Fietsen in Sevilla

Tijdens mijn bezoek aan de stad fiets ik langs de bezienswaardigheden van Sevilla met een Nederlandse gids. Deze leuke activiteit moet je écht doen in Sevilla!

“Zoek maar een fiets uit.” Meestal als ik ergens een fiets huur is deze aan de lage kant. Dan moet ik worstelen met stuur en zadel om er wat van de maken. Tot mijn verbazing heeft Andalucia Tours and Discovery fietsen in mijn maat. Dat belooft een mooie fietstocht te worden. Ik ga fietsen in Sevilla en heb er zin in!

Fietsen in Sevilla met Nederlandstalige gids

Helaas heb ik niet veel tijd om Sevilla te ontdekken. Maar twee dagen om precies te zijn. Een fietstour met gids is snelle manier om me te oriënteren en daarna zelf op ontdekking te gaan! De gids loodst me langs de leukste plekjes van de stad. Zij kent een stad als haar broekzak en kan daarom leuke insider tips geven. Tips van locals zijn het beste.

Dagelijks worden er Nederlandstalige, Engelstalige en Spaanstalige fietstours aangeboden in Sevilla. Ik kies voor de Nederlandstalige fietstour.

Nederlanders houden van fietsen en de fietstour door Sevilla is populair. In mijn groep zitten 12 mensen. (Niet alleen Nederlanders trouwens, ook Vlamingen.) De oudste deelnemers zijn de vijftig gepasseerd, terwijl de jongste deelnemer nog geen twee is. Hij zit in een kinderstoeltje bij papa achterop, trots als een pauw op zijn glimmende fietshelm. De samenstelling van de groep laat duidelijk zien dat fietsen in Sevilla met Nederlandse gids geschikt is voor jong en oud.

Mijn route door Sevilla

Gids Nam is een dame die niet van langdradige verhalen houdt. Ze is enthousiast, vertelt leuke weetjes over de stad en geeft praktische tips voor lekker eten en openingstijden van winkels en bezienswaardigheden. Ik geniet van mijn fietstocht langs de bezienswaardigheden van Sevilla.

Puento Triana

De wijk Triana is als een dorp binnen Sevilla. Lange tijd was Triana alleen per (roei)boot te bereiken. Tegenwoordig verbindt de Puento Triana de wijk met het centrum. Een brug dit ook wel gekscherend de Engelse brug wordt genoemd: fietsers worden geacht links te houden. Het voelt als spookrijden!

Na een korte rit langs de rivier rijden we richting centrum van de stad.

San Telmo en Parque Maria Luisa

Ooit een paleis met een prachtige tuin, tegenwoordig het parlement. San Telmo is een statig gebouw. Het mooiste vind ik echter de tuin. De tuin, Parque Maria Luisa, is tegenwoordig een stadspark met wandel- en fietspaden.

De tuin is groen, fraai ontworpen en net wat koeler dan de rest van de stad. Gedoceerd met fonteinen en tegeltjes. Tegels die veelal handgeschilderd zijn in Triana.

Mij bekruipt het gevoel dat Spanjaarden in sprookjes geloven. Waarom zou je anders de kikkers van de fontein stelen? Iemand moet gedacht hebben dat bij het kussen van de kikker, deze verandert in een prins. De kikker is vervangen voor een nieuw exemplaar. Hetzelfde, maar toch anders.

Binnen de muren van Real Alcázar ligt trouwens ook een heerlijk park, maar daar kun je niet in met de fiets.

Plaza Espana

Een groot plein. Een fontein. Een slotgracht met roeibootjes. Plaza Espana is ontworpen voor de industrie en technologie expo van 1929. Een mengsel van jugendstil en neo-mudejar.

De beschilderde porseleinen tegeltjes steken mooi af bij het rood van het cirkelvormige gebouw. Liefde voor de romantische bruggetjes! Terwijl stelletjes selfies maken dans een ouder paartje de flamingo. Zomaar op straat.

De oude binnenstad van Sevilla

De oude binnenstad van Sevilla is vrij compact. Alles is in principe te doen. Toch heeft fietsen voordelen. Fietsen in Sevilla is koeler dan wandelen, omdat er meer lucht langs je zweterige lijf waait. Bovendien kun je makkelijk een rondje maken om bijvoorbeeld de Dom van Sevilla of Real Alcázar, gebouwen die nét te groot zijn om rustig doorheen te wandelen.

Het doolhof van Santa Cruz

Toch heeft de fiets niet alleen voordelen. Fietsen door Santa Cruz met zijn kleine straatjes is bijna niet te doen, zeker niet met een grote groep. Het is echter geen straf om door het doolhof van straatjes te dwalen en een verlekkerde blik te werpen op een van de vele tapasbars die de wijk rijk is. Of om even een snel souvenir te kopen in een van de vele winkeltjes.

Praktische informatie:

  • Bij Andalucia Tours and Discovery kun je een fietstour door Sevilla met gids boeken, maar je kan ook gewoon een fietsen huren in Sevilla en je eigen route uitstippelen
  • Op verschillende plekken in de stad staan witte huurfietsen 
  • Neem voldoende water mee voor je fietstocht. Vooral in de zomer kan het warm zijn!