Fietsen naar Belem in Portugal

Tijdens een stedentrip naar Lissabon mag je Belem echt niet overslaan. Belem was het startpunt van de Portugese ontdekkingsreizigers, de trots van Portugal. Vasco da Gama vertrok vanuit Belem voor zijn reis naar India. 

Het kleine Belem heeft een rijke historie, maar kijkt ook naar de toekomst.  

Fietstour van Lissabon naar Belem

Belem is een wijk niet ver van het centrum van Lissabon. Tram 15 rijdt voor € 2,80 vanuit het centrum van Lissabon naar Belem. De bus is goedkoper, maar doet er net wat langer over.

Nederlands als ik ben pak ik liever de fiets.

baja bikes lissabon

Langs de oevers van de Taag

Juoncanlo van Baja Bike tours leidt me rond door het centrum van Lissabon. Ik heb de stad al een beetje verkend, maar door de fietstour kom ik nét even op andere plekjes. Door een fietstocht met een local leer je een stad in korte tijd op een leuke manier kennen.

Na een korte break met Pastel de Nata cruisen we naar Belem. Onderweg stoppen we een aantal keer. Leuk, deze plekjes zou ik nooit gezien hebben wanneer ik de tram zou hebben genomen!

fietsen langs de taag

De fietstocht voert me niet alleen door Lissabon, maar ook een beetje door Rio de Janeiro en San Francisco. Waar ter wereld zie je tegelijk het Christusbeeld en de Golden Gate Bridge?

Het monument van de ontdekkers

Portugal is trots op zijn geschiedenis van ontdekkingsreizigers. Speciaal voor het is in de jaren ’40 het monument van de ontdekkers gebouwd. Een communistisch ogende betonnen toren in de vorm van een golf. Een geromantiseerde weergave van geschiedenis . Tijdens mijn bezoek aan Lissabon maken levende mannen hun stenen helden schoon: het gebouw staat in de steigers.

De eerste stop met Baja Bike Tours in Belem is bij het monument van de ontdekkers. Heel symbolisch, hier begint mijn ontdekking van Belem!

Na afloop van de fietstocht neem ik de lift naar boven. Vanaf de top van de toren heb je uitzicht over de rivier de Taag, de brug en het centrum van Lissabon. In de kelder is een tentoonstelling over Portugal tijdens de world expo in 1940.

MAAT lissabon

Belem toren

De Belem toren is een Unesco-site. Samen met een tweede toren aan de overkant van de Taag werden vijandige schepen tijdens de eeuw der ontdekkingen buiten gehouden. De tweede toren is niet meer, maar als je de lange rij doorstaat kun je in en op de Belem toren.

Ik sluit niet aan in de rij, maar fiets verder achter de gids aan.

Vlak naast de Belem toren ligt het Forte de Bom Sucesso uit de 19de eeuw. Voor het fort ligt een monument voor de gesneuvelden overzee.

belem toren

Nieuwe ontdekkingen in Belem

Na een duik in de historie van de ontdekkers is het tijd voor nieuwe ontdekkers: ik stop bij het instituut voor kankeronderzoek. Een modern stukje architectuur waarin – hopelijk – geschiedenis geschreven wordt.

Dan zit mijn fietstocht met Baja Bikes erop. De fietsen worden bij het Altis Belem hotel in een busje geladen en de groep splits zich.

jerominos monastery

Jeronimos Monastery

Het Jeronimos klooster is gesticht ter ere van Vasco da Gama’s ontdekking van India. Hier stond ooit de oude kerk waar Vasco en zijn crew baden tot een goede afloop van hun ontdekkingsreizen. Het klooster uit de 16de eeuw is sinds 1983 een Unesco World Heritage site.

Wanneer je het klooster binnengaat spat de weelde er van af. Het klooster is gedecoreerd met fraaie azulejos (tegels) en de arcade bogen van de kloostergangen zijn fraai versierd.

Vanaf de bovenste passage van het klooster heb je een mooi uitzicht op de naastgelegen kerk.

Een entreeticket voor het Jerominos klooster kost 10 euro.

Fietsen naar Belem

Ik maak de fietstocht van Lissabon naar Belem met Baja Bikes. De tocht duurt ongeveer 4 uur.