Finca Ixobel: een verborgen parel in Guatemala

Zoek je een mooie plek in Guatemala met natuurlijk zwempoelen, verborgen grotten én makkelijk te bereiken? Het lijkt te mooi om waar te zijn! Toch bestaat deze plek, verscholen in de heuvels van Peten ligt Finca Ixobel.

Tijdens het plannen van mijn rondreis door Guatemala ging ik op zoek naar unieke plekken om te overnachten. De voorkeur ging uit een plekje midden in de natuur dat makkelijk te bereiken is met het OV. Mijn oog viel op Poptun in de provincie Peten Guatemala.

Finca Ixobel: de meest ondergewaardeerde plek van Guatemala

Finca Ixobel heeft een speciaal plekje in de Lonely Planet tussen veel andere Guatemala tips. En terecht, het is een bijzondere plek om te overnachten in Guatemala. Finca Ixobel is een plek waar veel backpackers in Guatemala langskomen: de bussen op de doorgaande weg naar Flores passeren op een paar kilometer vanaf Finca Ixobel. Waarom niemand stopt? Ik heb geen idee!

In de oude boerderij zijn een aantal unieke plekken om te overnachten. Er zijn knusse boomhutten voor koppels, ruime boomhutten voor gezinnen en mooi aangeklede stenen bungalows. Slaap je liever in een dorm? Ook dat kan in Finca Ixobel.

Het stadje Poptun ligt op een paar kilometer afstand van Finca Ixobel. Dit stadje in Peten heeft geen echte bezienswaardigheden. Finca Ixobel heeft een goed en betaalbaar restaurant – er is geen dringende reden om naar Poptun te reizen.

Balneario Las Pozas Poptún: Semuc Champey in het klein

Wat te doen bij Finca Ixobel?

De belangrijkste bezienswaardigheid bij Finca Ixobel is Balneario Las Pozas Poptún, een complex van turkoisegekleurde poelen. Deze natuurlijke zwempoelen lijken op natuurreservaat Semuc Champey bij Lanquín in Coban, een van de bekendste hoogtepunten van Guatemala. Hoewel ik niet twijfel aan de schoonheid van Semuc Champey besluit ik deze bezienswaardigheid in Guatemala over te slaan. Ik ga voor het kleine (onbekende) broertje!

Geen woord gelogen: Balneario Las Pozas Poptún is prachtig. Midden in de rivier zijn een aantal natuurlijke dammen van kalksteen, waardoor een netwerk van zwembaden ontstaan is die door kleine watervallen met elkaar verbonden zijn.

Bij Balneario Las Pozas Poptún is een klein winkeltjes, er zijn toiletten en er zijn picknickbanken en plekken om te BBQ-en. Tot mijn grote verbazing is er helemaal NIEMAND als ik deze bezienswaardigheden in Guatemala bezoek. (Semuc Champey kan het nogal druk zijn.)

Wandelen in Guatemala: de grotten van Finca Ixobel

Naast de turkoisegekleurde poelen is er nóg een overeenkomst tussen Finca Ixobel en Semuc Champey, namelijk de aanwezigheid van grotten. Samen met een gids loop ik vanuit mijn boomhut naar een van de grotten, een korte wandeling met een paar pittige klimmetjes.

In de omgeving van Finca Ixobel ligt het landschap bezaaid met typische ronde heuvels – het lijkt wel een landschap uit de Teletubies. Het eerste deel van de wandeling voert door plantages en weilanden met nieuwsgierige koeien. Al snel wordt het terrein ruiger en ruiger en klim ik een van de heuvels op. Verscholen in het bos ligt de Ixobel grot.

In het regenseizoen ontstaat er een ondergrondse poel van kristalhelder water in de grot. Ik ben een paar weken te vroeg: aan het begin van het regenseizoen moet ik genoegen nemen met een aantal modderpoelen. Zelfs zonder water is de grot met zijn stalagmieten en stalactieten een bezoek waard!

Reizen naar Peten en Finca Ixobel

Als gezegd, bijna iedereen passeert Poptun en Finca Ixobel tijdens een reis door Guatemala. Maar niet iedere bus stopt er.

Hoe kom je in Finca Ixobel?

  • Vraag de bus van Guatemala Stad naar Flores om te stoppen bij Poptun. Helaas zal niet iedere buschaufeur dit doen
  • Neem een bus vanuit Rio Dulce naar San Luis, bijvoorbeeld met Fuentes del Norte of Litegua. Daarvandaan rijden er meerdere collectivo’s per uur naar Poptun. Je kunt uitstappen bij de kruising Finca Ixobel, de laatste 1,5 kilometer moet je lopen
  • Vanuit Flores kun je een collectivo naar Poptun nemen. Je kunt met een tuktuk naar de Finca gaan. Ook deze collectivo rijdt een paar keer per uur

vogels spotten guatemala

Guatemala met kinderen

Finca Ixobel is een fijne stop tijdens een reis door Guatemala met kinderen. Het breekt de lange busrit tussen Guatemala Stad/Antigua, Rio Dulce en Flores. (Ook zonder kinderen is het fijn om deze busrit in stukken te hakken.) Shuttles en privé transfers in Guatemala zijn duur. Doordat Finca Ixobel bijna aan de doorgaande weg ligt, is het makkelijk er goedkoop te bereizen met een bus of collectivo.

Finca Ixcobel beschikt over een speeltuin, je kunt er zwemmen en er is veel ruimte om lekker te ravotten. Daarnaast: wie wil er nu niet slapen in een boomhut in Guatemala?