Must do: fietsen in Kuala Lumpur met gids

Kuala Lumpur is één van mijn favoriete steden in Azië. Of het nu voor een korte stopover is of voor een lang bezoek: ik raak niet uitgekeken in de hoofdstad van Maleisië en ik ontdek steeds nieuwe dingen. Wanneer ik hoor dat je met gids kunt fietsen in Kuala Lumpur bedenk ik me geen moment. Wat leuk! 

Fietsen in Kuala Lumpur

Fietsen in Kuala Lumpur, hoe dan? De stad is een bruisende metropool en het verkeer is zo Aziatisch als maar kan: op en top chaos. Ik heb dan ook weinig fietsers gezien tijdens mijn bezoek aan Kuala Lumpur. Wanneer ik beter kijk zie ik dat er heel langzaam een fietscultuur begint te ontstaan, een lint van blauwe fietspaden doorkruist de stad.

Een fietstour langs de hoogtepunten van Kuala Lumpur

Twijfel je wat te doen in Kuala Lumpur? Wil je de stad in korte tijd leren kennen? Een fietstocht is een aangename kennismaking met Kuala Lumpur voor beginners. Met twee kundige gidsen fiets ik in vier uur langs maar liefst vijftig hoogtepunten van Kuala Lumpur. Een aantal van deze bezienswaardigheden van Kuala Lumpur had ik al eerder gezien, maar ik kom ook op veel leuke geheime plekjes in Kuala Lumpur waar ik nog niet eerder ben geweest.

De fietstour in Kuala Lumpur begint in Bukit Bintang, niet ver van de beroemde Petronas Towers. Bukit Bintang was ooit het zakendistrict van Kuala Lumpur, tegenwoordig kun je deze hippe wijk zien als hét toeristencentrum van de stad. Een lint van fietsers met oranje hesjes trotseert de drukte van Bukit Bintang. De gidsen helpen een handje en leggen het verkeer even plat.

Authentiek Kuala Lumpur in Kampung Bharu

En dan zijn we weg uit Bukit Bintang en binnen een paar minuten staan we in in Kampung Bharu, de Maleisische wijk. Hier zijn geen toeristen en hier is geen hoogbouw. In de oude wijk scharrelen de kipjes over straat. Mama Lulu veegt haar erf.

Kampung Bharu is een leuke wijk om daarheen te fietsen. Traditionele houten huizen staan op palen. Op veel van de erven is nog een ‘kamar kecil’ te vinden, het kleine gebouwtje dat ooit dienst deed als toilet. Tegenwoordig heeft de wijk stromend water, de oude toiletten worden vooral voor opslag gebruikt.

De markt van Chow Kit

Kuala Lumpur is een stad waar veel bevolkingsgroepen wonen en culturen samenkomen. We fietsen in Kuala Lumpur langs kerken, moskeeën en tempels. En dan stoppen bij de markt van Chow Kit. De fietsen worden op slot gezet en aan de ketting gelegd. Het lijkt wel Amsterdam! Maar de markt om me heen lijkt totaal niet op de Albert Cuyp.

De geur van durian prikkelt mijn neus. Ik houd niet zo van de weeë smaak van de vrucht, ondanks dat het een delicatesse is. Love is or hate it – ik neig naar dat laatste. De Durian Belanda smaakt me beter. Letterlijk is dit een Nederlandse durian, maar in het Nederlands heet deze vrucht ‘zuurzak’.

Op de markt eten we verschillende soorten fruit. Via de groenten- en vleesafdeling keren we terug naar de fietsen.

Een aaneenschakeling van hoogtepunten

Kampung Bharu en Chow Kit hebben geen grote hoogtepunten. Maar juist het ontbreken ervan maken deze wijken bijzonder. Hier zie je het dagelijks leven van Maleisië. Mensen steken vriendelijk hun hand op, een enkeling maakt een foto.

Na deze onbekende bezienswaardigheden is het tijd voor de echte hoogtepunten van de stad.

Petronas Towers, China Town, Dataran Merdeka

Natuurlijk is het heerlijk om onbekende plekken van Kuala Lumpur te zien, maar het (weer)zien van de must sees mag ook niet ontbreken. En zo fietsen we door Petaling Street, de bekendste winkelstraat van China Town. Dit is dé plek om later souvenirs te kopen. We rijden langs Dataran Merdeka (Merdeka Square), de plek waar voor het eerst de Maleisische vlag gehesen werd en de onafhankelijkheid van de Britten werd uitgeroepen. Eind augustus is het plein nog mooier dan normaal, omdat dan overal versieringen worden opgehangen in de kleuren van de vlag van Maleisië. Op 31 augustus viert Maleisië Onafhankelijkheidsdag.

De laatste stop van de fietstour door Kuala Lumpur zijn de Petronas Towers. Het weerzien met deze kolossen van maar liefst 89 etages stemt me blij.

Fietsen in Maleisië ligt misschien niet voor de hand, maar het is geweldig om te doen!

Tip: Er zijn ook kinderfietsen en er zijn fietsen in Kuala Lumpur met kinderstoeltjes.

MikeBikes: anders fietsen in Kuala Lumpur dan anders

Tijdens een fietstour met gids focus je meestal op de bezienswaardigheden van een stad. MikeBikes in Kuala Lumpur is anders dan anders. Tijdens deze fietstocht bezoek je authentieke plekken, eet je fruit, bezoek je een markt, ontmoet je locals en eet je een traditionele maaltijd in een klein lokaal restaurant.

Hoewel ik van fietsen houd, is een wandeling over de lokale markt en een bezoek aan de Chinese Sin Sze Ya Temple tempel een welkome afwisseling. Ik koop een grote zak duku kopen, een kleine zoete vrucht.

Mike vindt het belangrijk iets te kunnen betekenen voor de community. Hij werkt met lokale gidsen en een deel van de opbrengst vloeit terug naar de lokale bevolking. Zo snijdt het mes aan twee kanten: tijdens de fietstocht geniet je van het mooie Kuala Lumpur, maar kun je indirect ook wat betekenen voor de gemeenschap. Het ultieme doel is om kinderen van sociaal zwakkere families in Kuala Lumpur een tweedehands fiets gratis te verstrekken. Dit vergroot hun actieradius en draagt bij aan een groene en duurzame manier van transport.

Ik maakte deze fietstocht op uitnodiging van Baja Tours.