Tips: fotograferen in de regen

Het wordt weer kouder en natter. Camera’s en water gaan niet samen, hoe bescherm je je camera tegen de regen? En hoe kun je het beste fotograferen in de regen? Kortom: wat te doen bij regen?

In deze blog deel ik mijn tips voor fotograferen in de regen en nattigheid. Het is zonde om binnen te blijven!

Gebruik de regen!

De meeste mensen maken liever foto’s als het zonnetje lekker schijnt dan wanneer het regent. Toch kun je de regen gebruiken voor mooie (sfeer)foto’s. 

Reflecties in water

Reflecties in regenplassen kunnen je foto minder saai maken en kunnen elementen toevoegen die je foto interessanter maken dan een standaardplaatje. 

Foto van regen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een foto van de regen te maken en de regen uitlichten! Stel je camera in met een lange sluitertijd en flits kort in om de regen te vangen.

Regendruppels fotograferen

Gebruik regeldruppels (of dauwdruppels) als creatief element in je macrofoto’s. Wazige druppels op de achtergrond zorgen voor een mooie bokeh. Natuurlijk kun je ook de druppels zelf fotograferen met een macrolens.

Een regenboog fotograferen

Na regen komt zonneschijn. Misschien zie je wel een regenboog? Heb je je polarisatiefilter nog op je camera zitten? Let dan goed op de stand van de filter: je kunt de regenboog ‘weg’ draaien. 

Overal druppels

Wat te doen met regen? Je bent niet van suiker, dus besluit je gewoon op pad te gaan. Het licht is niet zo mooi, maar toch weet je een aantal mooie foto’s te maken. Totdat je thuis je foto’s bekijkt en er druppels op je lens blijken te zitten…. Deze druppels zorgen voor lelijke plekken op de foto (die je niet makkelijk weg kan poetsen in PhotoShop). 

Bij fotografie in de regen heb je een lensdoekje nodig. Zo kan je de lens meteen droog vegen wanneer er onverhoopt een druppel opkomt. Draag de camera tussen de foto’s door uit de wind met de lens naar beneden.

Tip: laat de zonnekap van je lens vooral op de camera zitten als het regent. Zo voorkom je dat er irritante druppels op de foto komen

Fotograferen in de regen: hoe bescherm je je camera?

Sommige mensen kunnen goed met een paraplu overweg en kunnen zelfs goede foto’s maken met een paraplu in hun hand. Ik ben helaas allergisch voor paraplu’s dus heb ik andere technieken ontwikkeld om mijn camera te beschermen tegen regen. Als het moet wil ik zelf best een beetje nat worden (al heb ik meestal een poncho in mijn tas), maar mijn camera moet enigszins droog blijven!

De meeste digitale camera’s kunnen best een spatje hebben. Of twee. Maar ergens ligt een grens. Hoe kan je je camera beschermen?

Investeer in een goede tas

Ik loop vaak met mijn camera om mijn nek. Wanneer er een hertje uit de bossen springt, kan ik gelijk een foto maken. De natuur wacht niet. Wanneer het regent stop ik mijn camera in mijn tas. De meeste fototassen zijn enigszins waterdicht, voor de zekerheid kun je een (losse) regenhoes om je cameratas doen. De buitensportzaak heeft regenhoezen in allerlei soorten en maten.

Tip: Ben je klaar met fotograferen in de regen? Stop de natte camera niet zo in je tas, maar veeg deze eerste even droog.

Bescherm je camera tegen stoten en vocht met de EasyCover

Siliconen omhulsels als de EasyCover beschermen je camera tegen regen en spatwater. Met de EasyCover kun je alle knoppen bedienen en het LCD-display van de camera aflezen, maar door het laagje siliconen kan er geen water in de camera komen. Dit is een aanrader wanneer je camera geen weather sealing heeft!

Tip: De EasyCover is beschikbaar voor heel veel soorten camera’s. Baadt het niet dan schaadt het niet. 

Camera beschermen tegen regen: neem een regenhoes mee

Jawel, ze bestaan. Speciale regenhoezen voor je camera. Deze hoezen zijn er in verschillende soorten en maten afhankelijk van je camera, je lens en of je een externe flitser gebruikt of niet.

Ik ben niet iemand die uren in de regen gaat fotograferen, maar toch heb ik een dunne regenhoes aangeschaft. Niet alleen voor de regen, maar ook voor het fotograferen van watervallen. Ik heb er op gelet dat de regenhoes van soepel materiaal gemaakt is en niet te veel weegt, zodat ik deze makkelijk kan opvouwen en mee kan nemen op reis.

Tip: geen zin om geld uit te geven aan een regenhoes? Een plastic zak met een gat erin doet ook wonderen. Hou de zak op zijn plaats door een elastiek om de voorkant van de lens. Wil je liever een echte regenhoes voor je camera? Ik heb de mijne besteld bij CameraNU.

Als het mis gaat…

Ingrediënten

een waterval op Bali, een compactcamera, een statief met klikrelease, een zak witte rijst en veel geduld.

Bereidingswijze

Je bezoekt een idyllische waterval in de buurt van Munduk op Bali. Om het water mooi vloeiend te krijgen wil je gebruik maken van een lange sluitertijd en dus bevestig je de camera op een statief. Maar dan blijkt de quickrelease van de camera niet helemaal goed te zitten en een kleine beweging is voldoende om de camera los te koppelen van het statief. Met een zachte plons valt de camera in het water.

Binnen een fractie van een seconde vis je de camera uit het water. Je haalt de batterij en de SD-kaart eruit, maar dan?

We zijn op zoek gegaan naar een paar ons ongekookte rijst, wat op Bali niet echt moeilijk te vinden is. De camera is in een buff gewikkeld tegen het fijnstof en toen in een afgesloten zakje met rijst gelegd. De rijst trekt ’s nachts Japanners aan en na een paar dagen geduld kan de camera uit het zakje worden gehaald.

En geloof het of niet, de camera deed het weer!

Tip: veel fotografen kiezen ervoor de nekband van de camera af te halen omdat door het gewicht van de band in de wind de camera kan gaan trillen. Zelf kies ik ervoor de band altijd om mijn nek te halen of in mijn hand te houden waarbij ik de band zo weinig speling geef dat bovenstaand scenario met bespaard blijft.

Natte geheugenkaart

Je moet het wel heel bond maken om een geheugenkaart die in de camera zit nat te laten worden door de regen. Maar het kan. Of misschien is je geheugenkaart wel nat geworden omdat deze per ongeluk is mee gewassen in de wasmachine. Wat te doen als je geheugenkaart nat is?

De geheugenkaart van je camera kan veel hebben. Wanneer deze nat of vies is kun je hem het beste afspoelen met schoon water, bij voorkeur gedestilleerd water. Zo voorkom je dat er zout of andere viezigheid op de contacten blijft zitten. Wanneer de SD-kaart rustig laat drogen is de kans groot dat je de foto’s er gewoon af kan halen.