn

Berlijn en de koude oorlog

Hoe zat het ook al weer?

Aan het eind van de tweede wereldoorlog werden Duitsland en Berlijn verdeeld in een Amerikaanse, Britse, Franse en Sovjet-bezettingszone. De Amerikaanse, Britse en Franse bezettingszone waren onderdeel van de Bundes Republik Deutschland (BRD), terwijl de Sovjet bezettingszone uit maakte van de Deutsche Demokratische Republik (DDR).

Berlijn werd in tweeën gedeeld door een meterslange muur. Tijdens de koude oorlog was er maar beperkt contact mogelijk tussen het westen en oosten van Berlijn.

fietsen in berlijn

Fietsen in Berlijn met gids: een alternatieve fietstour

Berlin Wall and Cold War fietstocht begint – heel toepasselijk – op de Alexanderplatz. In de DDR-tijd was dit plein het kunstmatig gecreëerde centrum van oostelijk Berlijn. Onder de Alexanderplatz ligt een grote bunker.

In de schaduw van de beroemde Fernsehturm zoek ik mijn fiets uit. Uiteraard kies ik voor de grootste maat. Het is fijn wanneer je fiets kunt huren die lekker zit, ook als je lang bent (zoals ik) of als je wilt fietsen in Berlijn met kinderen.

De groep bestaat uit ongeveer tien fietsers uit verschillende landen. Als de groep groter wordt, dan wordt deze gesplitst. De gids zorgt ervoor dat iedereen veilig kan fietsen in Berlijn.

Fietstocht over de Karl-Marx-Allee richting Rusland

Modern en internationaal waren sleutelwoorden van de DDR in de jaren ’60. Dit zie je terug in de architectuur rond de Karl-Marx Allee. Berlijn hospots zul je niet vinden aan deze lange weg, des te leuker is het om hier te fietsen in Berlijn. 

Even later stopt de gids bij het Haus des Lehrers. Het Haus des Lehrers is met zijn glas en aluminium een schoon voorbeeld van internationale architectuur.

Al snel stop ik bij Café Moskau. Dit café was legendarisch en druk bezocht door bewoners van Oost-Berlijn. Nu is het een evenementenhal, en mozaïeken met socialistische afbeeldingen herinneren je aan het verleden.

Ik fietst verder naar de Frankfurter Tor (Frankfurtpoort) , een plein vernoemd naar een stadspoort in het oosten van Berlijn. De oorspronkelijke houten stadspoort uit de Pruisische tijd is niet bewaard gebleven, maar door de twee torengebouwen in stalinistische suikertaartstijl heb ik toch een beetje het gevoel dat ik door een poort fiets. Deze bezienswaardigheden in Berlijn zou ik zelf nooit gevonden hebben!

Fietsen in Berlijn: Treptow Soviet Memorial

Ik fiets verder naar het Treptow Soviet Memorial, een van de drie gedenkplaatsen voor Russische soldaten. Deze gedenkplaats is vlak na het beëindigen van de tweede wereldoorlog aangelegd voor het rode leger. De gedenkplaats is aangelegd op de plaats van de al bestaande grote sport- en speelweide in het Treptower Park. In mei 1949 was het geheel klaar.

Het Treptow Soviet Memorial is een indrukwekkend complex. Bij de ingang van het complex staan een beeld van Muter Heimat die treurt om haar gevallen zonen. Vanuit hier heb je al zicht op het eigenlijk monument, een beeld van een soldaat met een kind en een zwaard. Met zijn voet verstopt hij een hakenkruis.

Het Treptow Soviet Memorial ligt een eindje buiten het centrum van Berlijn. De fiets is het ideale vervoersmiddel om hier te komen. 

Na een bezoek aan het monument fiets ik verder door het oosten van Berlijn. Wat is Berlijn toch een groene stad! Wat kun je toch veel dingen doen in Berlijn! Aan de rand van de prachtige parken zijn her en der kleine bunkers en wachttorens verscholen, zonder gids zouden deze me niet eens opgevallen zijn.

Fietsen langs de Berlijnse muur

De fietstocht voert vervolgens langs East Side Gallery en de Berlijnse muur. Hier wordt het drukker, dit is een populaire plek om te fieten in Berlijn.

Ineens sta ik weer in een deel van Berlijn waar ik eerder was. De muur fascineert me, net als de manier waarop de muur evolueert in het Berlijnse landschap. De Berlijnse muur is niet langer ene grauw bouwwerk wat segregatie en verdeeldheid veroorzaakt. De Berlijnse muur is geworden tot een kleurrijk monument dat oproept tot vrede en verzoening.

De street art op de East Side Gallery is inmiddels wereldberoemd. Heb je mijn blog over street art in Berlijn al gezien?

Check Point Charlie

Tot slot bezoek ik Check Point Charlie. Voor het eerst valt mijn oog op de kleine tegeltjes die het verloop van de Berlijnse muur door de stad markeren.

Check Point Charlie stond tijdens de Koude Oorlog symbool voor de scheiding én voor de vrijheid. Dit was het enige punt in Berlijn waar buitenlanders de voormalige DDR in konden komen.

In 2000 is het oorspronkelijke wachthuisje uit de koude oorlog herbouwd. Check Point Charlie is nu een van de grootste toeristische trekpleisters van Berlijn. Kijkend naar de geschiedenis van de plek is dit niet verwonderlijk, maar de fietstocht met Fat Tire Tours heeft me laten zien dat er veel meer plekjes zijn waar de koude oorlog tot leven komt.

Alternatief Berlijn: fietsen door Kreuzberg

Mijn thematische fietstour door Berlijn eindigt in het alternatieve Kreuzberg. Kreuzberg ligt in het voormalig oosten van Berlijn. Kreuzberg was een wijk met veel armoede, maar inmiddels is Kreuzberg getransformeerd tot een leuke en hippe wijk in Berlijn met veel straatkunst.

Met de tram sta ik in een mum van tijd weer in het Berlijn centrum. 

Zelfstandig fietsen langs bezienswaardigheden Berlijn 

Wil je liever fietsen in Berlijn zonder gids? Via de website van BBBike kun je eenvoudig je route langs de bezienswaardigheden van Berlijn plannen en zelfstandig fietsen door Berlijn.

Hier boek je eenvoudig een Berlijn fietstour. Twijfel je nog? Deze tours hebben flexibele voorwaarden en kun je tot 24 uur voor vertrek kosteloos annuleren.