Wandelen in het bos is genieten. Door het weer, de lichtinval en de kleuren ziet het bos er elk seizoen weer anders uit. Ik vind het heerlijk om mooie plekken, planten en dieren te ontdekken! Het zal je niet verbazen dat ik geniet van fotograferen in het bos. In deze blog ga ik dieper in op bosfotografie.
Fotograferen in het bos
Soms zie je door de bomen het bos niet meer… Dit kan – letterlijk – een probleem zijn tijdens het fotograferen in het bos. Bosfotografie is een vorm van landschapsfotografie. In de landschapsfotografie draait het om (kijk)lijnen, dit lijnenspel zorgt voor diepte en kan een foto maken of breken.
Pakkende foto’s maken in het bos is niet altijd eenvoudig: te veel bomen zorgen voor een rommelig beeld. Het is belangrijk om rust en evenwicht te vinden in een foto. Elementen als een (kronkelend) bospad, een rivier of een omgevallen boom helpen dieptelijnen aan te brengen en orde in de chaos te creëren. Ga daarom op zoek naar deze elementen als je wilt fotograferen in het bos.
Mooie plekken in het bos
Bijna geen enkel bos staat propvol met bomen. Er zijn altijd wel open plekken te vinden als stukken gras, heidevelden of een ven. Deze plekken zorgen voor extra sfeer en zijn veelal te mooi om links te laten liggen.
Mijd donkere plekken als je gaat fotograferen in het bos. Maak ook eens een foto van de bosrand!
In het donkere bos
Diep in het bos is het donker. De mooiste foto’s maak je daarom aan op een open plek in het bos of aan de rand van het bos.
Wil je toch diep in het bos fotograferen? Pas dan je camera-instellingen aan. Een te lage ISO zorgt voor een langere sluitertijd en kans op bewogen foto’s. Controleer daarom regelmatig je camera-instellingen, zeker wanneer je mensen of dieren in het bos wil fotograferen.
Plan je een fotoshoot in het bos? Omgeven door bomen en hun dikke groene bladerdek krijgen foto’s al snel een groene waas. Het beste licht voor een portret vind je aan de rand van het bos, aan de kant waar de zon niet schijnt. Het licht is daar mooi diffuus maar zonder de groene waas. Eventueel kun je de geportretteerde nét buiten het bos plaatsen. Houd er rekening mee: hoe verder de persoon naar buiten stapt, hoe groter het contract met het donkere bos.
In deze blog lees je meer over fotografie in het donker.
Dieren Fotograferen in het bos
De meeste landschapsfoto’s maak je met een groothoeklens, zo ook in het bos. Toch neem ik bijna altijd een telelens mee tijdens een boswandeling! Een telelens is handig voor het fotograferen van wildlife, je weet nooit wat je tegenkomt overweg.
De kans op wildlife is het grootste in de vroege ochtend en de late namiddag. Het is dan minder druk in het bos en dieren komen dan eerder uit hun schuilplaats. Wie weet stuit je wel op een sierlijk hert, een schattige eekhoorn of een das.
Tip: Om de kans op wildlife te vergroten kun je gebruikmaken van een schuilhut. In sommige bossen en nationale parken zijn (vogel)kijkhutten vrij toegankelijk, op andere plekken moet je reserveren.
Herfst in het bos
De herfst is mijn favoriete seizoen om te fotograferen in het bos! Wanneer de bladeren langzaam verkleuren en de paddenstoelen de grond uit schieten ben ik helemaal in mijn element. Het bos lijkt dan van uur tot uur te veranderen en ik ontdek dan steeds nieuwe dingen.
Hierboven omschreef ik bosfotografie als landschapsfotografie, maar je kunt zo veel meer foto’s maken in het bos! In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van de paddenstoelenfotografie. Wanneer je in de herfst gaat fotograferen in het bos zul je beslist veel paddenstoelen tegenkomen.
Detailfoto’s: bloemen die in het bos groeien
Natuurlijk zijn er veel meer sfeerfoto’s denkbaar dan foto’s van paddenstoelen. Denk hierbij aan bladknoppen in het voorjaar, ijskristallen in de winter en kastanjes en eikels in de herfst. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme om te fotograferen in het bos.
Zelf fotografeer ik graag bloemen die in het bos groeien: een leuke kleurafwisseling tussen al het groen. Mijn favoriete bloemen zijn de bosannemoon (maart tot mei), de wilde hyacint (eind april – begin mei) en natuurlijk de heide (eind augustus tot half september).
Mist in het bos
Less is more.
Een zonnige dag is écht niet de beste tijd om foto’s te maken in het bos. Op zonnige dagen zorgen lichtstralen voor een gevlekte ondergrond vol harde contrasten en onrustige schaduwen. Het diffuse licht op bewolkte dagen geeft veelal een mooier resultaat.
Is het mistig? Ga dan JUIST naar het bos! Door de mist verdwijnen ongewenste objecten en straalt het bos ineens veel rust uit. Doordat bomen die verder weg staan op mysterieuze wijze vervagen ontstaan er fijne kijklijnen en krijg je veel diepte in foto’s.
En komt de zon toevallig door? Zonneharpen zijn een feestje!
Zonneharpen in het bos
Ga je ’s morgens vroeg wandelen in het bos? Dan ken je vast de zonneharp: bundels zonlicht die op kille ochtenden door de bomen priemen.
Een zonneharp ontstaat in de vroege herfst wanneer de bodem nat is en er veel vocht in de lucht zit. Op dagen ná een fikse regenbui met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht (meer dan 10 graden) is de kans op zonneharpen het grootst.
Zonneharpen zijn pure magie! Ochtendnevel verdwijnt vrij snel en de zonneharpen zijn slechts korte tijd echt mooi, zorg daarom dat je je camera paraat hebt. Voor het beste resultaat gebruik je een statief en een telelens.
Houd de weersvoorstelling goed in de gaten als je gaat fotograferen in het bos.