Fotograferen in het donker: hoe en wat?

De dagen worden langzaam korter. Wat nu? Kan ik nog wel foto’s maken in het donker? Wees gerust, júist nu kun je mooie foto’s maken! In deze blog vertel ik alles over fotograferen in het donker zonder flits. 

Fotograferen in het donker: nacht in de stad

Het vallen van de avond is een van mijn favoriete momenten om er op uit te trekken met de camera. Wanneer het blauwe kwartiertje begint krijgt de lucht een magisch blauwe kleur welke een fraai contract vormt met de verlichte gebouwen in de oude binnenstad. De stad is tijdens het blauwe kwartiertje op zijn mooist.

Wil je een stad fotograferen groepen toeristen op je foto? Trek er dan ’s avonds op uit – vaak is het dan minder druk.

Tip: In deze blog lees je meer over avondfotografie en nachtfotografie.

Binnen fotograferen zonder licht

Helaas kan het – zeker in de wintermaanden – ook binnen best donker zijn. Wil je binnen fotograferen in het donker? Het beste resultaat krijg je als je een statief bij je hebt. Met een statief voorkom je bewegingsonscherpte.

Heb je geen statief? Geen paniek, als je de ISO-waarde van de camera omhoog zet kun je vaak best mooie plaatjes schieten.

Zet de ISO-waarde altijd zo laag als dat kan en zo hoog als dat moet. Blijkt achteraf dat je last hebt van reis tijdens het foto’s maken in het donker? Wanneer je fotografeert in RAW kun je vaak ruis onderdrukken in de nabewerking.

Fotograferen van het noorderlicht 

Één van de meest gave plekken om te fotograferen in het donker is wellicht de poolcirkel. In het noordelijke deel van Europa en Amerika heb je van september tot maart kans het noorderlicht te zien.

Tip: Het noorderlicht zien en fotograferen staat bij menig reiziger op de bucketlist. Welke camera instellingen heb je nodig voor noorderlicht fotografie? Hoe kun je het best te werk gaan? In deze blog wordt het stap voor stap uitgelegd.

Fotograferen in een donker bos

Vergis je niet: de blaadjes van de bomen houden veel zonlicht tegen. Doordat onze ogen een groot dynamische bereik hebben en zich goed kunnen aanpassen heb je dit vaak niet door. De lichtmeter in de camera merkt dit uiteraard wel!

Wil je foto’s maken in een donker bos? Kies dan voor een hoge ISO. Controleer of je sluitertijd niet te lang wordt en pas eventueel het diafragma aan. En vergeet vooral ook niet om te genieten van paddenstoelen en herfstkleuren!

Fotografie van vuurwerk

Bezoek je een vuurwerkshow? En wil je vuurwerk fotograferen?

Fotografie van vuurwerk is een spannende tak van fotografie. Je weet nooit precies welke baan het vuurwerk aflegt: komt het heel hoog af spat het vlak bij de grond uit elkaar in een kleurenpracht? Wanneer je ruim kadert en je camera van te voren handmatig instelt kom je met bijzondere foto’s thuis! Kies daarbij voor een sluitertijd van een paar seconde: door de lange sluitertijd kun je de beweging van het vuurwerk in de donkere lucht goed vastleggen.

Camera instelling voor fotografie in het donker

Wil je foto’s maken in het donker zonder flits?

  • Kies voor een hoge ISO-waarde. Steeds meer camera’s leveren prima prestaties bij iso 800-1600
  • Kies een lichtsterke lens met een groot diafragma 
  • Kies een grote diafragmaopening (dat is een klein diafragma getal) 
  • Gebruik een statief bij langere sluitertijd 
  • Zet de camera op de zelfontspanner of gebruik een afstandsbediening 
  • Fotografeer indien mogelijk in RAW