10 tips om te fotograferen met je telefoon

De beste camera is de camera die je bij je hebt. Als je onderweg iets moois ziet, heb je niks aan die zware spiegelreflexcamera thuis. Dan grijp je naar de camera die je bij je hebt: je telefoon. Hoe maak je mooie foto’s met je telefoon? In deze blog deel ik 10 tips voor het fotograferen met je telefoon.

1. Zorg voor voldoende licht

Niks is zo vervelend als bewogen foto’s met veel ruis. ’s Avonds, binnen, op donkere dagen, je smartphone heeft hier snel last van.

De beste foto’s met je smartphone maak je overdag wanneer je voldoende licht hebt. Bijvoorbeeld op een zonnige dag op het strand. Selfie time!

iphone selfie

2. Houd je telefoon stil

Hoe donkerder het is, hoe langer het duurt voordat je telefoon voldoende licht heeft opgevangen. Je hebt dan meer last van bewegingsonscherpte. Houd je telefoon goed stil bij het maken van een foto. Wacht 1-2 seconde nadat je de foto genomen hebt. De camera van je telefoon is soms nog bezig. Je wilt geen bewogen foto’s tijdens het fotograferen met je telefoon.

Tip: er bestaan statieven en standaards om je telefoon langer stil te houden

3. Fotografeer eens in de landschap-stand

Veel mensen hebben de gewoonte de telefoon recht te houden. Dit is heel handig tijdens het bellen, maar volstrekt onnodig tijdens het fotograferen! Houd de telefoon eens op zijn kant. Dit lijkt meer op het beeld wat je ook met je ogen ziet.

4. Gebruik de digitale zoom liever niet

Het lijkt zo verleidelijk, zoomen met je telefoon. Het beeld gaat echter snel achteruit. Je bereikt een beter resultaat door dichter naar je onderwerp te lopen.

5. Speel met macrofotografie

Wees origineel en maakt eens een macrofoto. Focus op details!

Door hun compacte sensor kan een telefoon vaak heel dichtbij scherpstellen. De achtergrond wordt dan mooi onscherp. Hierdoor wordt de aandacht echt naar het onderwerp getrokken.

6. Gebruik een voorzetlens

Voor een paar euro kun je een setje met voorzetlenzen kopen. Deze zijn leuk om mee aan de slag te gaan!

fotografie macro voorzetlens

De bovenste foto is met een marcrolens, de tweede zonder voorzetlens. Het verschil is duidelijk.

Met de macolens kun je veel dichterbij het onderwerp komen. De foto met voorzetlens is genomen op 1-2 centimeter afstand van de bloem. Indrukwekkend! Dit gaat echter ten koste van de beeldkwaliteit.

7. Meer in beeld door een groothoek of fisheyelens 

Door een fisheye- of groothoeklens op je telefoon te klikken krijg je meer in beeld. Leuk om uitgestrekte landschappen te vangen!

8. Fotografeer een panorama

Veel telefoons kunnen met meerdere foto’s aan elkaar plakken (‘stitchen’). Zo maak je de mooiste panoramafoto’s.

9. Bewerken is niet moeilijk

Je kan een foto opleuken door een filter te gebruiken. Instagram heeft filters, maar er zijn meer apps. Mijn favoriete app voor het bewerken van foto’s op de smartphone is Snapseed: Met deze gratis app kun je filters toevoegen, kleur aanpassen, verscherpen en meer.

10. fotograferen met je telefoon: Deel selectief

Niet ál je foto’s hoeven op Instagram en Facebook. Kill your darlings. Zet de leukste foto’s online en bewaar de rest lekker op je telefoon. Of ergens anders waar niemand ze hoeft te zien.

Tip: hier vind je meer tips voor fotografie op reis.