Anholter Schweiz: Wilde dieren fotograferen in Duitsland

Ik ben soms een beetje raar. Dieren fotograferen vind ik leuk, liever in het wild dan in kleine hokjes. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook niet altijd zin en tijd om uren te wachten. Wildbiotopgarden Anholter Schweiz is een compromis voor wildlife fotografie. Het wildpark Anholter Schweiz lijkt een beetje op een dierentuin maar is net een beetje anders. Hier wonen vooral inheems diersoorten.

Klein Zwitserland Anholt net over de Duitse grens

Anholter Schweiz is een biotoopwildpark van maar liefst 56 hectare groot. In het park zijn karakteristieke landschapsvoorbeelden uit het noorden van Europa te vinden, afgewisseld met grote volières. Door het park lopen zandwegen en gravelwegen – deze zijn zelfs met nat weer prima begaanbaar.

Centraal in het dierenpark in Isselburg ligt een meer. Dit is een kopie van het Vierwoudsteden Meer in Zwitserland, compleet met rotstuin en Zwitsers chalet. In de herfst kleurt het chalet mooi rood door de herfstbladen.

Tip: Net ten noorden van het park ligt Kasteel Anholt, je kunt een bezoek aan beide makkelijk combineren.

Wilde dieren in Anholter Schweiz

In biotoopwildpark Anholter Schweiz zijn verschillende Europese landschappen nagebouwd, elk met zijn eigen bewoners. Zo is er een biotoop met dieren uit het Rijnlandschap, met dieren als wisents, moerasvogels, kraanvogels en edelherten. In een ander biotoop wonen beren of lynxen.

De otter is mijn favoriete dier om te fotograferen in Anholter Schweiz. Otters zijn best schuw, maar ze komen graag het water uit voor een lekker visje.

Het voeren van dieren in dierpark Anholt

Het is verboden dieren te lokken met voer. Voeren zorgt er misschien voor dat dieren dichter bij komen, maar dieren kunnen ziek worden van bepaalde etenswaren of zelfs dood gaan. Dat wil je toch niet op je geweten hebben als dierenvriend?

De dieren in Anholter Schweiz worden regelmatig door de verzorgers gevoerd in de aanwezigheid van de bezoekers van het park. Dat is hét moment voor actiefoto’s of om dieren van dichtbij te fotograferen in Anholter Schweiz.

Op de website van het biotoopwildpark Anholter Schweiz vind je op welke dagen en tijden dieren worden gevoerd. Hier kun je je looproute op aanpassen voor de beste foto’s.

Welke dieren vind je in Anholter Schweiz?

De dierentuin van Anholter Schweiz is onderverdeeld in domeinen met verschillende dieren met een verschillende habitat.

In de dierentuin wonen verschillende dieren die inheems zijn in Europa, zoals herten, wilde zwijnen en ook roofvogels. In de grote vijvers wonen verschillende waterdieren, als verschillende soorten eenden en ganzen. In een apart hok wonen de otters. Voor de liefhebbers zijn er ook weides met boerderijdieren, maar die vind ik persoonlijk minder interessant om te fotograferen.

Fotograferen in Anholter Schweiz

Anholter Schweiz is een fijne plek voor (amateur) natuurfotografen. De kans om de wilde dieren mooi voor de lens te krijgen is in het park een stuk groter dan écht in het wild. Het is mogelijk om met een beetje geduld en geluk de dieren de fotograferen zonder de hekken en omheining in beeld te brengen. (Kies een groot diafragma voor een vage achtergrond zonder hekken.)

Foto’s mogen niet commercieel gebruikt worden. Online plaatsen mag alleen met een maximale breedte van 800px, vandaar dat de foto’s in net album hieronder iets kleiner zijn dan normaal 😉 Veel kijkplezier!

Tip: de dieren bewegen, dus kies voor een korte sluitertijd. Gooi desnoods de iso wat omhoog.

Benodigde apparatuur om te fotograferen in Anholter Schweiz

Foto’s hieronder zijn gemaakt met een Canon spiegelreflex en een Canon 70-200mm lens. Vaak kwam ik net wat zoom te kort! Ik heb daarom een Sigma 100-400mm lens aangeschaft.

Als je geen vaste hand hebt, kan het fijn zijn om een monopod of statief mee te nemen.

Wild spotten bij Bonn? Dat kan in Wald und Wildpark Rolandseck.